reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

o zesz ty, znow sie na nic nie zalapie?
Hania sie za wczesnie urodzila, teraz prognozuja ze Helenka w styczniu i tez nic, co za syf:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

reklama
ja w ogole nie zalapie sie tak czy siak w Polsce, bo rodze w iralndii. Moze zalapie sie na jakas kase tutaj za urodzenie, ale kazali przyjsc zlozyc podania w grudniu. Zobaczymy.
A za Was bede trzymac kciuki. Moze akurat styczniowe mamy tez sie zalapia:tak:

Kochane...

projekt to i może jest, ale go nie przegłosują w tym roku, bo to byłaby pętla na szyi przed wyborami samorządowymi :szok: a po drugie budżet na rok 2007 jest już gotowy, a komu chciałby się teraz to zmieniać? tym bardziej, że opozycja czy lweica zaraz podniesie larum, że becikowe zabierają. Nie ma się co martwić na zapas!!!

A po drugie, niezależnie od tego gdzie się urodziło, jeśli jesteś obywatelką Polski masz prawo do becikowego w kraju, masz 3 miesiące na złożenie dokumentów w gminie, której jesteś zameldowana. dokumenty może złożyć też ojciec dziecka.

Pozdrawiam

P.S. Zaczęłam ósmy miesiąc!!! WOW

O proszę co czytam! Ważne dla mam z ŁODZI !!!

"W 2007 roku rodzice nowo narodzonych dzieci otrzymają od samorządu jednorazową zapomogę w wysokości tysiąca zł – zdecydowali radni podczas LXXII sesji Rady Miejskiej. Taka sama pomoc będzie przyznawana opiekunom dzieci przysposobionych.

Świadczenie nie będzie zależne od dochodów rodziny. Będzie przyznawane łodzianom, którzy jeden rok przed urodzeniem dziecka oraz w dniu złożenia wniosku mieszkali w granicach administracyjnych miasta. Wnioski o przyznanie „samorządowego becikowego” będzie przyjmował Miejski Osrodek Pomocy Społecznej. Na jego złożenie rodzice i opiekunowie będą mieli 100 dni od urodzenia lub przysposobienia dziecka."

Aha i jeszcze jedno... rząd chce znieść podwójne becikowe, a nie becikowe samo w sobie, bo czytam:

"Gilowska poinformowała też, że rząd chce znieść podwójne becikowe i przeznaczyć 400 mln zł na reaktywację funduszu alimentacyjnego"

Więc nie ma się co martwić!!!

Wiem na razie ze dzieki temu ze pracuje dostane zasilek przez 5.5 miesiaca w wysokosci ok. 250-260 Euro/tydzien. Do tego 160 Euro miesiecznie na dziecko az do 18 lat (chyba sie sie uczy to do 21 ponoc). Nastepnie niby 1000 euro wyplacane kwartalnie 4x po 250 euro.
Ale to jest teoria. 20 listopada mam zanies wniosek o ten wychowawczy 5.5 miesiaca, a potem powiedza mi co z reszta. Jesli bede karmic piersia to niby tez cos placa. Wiecie ja jestem pesymistka i niedowiarek. Poki nie zobacze, to nie uwierze.
Wiem juz po kolei co zrobic w Polsce zeby uzyskac polski akt urodzenia(bo dziecko bedzie mialo i tak obywatelstwo polskie).Ale fajnie jakbym dostala becikowe. Bo w marcu wybieram sie na 3 m-ce do Polski to bym zdazyla zlozyc papiery i byloby na Chrzciny..., ale nie zapeszam.Poczekamy...;-)

reklama
Do góry