reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

przepisy dla karmiącej mamy

Babki nie piekę ale robię czasem keks z jabłkami

Keks z jabłkami
4 jajka
3/4 szkl oleju
3 szkl mąki
1 szkl cukru
cukier waniliowy
łyżeczka sody
cynamon
5 jabłek
bakalie

Mikserem utrzeć jajka z cukrem, dodać resztę składników, jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać. Piec w wąskiej formie. Smacznego :-)

reklama
Jako, że chorowitek malutki przesypia wirusa to wklejam na szybko przepis na sernik, odkryty niedawno, ale po wielu latach pierwszy który wychodzi, jak trzeba i który mi smakuje, a za sernikami nie przepadam:tak:

Sernik

Składniki:

Kruchy spód:
400 gr mąki + 4 żółtka + kostka masła + 50 gr cukru + szczypta soli

wszystko zagnieść, do lodówki na 0,5 godziny (może być dłużej), potem rozwałkować na blachę i parę minut podpiec (ma być tylko lekko podpieczone, bo na to idzie masa)

Wierzch:
100 gr masła
5 jajek
230 gr cukru
cukier waniliowy
100 ml śmietany
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg mielonego białego sera

masło ucieramy z żółtkami i cukrami, jak dobrze utarte, dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej rozbełtane w śmietanie, po wmieszaniu dodajemy ser, a na koniec delikatnie domieszujemy 5 ubitych na sztywno białek.

Całość chlast na podpieczony spód i w 180 stopniach pieczemy ok godziny (trzeba patyczkiem sprawdzać)

Ja na kruchym spodzie nie przepadam, więc czasem robię bez spodu w ogóle, albo na spodzie z rozkruszonych biszkoptów ugniecionych z margaryną i cukrem.

W wersji budżetowej masło podmieniamy na zwykłą margarynę - ja tak zwykle robię i różnica w smaku jest niezauważalna.

I jeszcze

Błyskawiczny keks:

10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (albo jedna czubata)
duuuużo bakalii :tak:

Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich mąkę proszkiem, potem posiekane bakalie, a na koniec delikatnie domieszać trzeba ubite białka i do piekarnika na ok. 180 stopni i ok. 40 minut.

Wwszystko w przybliżeniu, bo czas pieczenia zależny od ilości i rodzaju bakalii - jak dużo mokrych to piecze się dłużej. Ja zwykle robię z 1,5 porcji i z tej ilości wychodzi długa wąska blacha. Aha, poza ubijaniem żółtek z cukrem i mąką, co można zrobić mikserem, dalej mieszamy po staropolsku łychą, bo keks wychodzi wściekle gęsty - i taki ma być!:tak:

smacznego:-)

oj oj mniam mniam :-):-):-):-)
to ja na szybciutko :)

Pralinki morelowe (mniam mniam)

10 dag masy marcepanowej. wyrobić w ręku i uformować jajeczka wielkości dużego migdała. 12 suszonych moreli rozchyliś, włożyć marcepan.
Tabliczkę gorzkiej czekolady roztopić i zanurzać w niej pralinki do połowy
Wystudzić na pergaminie
mega szybkie...no chyba że ktoś sam marcepan robi jak ja:szok::szok: (wiem wiem odbiło mi ale mi kupiony nie podchodzi jakoś) to wtedy czas się wydłuża...a jak jeszcze małżonek zakupi migdały ze skórka to już wogóle (ale usprawiedliwiony bo innych nie było:))

Chrzan po litewsku
25 dag chrzanu startego przelać na sitku wrzątkiem.
W rondelku roztopić 5 dag masła, włożyć chrzan i któtko przysmażyć.
Dodać tyle słodkiej śmietanki by powstał gęsty krem. Silnie podgrzać ale nie gotować. Dodać sok z całej cytryny oraz soli i cukru do smaku

Sos Polski
4 żółtka utrzeć, białka posiekać
3 pęczki szczypiorku
1 pęczek pietruszki posiekać jak najdrobniej (szczypior też)
1 Łyżka chrzanu, łyżeczka utartej cebuli, sok z 3 cytryn
1 szklanka gęstej śmietany
3 Łyżki cukru pudru (tak tak to nie żadna ściema)

zamieszać razem...pychotka

oki
przetestowałam mazurek i mogę podać przepis
Jakby napisała Surv..jest wściekle słodki i wściekle mniam mniam (testowałam masę )

Polski Mazurek z Kajmakiem

Ciasto:
  • 30dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1łyzeczka śmietany
Masa Kajmakowa
  • 1/2 kg krówek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
oraz orzechy, skórka pomaranczowa rodzynki i inne bakalie do dekoracji

Posiekaj szerokom nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i smietanę. Szybko zagnieć ciasto, zapakuj w folię aluminiową i na godzinę do lodówki.
Tortownicę posmaruj masłem i oprusz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 min w temp. około 160 stopni aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy.
Przygotuj masę: Krówki zalej mlekiem i gotuj stale mieszając aż do rozpuszczenia. Pod koniec gdy masa jest gładka dodaj masło i wymieszaj.
Ciepłą masę wlej na ciasto, udekoruj bakaliami.
Smacznego :)

a mazurek wyszedł tak :)

Post super ten mazuerak,a powiedz ile by trzeba było dać składników na duża prostokątną blachę?
Ja zamiast krówek robiłam kiedyś z mlekiem kondesowanym też dobre:tak:Ale nie mam tego przepisu i nie wiem ile czego trzeba na ciasto:sorry:

madzia, ciasta powinno starczyć bo ja musiałam trochę skroić po upieczeniu:tak: bo za grube wyszło:-D.
Ta tortownica to była duża:-)

ok dzięki,już wysłałam tych moich dwóch po śmietanę i bakalie i wieczorkiem zrobie mazura:-pmam nadzieję ,że wyjdzie mimo mojej złej passy pieczeniowej:sorry:

reklama
Ja dzisiaj pierwszy raz upieklam ciasto marchewkowe i musze przyznac, ze wyszlo pyszniutkie, pomimo mojej zlej passy w tej dziedzinie (bulki- jak kamienie, muffinki- jak kamienie).

CIASTO MARCHEWKOWE Z AKSAMITNA MASA

CIASTO

2szklanki maki(najlepiej wroclawska)
4jajka
2lyzeczki proszku do pieczenia
2lyzeczki sody
1 1/2 szklanki cukru
2 lyzeczki cukru waniliowego
200g lub 250g rozpuszczonej margaryny
4-5 startych marchewek(surowych)

Jajka ubic na sztywna piane z odrobina soli, nastpnie doadawac po kolei skladniki tzn, zoltka, make (przesiana przez sitko i wymieszana z soda i poszkiem do pieczenia),rozpuszczona margaryna, cukier i starte marchewki, cukier waniliowy.
piec w tem 150' ok 1 godziny.

MASA

1 1/5 serka philadelfia (Tesco robi podobny serek- tanszy)
200g. margaryny(tem.pokojowa)
1szklanka cukru pudru
sok z cytryny
opakowanie cukru waniliowego

margaryne o tem pokojowe wymieszac z serkami,cukrem pudrem,cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
na ochlodzone ciasto kladziemy mase i posypujemy wedlug uznania np.wiorkami kokosowymi lub migdalowymi.

SMACZNEGO

Do góry