Icak jak chodzi o te szczepienia oferowane w przychodniach, to jeśli tylko masz możliwość to kup sam szczepionkę na błonnicę, tężec, krztusiec DPT, ponieważ państwo daje tą szczepionkę jako pełnokomórkową - DPTw (takiej już w żadnym cywilizowanym kraju się nie podaje). Ta sama szczepionka zawiera ok. 3000 antygenów, to bardzo dużo! Wdostępnych szczepionkach DPTa - acelularnych tych antygenów jest od 3-7. Są zdecydowanie lepsze i bezpieczniejsze np. Tripacel. Ta 5 w 1 też ma wersję lepszą czyli DPTa.
Reszta szczepionek nie jest zła, sprawdź tylko co dają u Was na wzwB. Najlepsza na wzw B jest szczepionka o nazwie HBvaxPRO 5. Ja wybrałam sobie pojedyncze inne szczepionki, bo nie są konserwowane związkami rtęci i innymi świństwami. Może jednak być tak że u Was podją te lepsze poza DPT, bo tu wszędzie podają ten sam syf. Jak chcesz sam kupić to pamiętaj, że pediatra musi wypisać Ci receptę. No i jak pisałam chcę podzielić te szczepienia . No i szczepimy się nieco później niź mówi polski kalendarz.
Gratuluję osiągnięć Hanulki:-) My też się tylko cycolimy;-)