misiula - jak jestes self employed to nic twoje zarobki nie maja do MA... musisz oplacac skladki. Jak staralam sie o pierwsze MA to nikt nie sprawdzal moich zarobkow, nigdzie nie musialam ich podawac, ani zalanczac zadnych dokumentow, sprawdzaja czy jestes zarejestrowana i czy odporowadzasz skladki to tyle. Teraz niedawno wypelnialam o drugie MA i to samo...formularz ze strony... imie nazwisko, nr NIN, od kiedy samozatrudniona...od kiedy chce miec placone i tyle...najwazniejesze zebys oplacala skladki
Kiedys kiedys i wiem ze to prawda, ze jak masz niskie dochody na self employes mozesz skorzystac z tzw ulgi nie placic calej skladki ze wzgledu na niskie dochody, ale wiem ze wtedy nie dostaniesz tej normalnej stawki maternity tylko polowe wiec jakies 60-70 £ tygodniowo (dokladnie nie pamietam). Nigdzie tego nie pisza ale juz dwie moje kumpele tak dostaly i byly w szoku - czasem nie mozna miec wszytskiego jak ja mowie. Skladki nie sa duze wiec warto sobie placic cale, zreszta w naszej starosci tez to zaprocentuje niz oplacanie polowy stawki