reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Sugar ja też korzystam z uroków dostępu do konta :-D:-D
I jak tam z Twoją kaską wyszło??

Luckymama prześlij fryzurke teraźniejszą i napisz mniejwięcej jakbyś chciała się obciąć a może poszukaj jakiś zdjęć fryzur które CI się podobają. Ja lubie takie zabawy i chętnie pomoge a może i coś dla siebie znajde...

reklama
Ja bede rodziec we Francji i wiem że tutaj jest prawo ziemi wiec maluszek bedzie i Francizem i Polakiem - prawo krwi. Bede chciala zrobic podwojne obywatelstwo, ale nie mam jeszcze bladegompojecia jak to zrobic. Nie wiem tez czy jak np w marcu bede chciala pojechac do PL to czy dziecko bedzie mialo jakis dokument ze jest Francuzem, czy wstepluja mi w paszport?????
Inna sprawa ze tez slyszalam ze na dziecko urodzone za granica tez przysluguje becikowe. Oraz ze nasza wladza chce tylko zlikwidowac podwojne becikowe a nie becikowe.
Mam pytanko , moze ktoraj z Was sie zna. Mam firme i sama place Zusy w tym chorobowe dobrowolne...jak mam sie starac o wyplacanie mi macierzynskiego i skad oni weznma stawke na zasilek? Z moich miesiecznych dochodow ?? Bo my w zeznaniach podatkowych to mamy glownie straty :-D

pingwinek co do obywatelstwa to musisz się starać chyba zanim przyjedziesz...postaram się coś wiecej dowiedzieć dzisiaj jak to wsio wygląda. Mojego Tomcia brat w Niemczech mieszka i jego córuni załatwiali podwójne obywatelstwo a więc powinni coś wiedzieć
A co do składek itd. to kate_less jest dobra w te klocki a no i chyba Kicia jest w podobnej sytuacji do Ciebie

Uff udało się ZUS mi przyznał świdczenie rehabilitacyjne więc przed samym porodem będe mieć kaske hi hihhi zaocznie, nie musiałam iść na komisje :-)

A więc tak:
Po urodzeniu dziecka musiz wziąść zaświadczenie ze szpitala iść z nim do urzędu stanu cywilnego po akt urodzenia tam sprawdzą czy może dziecko dostać obywatelstwo jeżeli nie ma przeszkód to wydają. Później wyrabiasz maleństwu paszport i możesz przyjechać do Polski a w niędzy czasie dobrze by było, zebyś komuś ten Francuzki akt urodzenia w Polsce podała do tłumaczenia bo jak przyjedziesz z dzieciaszkiem to do naszego urzędu stanu musiasz pójść z nim i tam już reszte załatwisz.
Mam nadzieje, ze nic nie pokręciłam...

Tak to chyba fajnie mieć podwójne obywatelstwo....spytam sie swojego dziecka za klka lat:-D :-D :-D co o tym myśli.
Sa_raa - dzięki wielkie za info. Muszę trzymać rękę na pulsie zaraz po urodzeniu bo we Francji rodzice maja tylko 3 dni na zgłoszenie narodzin w urzęcie stanu cywilnego, a znając mojego m to on nie będzie miał głowy do tego:no:

reklama
Do góry