reklama

Porady prawne

a jak udowodnić że ma się np mniej niż 504zł i za który rok i ja czy ojciec czy razem?
u nas idzie się do urzędu skarbowego i dają wypis z dochodem na razie jeszcze daje się się dochód za 2008 rok a rodzinnego nie załatwiałaś albo becika ? jeśli tak to już twój dochód powinni mieć przynajmniej ja nie musiałam dawać bo w zeszłym roku załatwiałam na córę rodzinne i teraz jak szłam załatwiać na Dominika becik i rodzinne to nie potrzebowałam bo wszystko załatwia się w ośrodku pomocy rodzinie

reklama
Dziewczyny, czy jest jakiś wzór druczku w sprawie tych dwóch tygodni dodatkowego macierzyńskiego? Mi się kończy 24 maja

Nie ma ogólnie obowiązującego druku, ja po prostu napisałam "proszę o udzielenie dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni tj od dnia do dnia... (podst. prawna ......

W 2010 r., jak i w 2011 r. pracownica ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze:
  • do 2 tygodni - w przypadku urodzenia 1 dziecka,

• do 3 tygodni - w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.
Dodatkowy urlop macierzyński jest udzielany jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego. Wniosek pracownicy w tej sprawie powinien być sporządzony na piśmie i złożony w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z dodatkowego urlopu. Powyższe wynika z art. 1821 K.p. oraz art. 12 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. nr 237, poz. 1654). W razie uchybienia terminowi, pracodawca nie jest związany wnioskiem pracownicy. Może go jednak uwzględnić.

Tydzień temu byłam w pracy i właśnie już taki wniosek złożyłam. Napisałam pismo do Prezesa o podobnej treści jak to Mari_anna powyżej napisała.
Zostawiłam już także wnioski urlopowe na urlop zaległy i część bieżącego. Wracam zatem do pracy 19 lipca.

Dziewczyny ,a jak jest z zasilkiem macierzynskim -przysługują mi te dwa tygodnie wiecej z zusu?trzeba jakies pismo pisac czy co?(zasiłk mam z zusu ,bo umowe miałam do dnia porodu)

Dziewczyny ,a jak jest z zasilkiem macierzynskim -przysługują mi te dwa tygodnie wiecej z zusu?trzeba jakies pismo pisac czy co?(zasiłk mam z zusu ,bo umowe miałam do dnia porodu)

jestem w takiej samej sytuacji,
z tego co mi wiadomo nie przysługuje nam te dwa tygodnie dodoatkowego, ale za to zastanawiam sie nad bezrobotnym, bo przeciez pracy dla karmiacej raczej nie znajdą, nowy zasiłek przez pierwsze trzy miesiące jest teraz wyższy i to nam daje do września wolne z dzidziolkiem, bo jak by nie patrzec moja wypłata i reszta dla opiekunki to wole jeszcze nie szukac i za 7 stówek zostac z małym...a pozatym z tego co sie orientuje to mozna pojsc na fajne szkolenia i jeszcze mozna sie starac za zwrot kosztów za opieke nad dzieckiem w tym czasie...jakos tak...
bede sie dokładniej dowiadywac pozniej....

Kochana! Przepisy dotyczące urlopu macierzyńskiego regulowane są przez Kodeks pracy, a jedynie przysługujący w tym czasie zasiłek w Twoim przypadku wypłaca Zus! biegaj więc szybko do ZUS-u i pisz to pismo, bo nie ma przepisu mówiącego o konieczności poinformowania zainteresowanego o tym dodatkowym urlopie, a myślę, że Panie w okienku z własnej dobrej woli tego nie zrobią.

edit
Ja pisemnko złożyłam już w styczniu jak dostarczałam akt urodzenia.
Osoby pozostające w zatrudnieniu, pracujące w firmach powyżej 20 osób też mają zasiłki płacone przez ZUS, tylko pracodawca wyręcza tę instytucje (usprawiedliwiam upierdliwe panie w kadrach).

Ostatnia edycja:
Kochana! Przepisy dotyczące urlopu macierzyńskiego regulowane są przez Kodeks pracy, a jedynie przysługujący w tym czasie zasiłek w Twoim przypadku wypłaca Zus! biegaj więc szybko do ZUS-u i pisz to pismo, bo nie ma przepisu mówiącego o konieczności poinformowania zainteresowanego o tym dodatkowym urlopie, a myślę, że Panie w okienku z własnej dobrej woli tego nie zrobią.

edit
Ja pisemnko złożyłam już w styczniu jak dostarczałam akt urodzenia.
Osoby pozostające w zatrudnieniu, pracujące w firmach powyżej 20 osób też mają zasiłki płacone przez ZUS, tylko pracodawca wyręcza tę instytucje (usprawiedliwiam upierdliwe panie w kadrach).

wydawało mi sie że nas to nie tyczy bo nasza kaska nie jest urlopem macierzyńskim tylko zasiłkiem macierzyńskim....ale było by super żebys miała racje....jutro zadzwonie tez do swojego zusu i zapytam...:-D

Margolia - Posiłkuję sie netem, ale tak na logikę powinno być, bo inaczej to byłaby dyskryminacja w zatrudnieniu. Mam nadzieję, że nie wprowadziłam Was w błąd, ale przecież sprawdzić warto :)

Osoby pobierające zasiłek macierzyński:
-niebędące pracownikami (podlegające ubezpieczeniu chorobowemu z innego tytułu),
-po ustaniu zatrudnienia,
- z tytułu urodzenia dziecka w okresie urlopu wychowawczego,
w celu uzyskania zasiłku macierzyńskiego za przedłużony okres przedkładają pisemny wniosek złożony w tej sprawie do płatnika zasiłku (odpowiednio do ZUS lub pracodawcy). We wniosku wskazują okres korzystania z zasiłku macierzyńskiego (w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności).

Dziewczyny pamiętajcie, że każdy pracujący Tatuś ma prawo do 1 tygodnia urlopu ojcowskiego!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry