reklama

Porady prawne

reklama
to ja z innej bajki...dostalam kasę z pzu! ubezpieczenie mam grupowe pracownicze ale od września 2009 i byłam juz w ciaży no i bałam się, ze musi być jakaś kadencja, aaaale dostałam także jak coś to nie przepuście okazji!;)

Ostatnia edycja:
Mam pytanie co do becikowego: wymagaja od was przy skladaniu wniosku tego zaswiadczenia od lekarza? Bo mi gin dzis powiedzial, ze na razie to jest zniesione, ale na stronie ministerstwa nic na ten temat nie ma...

Jest zniesione - nie pamiętam czy tylko na ten rok czy i na przyszły - ale wiem że zaświadczenie nie jest już wymagane.

Hmm... ale tak się zastanawiam teraz, jak wczytuję się głębiej w te teksty - że nie potrzeba zaświadczenia o wizycie przed 10tc, ale musi być zaświadczenie o co najmniej jednej wizycie w czasie ciąży. Czyli lipa i muszę się wybrać jeszcze raz do przychodni... Bo nie chce mi się potem dwa razy do MOPSu jeździć. Czy którejś z Was przyjęli bez żadnego zaświadczenia wniosek? Zawsze coś namieszają. ;/

Ja byłam załatwiać w lutym i wymagali jeszcze tego zaświadczenia że wizyta miała być przed 10 tygodniem i to sprawdzali szczegółowo

a ja nie wiem czy już znieśli to że nie trzeba:confused: ale jak Czechow mówi że tak to możliwe że już to zrobili bo teraz się nie dowiadywałam

Jest zniesione - nie pamiętam czy tylko na ten rok czy i na przyszły - ale wiem że zaświadczenie nie jest już wymagane.

Wycofuje się - to co napisałam jest nieprawdą - a w gruncie rzeczy będzie prawdą mniej więcej za miesiąc.

Byłam dzisiaj w mopsie i powiedziano mi że MUSZĘ MIEĆ zaświadczenie od lekarza - zarządzenie nad którym siedział sejm jeszcze nie obowiązuje / nie weszło w życie - może za miesiąc może za półtora ale na dzień dzisiejszy jest potrzebne

Przepraszam jeśli komuś namąciłam

Hmm... ale tak się zastanawiam teraz, jak wczytuję się głębiej w te teksty - że nie potrzeba zaświadczenia o wizycie przed 10tc, ale musi być zaświadczenie o co najmniej jednej wizycie w czasie ciąży. Czyli lipa i muszę się wybrać jeszcze raz do przychodni... Bo nie chce mi się potem dwa razy do MOPSu jeździć. Czy którejś z Was przyjęli bez żadnego zaświadczenia wniosek? Zawsze coś namieszają. ;/

U mnie zaświadczenie było wymagane. W tym zaświadczeniu są wpisywane wizyta w każdym trymestrze, tzn. po jednej wizycie w trymestrze. Wzór tego zaświadczenia dostaliśmy w GOPS (ty masz MOPS).

reklama

ja byłam w lutym w MOP-sie we Wrocławiu i wymagali ode mnie. Dodatkowo na stronie mopsu jest taka informacja MOPS

Jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku?
wypełniony wniosek
zaświadczenie lekarskie potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu, uprawniającą do dodatku z tytułu urodzenia dziecka
kserokopie dokumentów tożsamości obojga rodziców i oryginały do wglądu
akt urodzenia dziecka
numer PESEL dziecka

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry