reklama
Sa_raa
w sprawie obywatelstwa:
można je "zdobyć" na dwa sposoby jeśli chodzi o urodzenie się
a/ prawo krwi - czyli obywatelstwo takie jak matka
b/ prawo ziemi - czyli obywatelstwo kraju, gdzie się dziecko rodzi
to nie jest prawo automatyczne i obligatoryjne!!!
każdy kraj ma inaczej, musisz to sprawdzić!!!

w sprawie obywatelstwa:
można je "zdobyć" na dwa sposoby jeśli chodzi o urodzenie się
a/ prawo krwi - czyli obywatelstwo takie jak matka
b/ prawo ziemi - czyli obywatelstwo kraju, gdzie się dziecko rodzi
to nie jest prawo automatyczne i obligatoryjne!!!
każdy kraj ma inaczej, musisz to sprawdzić!!!
aga1401
Grudniowa Mama'06
Dzieki za porady, ale obywatelstwo bedzie polskie. Cytat z ich ustawy z 2004 r. :
W Irlandii opublikowano właśnie przepisy wykonawcze do nowej ustawy o narodowości i obywatelstwie. Przypomnijmy, że została ona przyjęta przed kilkoma miesiącami, a w ogólnonarodowym referendum poparło ją aż 80 procent głosujących.
Zgodnie z nowymi przepisami, dziecko urodzone w Irlandii nie uzyska automatycznie obywatelstwa tego kraju. Jeśli jego rodzice są cudzoziemcami, możliwe to będzie tylko wtedy, jeśli jedno z rodziców przez przynajmniej trzy lata – z czterech poprzedzający ch urodzenie dziecka – było w Irlandii legalnym rezydentem. Obywatelstwo na dawnych zasadach, czyli automatycznie, otrzymają tylko dzieci obywateli Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
jestesmy tu pelne dwa lata. wiec wszystko jasne. Mamy juz zlozone dokumenty na tzw. Rezydenta, duzo tych samych praw jak irlandczycy, i w ambasadzie jak dziecko sie urodzi bez problemu wystawia wszystkie dokumenty, wiec nie martwie sie, zreszta nie zalezy mi na irlandzkim obywatelstwie. za 3 lata wracamy raczej do Polski.;-)
W Irlandii opublikowano właśnie przepisy wykonawcze do nowej ustawy o narodowości i obywatelstwie. Przypomnijmy, że została ona przyjęta przed kilkoma miesiącami, a w ogólnonarodowym referendum poparło ją aż 80 procent głosujących.
Zgodnie z nowymi przepisami, dziecko urodzone w Irlandii nie uzyska automatycznie obywatelstwa tego kraju. Jeśli jego rodzice są cudzoziemcami, możliwe to będzie tylko wtedy, jeśli jedno z rodziców przez przynajmniej trzy lata – z czterech poprzedzający ch urodzenie dziecka – było w Irlandii legalnym rezydentem. Obywatelstwo na dawnych zasadach, czyli automatycznie, otrzymają tylko dzieci obywateli Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
jestesmy tu pelne dwa lata. wiec wszystko jasne. Mamy juz zlozone dokumenty na tzw. Rezydenta, duzo tych samych praw jak irlandczycy, i w ambasadzie jak dziecko sie urodzi bez problemu wystawia wszystkie dokumenty, wiec nie martwie sie, zreszta nie zalezy mi na irlandzkim obywatelstwie. za 3 lata wracamy raczej do Polski.;-)
sugarspunsister
matka polka superstar
czy "granice administracyjne miasta" to tylko jak ktos jest zameldowany dokladnie w ŁODZI???
bo ja jestem zameldowana w Konstantynowie łódzkim wojewodztwo lodzkie
do centrum mam co prawda 10 min ale jednak
kurde jak nie to sie chyba przemelduje na chwilke
szit fak
kiedy mi przysla ten zus cholerny???
aa
i jeszcze
gdzie trzeba sie zglosic po ksiazeczke ubezpieczeniowa?
tzn gdzie zaniesc zdjecie i jakie bzdury zlozyc???
kiski
bo ja jestem zameldowana w Konstantynowie łódzkim wojewodztwo lodzkie
do centrum mam co prawda 10 min ale jednak
kurde jak nie to sie chyba przemelduje na chwilke
szit fak
kiedy mi przysla ten zus cholerny???
aa
i jeszcze
gdzie trzeba sie zglosic po ksiazeczke ubezpieczeniowa?
tzn gdzie zaniesc zdjecie i jakie bzdury zlozyc???
kiski
Sugar w moim przypadku się okazało, że firma zatrudniająca powyżej 20 pracowników może sobie odliczyć ten "zasiłek" od ZUSów które powinna w danym miesiącu zapłacić i ja odbieram kase dziesiątego w firmie. Jeżeli TWoja firma też jest taka duża to oni dadzą CI kase i wyrobią książeczke a jeżeli mniejsza zdjęcie do ZUSu i wtedy oni wyrobią. Dla pewności sobie zadzwoń do ZUSu i zapytaj.
sugarspunsister
matka polka superstar
dzieki dzieki kochane bo juz mam paranoje z ksiazeczka i kasy mi zaczyna brakowac na zycie normalnie hehe
o fryzjerze nie wspomne
dobrze ze mam dostep do konta mojego lubego hehe
o fryzjerze nie wspomne
dobrze ze mam dostep do konta mojego lubego hehe
reklama
Podziel się: