reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

reklama
KAte no właśnie czekałam na wieści od Ciebie w tej sprawie
No i dobrze, ze Cię mamy:tak:

aga ciągni kaski ile się da:tak:
Nie myśleliście o podwójnym obywatelstwie:confused:

Sa_raa :tak:

w sprawie obywatelstwa:
można je "zdobyć" na dwa sposoby jeśli chodzi o urodzenie się:)

a/ prawo krwi - czyli obywatelstwo takie jak matka
b/ prawo ziemi - czyli obywatelstwo kraju, gdzie się dziecko rodzi
to nie jest prawo automatyczne i obligatoryjne!!!

każdy kraj ma inaczej, musisz to sprawdzić!!!

Dzieki za porady, ale obywatelstwo bedzie polskie. Cytat z ich ustawy z 2004 r. :
W Irlandii opublikowano właśnie przepisy wykonawcze do nowej ustawy o narodowości i obywatelstwie. Przypomnijmy, że została ona przyjęta przed kilkoma miesiącami, a w ogólnonarodowym referendum poparło ją aż 80 procent głosujących.
Zgodnie z nowymi przepisami, dziecko urodzone w Irlandii nie uzyska automatycznie obywatelstwa tego kraju. Jeśli jego rodzice są cudzoziemcami, możliwe to będzie tylko wtedy, jeśli jedno z rodziców przez przynajmniej trzy lata – z czterech poprzedzający
ch urodzenie dziecka – było w Irlandii legalnym rezydentem. Obywatelstwo na dawnych zasadach, czyli automatycznie, otrzymają tylko dzieci obywateli Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
jestesmy tu pelne dwa lata. wiec wszystko jasne. Mamy juz zlozone dokumenty na tzw. Rezydenta, duzo tych samych praw jak irlandczycy, i w ambasadzie jak dziecko sie urodzi bez problemu wystawia wszystkie dokumenty, wiec nie martwie sie, zreszta nie zalezy mi na irlandzkim obywatelstwie. za 3 lata wracamy raczej do Polski.;-)

czy "granice administracyjne miasta" to tylko jak ktos jest zameldowany dokladnie w ŁODZI???
bo ja jestem zameldowana w Konstantynowie łódzkim wojewodztwo lodzkie
do centrum mam co prawda 10 min ale jednak

kurde jak nie to sie chyba przemelduje na chwilke ;)

szit fak
kiedy mi przysla ten zus cholerny???
aa
i jeszcze
gdzie trzeba sie zglosic po ksiazeczke ubezpieczeniowa?
tzn gdzie zaniesc zdjecie i jakie bzdury zlozyc???

kiski

do pracodawcy zanieś zdjęcie do legitymacji... albo do zus-u
może chodzi o gminę, a to należy do gminy, co?
musisz się dowiedzieć :)
na zus czekaj spokojnie, oni muszą w końcu dać znać :)

cmok, cmok

Sugar w moim przypadku się okazało, że firma zatrudniająca powyżej 20 pracowników może sobie odliczyć ten "zasiłek" od ZUSów które powinna w danym miesiącu zapłacić i ja odbieram kase dziesiątego w firmie. Jeżeli TWoja firma też jest taka duża to oni dadzą CI kase i wyrobią książeczke a jeżeli mniejsza zdjęcie do ZUSu i wtedy oni wyrobią. Dla pewności sobie zadzwoń do ZUSu i zapytaj.

dzieki dzieki kochane bo juz mam paranoje z ksiazeczka i kasy mi zaczyna brakowac na zycie normalnie hehe
o fryzjerze nie wspomne ;)
dobrze ze mam dostep do konta mojego lubego hehe

reklama
...Porady społeczne i inne... wiec ja chcę ściąć włosy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! później prześlę porównania i prosze o komentarze;-)

Do góry