• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Problemy zdrowotne na obczyźnie

reklama
Ja choruje na niedoczynność ok 2 lata, wykryta po ciąży z synkiem. Aktualnie jestem w ciąży i biorę leki, mam kontrolowana krew w szpitalu i dopasowywane są leki. U mnie jeszcze ani razu niedoczynność nie zamieniła się w nadczynność.

Na początku roku poroniłam, nie wiem jaka była przyczyna, gdyż choruje jeszcze nanadcisnienie, astme i poblemy z nerkami.

czesc

długo trwało zanim lekarz dobrał Ci odpowiednia dawke leku?u mnie narazie TSH skacze i mam obawy czy w koncu dojdzie do odpowiedniego poziomu. zaczynam juz tracic nadzieje ze sie moje hormony unormuja. ja lecze sie od lipca 2008. moja niedoczynnosc wyszła zupełnie przypadkowo jak zrobiłam sobie badania krwi. Mam b. duzo przeciwciał a-TPO czyli Hashimoto.
biore eltroxin a Ty? w dublinie chodzisz do endokrynologa czy leczysz sie u GP na niedoczynnosc?

pozdrawiam

Witaj,
Leczę się aktualnie u dr Sochackiej z medicusa, jest gp ale także specjalista od tarczycy i astmy. Biorę ten sam lek, ale wczesnej brałam Euthyrox, aktualnie eltroxin 125 mg.

Nigdy nie miałam problemu ze zbyt niskim TSH gdyż nie mam jednego całego płata tarczycy, także choroba hashimoto - zjadanie się tarczycy.

Kiedyś miałam problem z zajściem w ciąże ale przy leczeniu stałam się strasznie płodna, niestety jedno dzieciątko odeszło.

Trzeba także uważać na przedwczesne skurcze i na krwawienia w ciąży.

Pozdrawiam
Aska

dzieki za odp.
ja tez sie lecze u polskiego GP.
a dlugo dobierałas odpowiednia dawke eltroxinu ?
a teraz jak jestes w ciazy to bierzesz wieksza dawke leku tak?jak zachowuje sie Towja tarczyca w ciazy?
aha moj maz pochodzi z ostrowa wielkopolskiego a ja tez jestem chora na astme oskrzelowa.
bierzesz jakies leki na astme w czasie ciazy?

sorka ze tak sie wypytuje ale planuje ciaze i troche mnie to wszystko przeraza

pozdr.

Wiec kilka miesięcy trwało zanim dobraliśmy odpowiednią dawkę. W ciąży występują problemy i dawkę należy ustalać według wyników, ja mam już zwiększoną przed ciążą w miarę się czułam n 50 mg a teraz biorę 125 mg i różnie z tym samopoczuciem.

Co do astmy przed ciążą była dobrze kontrolowana, leki działały, w ciąży niestety mój sta si epogorszył na tyle ze miałam kilka groźnych ataków gdzie traciłam przytomność w wyniku niedotlenienia i trafiałam do szpitala. Biore dawki 4 razy wieksze plus dodatkowe leki rzkurczowe i leki w razie aktaku ale duszności mam często, a mój stan zdrowia pozosawia dużo do życzenia.

Często się jednak zdarza ze w ciązy astma ustepuje w ogole. U mnie jest gorzej od 25 tyg, ale niestety gorzej z dnia na dzień.

AsiuSzym Przepraszam, ze wale tak prosto z mostu, ale wyczytałam, ze chorujesz tez na nadciśnienie. Mogla byś mi powiedzieć jak przebiega ono w czasie ciazy i jakie leki biezesz??
Ja dwa lata temu dowiedzialam sie , ze mam nadcisnienie. Przed ciaza bralam Atenolol i bylo ok. Jak zaszlam to musialam zmienic leki. Lekaz przepisal mi methyldopa ( podobno najbezpieczniejszy w ciazy) ale po dwóch dniach musialam przestac go brac bo mialam straszne dusznosci. Teaz biore Labetolol ale cisnienie nie bardzo daje sie kontrolowac. Teraz jestem w drugim trymestrze i czuje sie nie najgorzej ale slyszalam ze w trzecim moze sie pogorszyc dlatego pytam jak sprzawa wyglada u ciebie. Pozdrawiam @_@\m/

Witaj samara,
Trudno mi określić czy mój ogólnie złe samopoczucie jest winą dalej choroby po prostu przy tylu problemach zdrowotnych trudno czuć się dobrze:)

Jeśli chodzi o leki w ciąży ja biorę od początku aldomed 250 mg, na początku jedna tabletka teraz już 3 bo ciśnienie zaczęło skakać biorę też Isoptin 40 mg z fenoterolem a on też obniża ciśnienie. Musze przyznać ze w ciąży mam mniejsze problemy z nadciśnieniem niz przed. Ogólnie nie mam obrzęków i nie miałam gestozy ani w tej ani w poprzedniej ciąży. Mam nadzieje ze w tej już tak zostanie:)

Pozdrawiam

reklama
dzieki za odp.

czy Twoja endokrynolog z Dublina przyjmuje również w weekendy i ile kosztuje wizyta?jak czesto musisz chodzic na wizyty teraz jak jestes w ciazy?

mam nadzieje ze Twoja astma sie uspokoi. ja od kilku lat nie odczuwam wogole ze jestem na nią chora.Jestem po wizycie u pulmunologa i przepisala mi Oxin , pulmicort i ventolin na poprawe wydolnosci płuc.mam to brac 3 miesiace przed zajsciem w ciaze, ale moje TSH nie jest nadal wyrownane :-( takze na ciaze trzeba bedzie jeszcze poczekac.

pozdrawiam

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry