reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

reklama
Roni - jakie pyszności!!!!
Tortilla koniecznie!! chodzi za mną od jakiegoś miesiąca !!!!

tortilla

2 szkl. maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki razem wymieszać
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
3/4 szklanki mleka
podgrzac troszke

Zagniatamy ciasto, zostawic do wyrosniecia przykryte sciereczka na 15 min. Podzielic na 6 kulek. Zostawic do wyrosniecia. Nastepnie kazda kulke walkowac na bardzo cieniutkie placuszki. Opiekac na bardzo rozgrzanej patelni, ale bez tluszczu, po kilka sekund na kazdej stronie. Jak nie robicie odrazu tortilli to szybko zawijacie placki w folie aluminiowa.

Srodek najlepszy jest a'la twister z kfc. kladziemy na placek salate lodowa, pomidorka, troszeczke cebulki pokrojonej w kostke, pare dlugich obsmazonych kawalkow kurczaka (z przyprawa do gyrosa, badz kurczakiem kentaki ;-)). Zawijamy, dol zawinac w folie zeby wszystko nie bachło. na wierzch lejemy sosik/ketchup

Roni - pytania do tej potrawy z pekinską:
- jak sie robi zaczyn z drożdży bo ja lewa:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
- jakie mięcho?
- na te mace nakładamy ta pekinską z resztą rzeczy ale tak na przemian: placek, dodatki, placek, dodatki? czy na każdy placek oddzielnie, tak że będą 4 placki???

juz pisze

zaczyn robisz tak, troche podgrzewasz mleko, ale tylko tak zeby bylo cieple, wsypujesz cukier, w tym mleczku rozpuszczasz drozdze, ale do takiego stopnia zeby nie bylo grudek, najlepiej je sobie pokruszyc w rekach, zanim wrzucisz do mleka z cukrem (ja to taak roztrzepuje trzepaczka do jajek), jak juz bedziesz miala siwy plyn, dosypujesz te 3 lyzki maki, i znow mieszasz, i to odstawiasz przykryte szmatka

mieso jakie lubisz, ja ostatnio obsmarzylam lopatke :tak:

a 4 placki sa na 4 porcje, kazda porcja ma wygladac jak pizza
czyli najpierw placek, na to kapusta z pomidorkiem, na to mieso, sos i ser
i tak samo z pozostalymi
wszystkiego nie za grubo :tak:
jak jeszcze jakies watpliwosci to pytajcie

Jakie pyszności:szok::szok::szok:papryki też robię ale muszę spróbowac te palcki z pekińską bo mój M takie rzeczy lubi.

buły

pol paczki drozdzy rozpuscic w 250 ml wody z lyzka cukru, wlac do miski z 500g maki, 4 lyzki oleju,1 soli
wyrosnac, zrobic buly i do piekarnika
robi sie 5 sekund a bulki na sniadanie mistrzowe i chrupiace
mozna dodawac jakies nasionka, np siemie, orzechy czy co sie chce
ja lubie z maki orkiszowej

Pol opakowania drozdzy rozpuscic w 250 ml wody (cieplej) z lyzka cukru. Chwile odczekac, wlac do pol kg maki. Dodac 4 lyzki oleju i pol lyzki soli. Zagniesc i poczekac do wyrosniecia. Uformowac buly i piec w ok 220 st az sie troche zarumienia, trzeba pilnowac bo inaczej zrobi sie skorupa

ja jeszcze robie tak, ze jak formuje bulki, to robie najpierw takie krazki (w rekach) i klade pol plasterka sera zoltego, na to lyzeczka smazonych pieczarek z cebulka i zlepiam ciasto, troche "kulam" w rekach zeby bulki byly ladniejsze i mocniejsze

albo daje ser i szynke i robie tak samo jak wyrzej i mam gotowe kanapki ;-)

reklama
ale szalejecie kulinarnie:szok:
u nas babcia od poniedziłałku w garach i pyszności pod nos podsuwa:tak:

Do góry