reklama

Prawo,a kobietka w ciąży :)

reklama
no jestem ciekawa jak to jest z paszportem dla takiego szkrabka, bo coś czytałam,że dwoje rodziców musi iść wyrabiać go :baffled: ale właśnie nie jestem pewna?? bo mój raczej nie wyrazi zgody i co wtedy, a ślubu nie mamy

na pewno dwoje rodziców, bo istniałaby obawa, że któreś chce dziecko porwać...
chyba, że w dokumentach wpiszesz, że ojciec nienznany...
no ale w takiej sytuacji raczej nie można liczyć na pomoc, alimenty itp...

Wniosek w imieniu dziecka
Wniosek o wydanie paszportu w imieniu małoletniego składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona. Również wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego z nich, poświadczoną przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców. W przypadku braku zgodności stanowisk rodziców lub niemożności uzyskania zgody jednego z nich, zgodę na wydanie paszportu zastępuje orzeczenie sądu rodzinnego.
Paszport małoletniemu można wydać za granicą za zgodą jednego rodzica, o ile przemawia za tym dobro małoletniego, szczególnie jeżeli uzyskanie zgody drugiego rodzica jest niemożliwe, lub znacznie utrudnione.

Ostatnia edycja:
Candy, a gdzie chcesz jechać? Bo jak chcesz podróżować po UE, to dziecku wystarczy dowód osobisty. Tylko nie wiem, czy do tego też muszą być obydwoje rodzice, czy nie.

reklama
Dziewczyny, nie orientujecie się, jak to jest z tym nowym urlopem ojcowskim?
W gazecie "M jak mama" przeczytałam, że ojciec nie może wziąć urlopu w tym samym czasie, gdy matka jest na macierzyńskim:

Natomiast w necie znajduję informacje, że "Ojciec będzie mógł wziąć tacierzyński w dowolnym momencie od dnia urodzenia dziecka do czasu, gdy maluch ukończy rok."

Może ktoś zna dokładne szczegóły, bo mój M chce iść na ten "tacierzyński", ale nie wiemy w końcu kiedy składać wniosek.
Dobrze by było, gdyby wziął na ten tydzień po urodzeniu, przynajmniej by mi pomógł.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry