reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

tzn te schematy sa wszedzie podobne ale takie ogolnikowe co mniej wiecej sie powinno znajdowac w jadlospisie takiego brzadca a co ty wprowadzisz jako pierwsze to tak naprawde zalezy od ciebie bo jedna wpierw da owoc a druga warzywa ....a dalej od dziecka co w ogole bedzie chcialo jesci i wtedy to sobie mozna ukladac menu maluszka :sorry2: ja i tak 1 m-c bede na sloiczkach wiecej wiec bede dawala co maja odpowiednie dla wieku ;-)

reklama
Natalka juz w sumie napisala to, cochcialam dodac. W Australii nie mowia wprost, ze pierwsza np. marchew czy ziemniak, podaja liste warzyw/owocow/mies/nabialu na kolejne miesiace i rodzicdecyduje w jakiej kolejnosci. Sugeruja jedynie, zeby nowy produkt wprowadzac 4-5 dni po poprzednim. O podajailosci, na poczatek 1-3 lyzeczki nowosci.

Ja lece podobnie jak Pieszczoszka:tak: Nie jedlismy jeszcze dan z ryżem ale za to wprowadziłam również kleik ryżowy;-), kukurydiany. Zagęszczam mleczko na noc i na pierwsze karmienie...np wczoraj mój łobuziak zjadł przed 20 i dzis o 7...potem dalej lulu i wstalismy o 10:laugh2: teraz toczy sie monolog z karuzelą:tak: a ja czekam na sygnał o papu:tak:
Dzis podaje zupke ze słoiczka + jabluszko na podwieczorek...mysle ze te schematy sa bardzo ogólnikowe a wiadomo każde dzieciątko jest inne.
Mój Ali lubi jesc:-D i japa mu sie cieszy na sam widok łyżeczki :tak:

Natalka wiesz ze faktycznie ten smoczek o który Ci pisałam byl popsuty:baffled::angry: tzn fabrycznie nie mial tej kreseczki:no: czyli z moją głową wszystko ok:-D
Kupiłam ten 3przepływowy ale maly mi sie strasznie krztusi :szok: nawet przy mleku zagęszczonym(daje 2 miarki od mlek na 180ml) i to na I stopniu przepływu:eek: no nic bedzie na później... wypróbowałam juz mase smoczków i przypadł mu do gustu LOVI:tak:

No jednak byl zepsuty ten smoczek ...bo caly czas mnie to zastanawialo dlaczego ci nie lecialo nic :-)teraz zagadka rozwiazana :-) moj cale szczescie nie ma problemow z piciem przez ten trojprzeplywowy. teraz jak mu robie 180 ml i 3,5 łyzki stolowe kleiku to juz pije z II bo mialam wraznie ze na I mu wolno leci:dry:
My jeszcze tydzien i 2 dni i ruszamy z rozszerzeniem diety ,zaczynamy od marchewki ;-)

mnie zastanawia inna kwestia - jesli podzielic produkty na 3 grupy:

1. warzywa / owoce
2. mieso
3. gluten

to w jakiej kolejnosci i po jakim czasie wprowadzac poszczegolne grupy (tak mniej-wiecej), np. 4 tyg. tylko warzywka i/lub owoce, potem mieso z warzywami 4 tyg. a potem kaszki czy na odwrot czy jednoczesnie czy jak :confused:

Natalka czekam z niecierpliwoscia na relacje z pierwszego posilku:tak:
Ja daje mniej lkeiku i może dlatego, bo to wcale nie jest takie gęste:no:. Wystarcza mu ta ilość na ok 12 godz więc nie wiem czy jest sens dawać więcej:confused:
Kugela a Wy jestescie na mm? i z gory prosze o wybaczenie, skleroza gora:zawstydzona/y:

My jeszcze troszkę i zaczynamy przygodę z mięskiem:tak:

suzi - my sie cycujemy i dlatego jak tak licze to jakos malo czasu wychodzi: jezeli zaczelabym po 6.msc (czyli w 7.) i od 8. msc (wg. tekstu australijskiego) powinno byc miesko to zostaje 7. msc na warzywka a kiedy wtedy "wojowac" z tym glutenem? :confused: Na przemian z warzywkami, z miesem, pomiedzy czy po nich? Tej informacji jakos nigdzie nie moge znalezc :baffled:

Tak własnie mi się wydawało :tak:ale nie bylam pewna... u Was ten schemat jest troszeczkę inny niż u dzieci na mm,wiec nie bardzo wiem co Ci doradzić:dry: A pediatra coś mówiła w tym temacie? Czy jeszcze za wcześnie?

reklama
Olisia - żeby nie głupieć to polecam wybrać jeden schemat i trzymać się tylko tego. wszystkie zmiany w nim będziesz wprowadzać instynktownie, z własnego doświadczenia, które szybko złapiesz przy córce.

kugela - po4m zaczynasz od pojedynczych warzyw/owoców. proponuję zdecydować co ile dni wprowadzasz nowy składnik. np 3. i po 3 dniach np marchewki, jabłko i kontynuacja marchewki, później np dynia i kontynuacja marchewki i jabłka. mięsko od 5m, więc za ten pierwszy miesiąc większość warzyw i owoców wprowadzisz. później mięsko z warzywami, które były poprzednio i kontynuacja owoców. Kaszki, kleiki równo z warzywami, ale np rano i wieczorem, a warzywa i owoce na "obiad/podwieczorek".

2 dni temu Hanusia miała problemy brzuszkowe - 3kupy w przeciągu 3h i to rzadkie, nic poza tym, dziecko pogodne, więc wysłałam Miśka po kleik ryżowy. zrobiłam na wodzie (zalecienie ze szpitala przy biegunce Bartka w tym wieku) i dawałam łyżeczką. Hanusia wypluwała, albo.. powodowała odruch wymiotny. Misiek mówi - daj jej z mlekiem - na 150ml mleka dałam jedną miarkę kleiku, Hanusia wypiła 20ml i koniec:/
w ciągu dnia wypiła rano 30, 20, 90, 30 i na noc 10. dodam, że samego mleka, bo z kleikiem nie chciała później w ogóle. kupy już w ilości 1 choć rzadka, więc daję sobie spokój z nowościami, poczekam tak jak planowałam.

Ostatnia edycja:
Do góry