reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Haszi, Surv- ale powialo zapachem kuchni arabskiej, az zglodnialam. Oba przepisy znam, tj. produkty bo robic nie umiem. Zawsze jak jestesmy w jakiejs arabskiej, zazwyczaj syryjskiej, restauracji to wlasnie to jemy.
Moj tesc przez 25 lat mieszkal i pracowal w Kuweicie tak wiec nasluchalam sie o tych ich przysmakach, czasem tez cos przywozil.
 
Ostatnia edycja:
reklama
buły

pol paczki drozdzy rozpuscic w 250 ml wody z lyzka cukru, wlac do miski z 500g maki, 4 lyzki oleju,1 soli
wyrosnac, zrobic buly i do piekarnika
robi sie 5 sekund a bulki na sniadanie mistrzowe i chrupiace
mozna dodawac jakies nasionka, np siemie, orzechy czy co sie chce
ja lubie z maki orkiszowej

Pol opakowania drozdzy rozpuscic w 250 ml wody (cieplej) z lyzka cukru. Chwile odczekac, wlac do pol kg maki. Dodac 4 lyzki oleju i pol lyzki soli. Zagniesc i poczekac do wyrosniecia. Uformowac buly i piec w ok 220 st az sie troche zarumienia, trzeba pilnowac bo inaczej zrobi sie skorupa

ja jeszcze robie tak, ze jak formuje bulki, to robie najpierw takie krazki (w rekach) i klade pol plasterka sera zoltego, na to lyzeczka smazonych pieczarek z cebulka i zlepiam ciasto, troche "kulam" w rekach zeby bulki byly ladniejsze i mocniejsze

albo daje ser i szynke i robie tak samo jak wyrzej i mam gotowe kanapki ;-)


Mam pytanie odnosnie tego przepisu bo niestety nie mialam zbyt do czynienia z drozdami. Ile to jest pol opakowania drozdzy? 5 dkg? Jesli robie z drozdzy w proszku to 2,5 dkg? Tak? Wiem, ze kiedys Madzia o to pytala i chyba Surv jej odpowiedziala, ale nie wiem gdzie to bylo, no i mi rowniez z glowy wylecialo.
 
Beaa mnie się wydawało,że ja Roni napisała pół opakowania czyli 50 g.jedna paczuszka suchych 7g = 25 g żywych,więc ja dałam dwie paczki suchych.
 
Specjalnie dla Beea przepis na schabik:
1kg schabu (przyprawiamy wg. swoich kubeczków smakowych;-)) - jak macie patelnię zepterowską , albo inną taka wielką to podsmażyć z wszystkich stron na masełku z oliwą (bo samo masło przypala się) z czosnkiem.
Po odsmażeniu wrzucamy do mięska po garstce żurawin, śliwek suszonych, moreli, rodzynek i dusimy albo na patelni (musi być wielkaśna) albo jak ktoś nie ma takowej (np.ja;-)) to wkladamy podsmażone mięsko z tymi suszkami do rękawicy, i siup do piekarnika:-) Dusimy/pieczemy z 40min (jeśli po naciśnięciu szpikulcem krew nie wypływa z mięch oznacza, ze schab jest już dobry:tak:

Po upieczeniu, powstały sos z mięska miksujemy razem z tymi suszkami i dodajemy trochę śmietanki słodkiej i polewamy tym upieczony schab.

Dodatkowo można podac sos tatarski (do wyboru jak komuś nie będzie smakował tamten sosik) - ogórek korniszony, szczypiorek, duuużo koperku, sos: mieszamy smietanę, jogurt i majonez :-)
 
reklama
Sernik robię królewski :tak:

Sernik królewski

Ciasto:
25 dkg mąki
0,5 szkl cukru pudru
1 jajko
0.5 kostki margaryny
1,5 łyżki kakao
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zarobić i schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
1 kg sera ( może być gotowy )
6 jajek
30 dkg cukru pudru
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia.
cukier waniliowy
Ja jeszcze dodaję skórkę pomarańczową
Zmiksować żółtka z cukrem, dodać roztopioną margarynę i resztę składników, wymieszać z pianą z białek.
Połowę ciasta zetrzeć na blaszkę, na to wylać masę serową i na wierzch 2 część ciasta zetrzeć. Piec ok 1 godziny. Smacznego:-)
 
Do góry