reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

reklama
No i pochrzaniłam z peselem= w ciagu miesiaca powinien być...sorrrrry. Na pewno nalezy sie od dnia porodu ale wypłaca wtedy gdy maja termin wypłacania u mnie po 28. Najlepiej zadzwon kiedy jest termin wypłat macierzynskiego...

wlasnie sie wkurwilam:angry::angry::angry:otworzylam list z PUP i sie okazalo ze utracilam status os bezrobotnej. teraz nie jestesmy ubezpieczone:angry: nie wiecie czy po 3 miesiacach bede sie mogla zarejestrowac znowu,mimo ze mnie wywalili za kare? i czy mala moze zostac ubezpieczona przez tatusia?

mala moze byc ubezpieczona na tate
ty poczekasz 3mc

jak odkryli ze mialas odchody?
i czemu nie dostalas grzwyny ?

to byla umowa o dzielo za ok 100zl:baffled:nie oplacalo mi sie wyrejstrowywac. nie wiem jak sie dowiedzieli, kur..a:angry: a o grzywnie nic nie pisali-chyba juz bym wiedziala gdybym miala ja dostac?to by mnie dobilo... ale obilo mi sie o uszy ze grzywna jest jezeli ktos pobieral zasilek wiec chyba nie... nie ma jak to zabulic 700zl za nic:szok::szok::szok:

Pewno ktoś "życzliwy" doniósł... czy rozliczyłaś się z tego dochodu na PIT-cie? czy dostałaś od pracodawcy PIT 8B/ lub 11? czy masz tą umowę?
bo od decyzji PUP zawsze możesz się odwołać:) ważne czy masz coś co cię obciąża...

nie dostalam zadnego pitu.moze przysla pozniej.zreszta przy takiej sumie nawet nie trzeba sie rozliczac. sprobuje sie odwolac ale czuje ze guzik zdzialam:baffled:

reklama
Musiałaś mieć umowę, a co za tym idzie PIT od pracodawcy. Jeśli tego nie masz a pracowałaś na umowę, to pracodawca być może nawet tego nie zgłosił nigdzie... i wówczas PUP cię może pocałować, bo ty się wówczas możesz wyprzeć:) jeśli nie byłaś na zasiłku, to raczej kary nie zapłacisz...
grzywnę może orzec tylko sąd :) natomiast mandat karny może wystawić uprawniony urzędnik... nie wiem czu pupowcy są do tego uprawnieni...
A kiedy pracowałaś, bo to bardzo ważne!

Do góry