Ja chodzę na szkołę rodzenia

ale nie wiem, jak ubrać w słowa to, co przekazują nam położne, one to tak super prowadzą

na razie mamy za sobą z mężem 3 spotkania

pierwsze- ogólny opis porodu + 40min ćwiczeń (bo są bardzo ważne, gdy chce się pomóc dzidziusiowi i uniknąć np cięcia), drugie I faza porodu + ćwiczenia i trzecie II faza porodu + ćwiczenia

powiem, że bardzo dużo tego co czytamy w necie, to przekłamania, dlatego najlepiej zaliczyć taką szkołę rodzenia

np masowanie krocza - położne mówią, że jeśli nie ćwiczyłyśmy chociaż troszkę w ciąży, to nie pomoże, a ból z tym związany będzie mocny, więc raczej nie wykonują, chyba, że przyszła mama sobie życzy

jak mąż chce być przy porodzie i przecinać pępowinę, to zgłasza ten fakt wcześniej, bo położna przygotowuje dodatkowy zestaw do przecinania pępowiny wcześniej i nie może tego odmówić. Jak z dzidziusiem wszystko będzie dobrze, to od razu leży mamie na piersi: skóra do skóry (bo tak dostaje florę bakteryjną od mamy i przeciwciała, które chronią go, gdy leży w szpitalu i ma styczność z bakteriami), pierwsze przystawienie do piersi powinno być zaraz po urodzeniu łożyska, max 2 godz po porodzie, kiedy jeszcze leżymy na sali poporodowej. Hmmm, co takiego jeszcze ciekawego, na co zwróciłam uwagę... Bardzo ważne są pozycje wertykalne w I fazie porodu (nie leżymy, tylko chodzimy, skaczemy na piłce, kucamy itp, bo to pomaga dzidziusiowi zejść do kanału rodnego i odchylić się kości ogonowej, by ułatwić mu wyjście). Od momentu całkowitego rozwarcia nie pozwolą nam zejść z łóżka, ale wtedy przyjmuje się w nowym położnictwie, że do 2 godz max będziemy z dzidziusiem na ręku

U nas w szpitalu, nie trzeba pampersów, chusteczek i ubranek, tylko w dniu wyjścia ze szpitala. A i ważny jest tatuś - może z mamą siedzieć w sali poporodowej te 2 godz, po których przewożą do sal matek, tam już wstępu nie ma. Ale powinien przez te 2 godz brać na ręce, mówić, przytulać itd
W następny poniedziałek idziemy na salę porodową i porodów rodzinnych i mamy z doktorem pogadankę o cesarce, jeśli niestety będziemy miały ją wykonaną.
A i co chwilę przyjeżdżają firmy i dają a to grzechotkę, a to gryzak

I bym zapomniała - ćwiczcie dziewczyny oddychanie przeponowe

pomaga złagodzić ból no i odpowiednio przeć, jak sugeruje to położna