reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

sierpien 2006

listy niezle , tak szczerze to nie mialam czasu sie jeszcze zastanawiac nad zakupami , ale to co naskrobalyscie wydaje sie duzo ale bardzo potrzebne ......musze jeszcze raz to przejrzec , skonsultowac i zakupic ;) duzo kasy pojdzie ......
nasze maluszki to skarbonki bez dna ;D

reklama
Oj straszliwie szybko zaczelyscie robic te zakupy... Przy Marcinku czekalam do 34 tygodnia...
Karoo, jesli chodzi o pepeuszek to zadna tam lignin czy gaza - sa gaziki jalowe, one sa najbezpieczniejsze, no i spirytus 70-%owy (od rfinowanego co w sklepie spozywczym jest odlewa sie 30% i dolewa przegotowanej wody, tym przemywa sie kikut i pozniej pepuszek)

;D NO TAK JOAS !!! Masz najwieksze doswiadczenie , wiec mozesz podpowiedziec co i jak !!!!
to co bylo najbardziej chybionym zakupem ???? a co sie sie sprawdzilo na 100 pro ??? ;D

Ja po ostatnich zajęciach w szkole rodzenia dowiedziałam się, że pępuszek, tzn. ten kikut najlepiej czyścić i wysuszać za pomocą zwykłych patyczków kosmetycznych i dopóki nie odpadnie można to robić spirytusem nierozcieńczonym, czyli tym dziewięćdziesiocio pare procentowym, tylko uważać, żeby nie dotykać nim za bardzo skóry w koło pępka.
Co do oliwki zaś, to żeby kupić na początek parafinę, bo na pewno nie uczula.
No i jeżeli chodzo o pieluchy jednorazowe, to położna też zdecydowanie na początku polecała orginalne pampersy (co mnie nie do końca zachwyca, ze względu na cenę).
A jutro też idę na zajęcia - będzie o kąpieli noworodka (najlepsze są ćwiczenia na lalkach ;D)

witam!
ja co prawda ze względów ekonomicznych nastawiam sie na pieluchy jednorazowe niekoniecznie pampers.duzo dziewczyn sie wypowiada ze happy tez sa dobre a duzo tańsze.ostatnio siedziałam z kolezanka i liczyłysmy czy bardziej opłaca sie tetra czy własnie "jednorazówki" no i podliczywszy koszt zuzycia wody,prądu i proszku do prania a potem prasowanko i znowu żelazko pociągnie prąd to taniej wyszły nam jednorazówki,no i ile czasu zaoszczędzone.
chociaz córę wychowałam na tetrze bo wtedy jednorazówki to był prawie rarytas,i chociaz byłam wtedy urobiona z tymi pieluchami po pachy,pranie gotowanie prasowanie to córa jak miała rok juz siusiała na nocnik i wołała kupkę.teraz pampersowe dzieci leja w pieluchy dwa i trzy latka.koleżanki synus ma 2,5 roczku i bez pampersa sie nie obejdzie bo sika po kątach w domu jak mu zdjąc pieluchę i ma nocnik głęboko gdzies ;D
ale sie rozpisałam sorki :)

Co do patyczw mam watpliwosci, latwiej mi bylo gazikami przemuwac i tym rozcienczonym spirytusem. Dziecik i tak palcze, bo to niesamowicie zimne sie wydaje - zobaczcie na swojej skorze.
esli chodzi o pieluchy jednorazowe, to wszystko zalezy od dziecka Marcin mial na happy uczulenie jak byl maly, Karolinka dobrze je tolerowala jesli chodzi o skore, natomiast one sa malo chlonne - moje dzieci z tych co to duzo pija. Kolezanki syn tylko na huggisy nie mial uczulenia.
Jesli chodzi o oliwke to nie stosowalam. Do kapieli oilatum lub balneum a do smarowania parafine ciekla (nie uczula), do pupci alantan masc, bo krem "za suchy".

Jeslic hodzi o odstawiwenie pieluchy to kwestia dyskusyjna. Rzekomo naturalne jest odstawinie okolo 2 roku zycia. Tak zrobilam z Marcinkiem z powodzeniem. I fakt faktem sikal po katach bo kazde dziecko na poczatku sika. Z tym, ze nie uleglam, nie poddalam sie. Zdjelam i po tygodniu (niespelna) sikal juz na nocnik. Z Karolka jest roznie, czekam na ladniejsza pogode i swoja lepsza forme ;). Duzo mam spraw teraz na glowie zeby pielucha sie zajmowac.

Kasia, jesli chodzi o patyczki, to zarowno nasza pani prowadzaca w szkole rodzenia, jak i babeczka, ktora jest ordynatorem neonatologii w szpitalu w Ustce (a przyszla do nas na spotkanie) mowily, ze absoultnie wacikami do uszu - nie. Po pierwsze - niestety, ale nie dojdzie przy waciku ten spirytus tam gdzie trzeba, bedzie go za malo i mozna doprowadzic do zapalenia okolopepkowego, poza tym to jest wata, ktorej strzepki malenkie chcac nie chcac pozostaja w swiezej przeciez ranie. Dodam, ze zapalenie okolopepkowe moze doprowadzic do zapalenia otrzewnej i moze byc bardzo zle. A jesli chodzi o spirytus - tez mowily, ze wlasnie 70% jest najlepszy, ma najlepsze dzialanie dezynfekcyjne i wysuszajace, a pelny jest za mocny. To sa wiadomosci ze szkoly rodzenia i od pani doktor, nie wymyslilam ich sobie!! :)
Pozdrawiam

A tu dalej głucha cisza...chyba wszystkie sierpniówki śpią...no pogoda sprzyja lezeniu w wyrku, ja dzis byłam na spacerze to myslałam, ze mi łeb urwie tak wieje..ja juz po obiadku..zrobiłam dzis gulasz..bałam sie ,ze mi nie wyjdzie ale o dziwo udał sie..zaraz mycie garów i pozniej tez do wyra! pozdrawiam

reklama
Zwlekłam się z popołudniowej drzemki aż się lepiej czuje, teraz po cos pysznego do sklepu ;)
a później siostrzyczka przybędzie i nastepny dzionek ciążowy minie ::) Spojrzałam na liste majowych dzieciaczków i większośc przyszła na świat 2 tyg. wcześniej albo wogóle wcześniej :o i tak policzyłam że na dobrą sprawe to mi nie 3 miesiące zostały ale 2!!!więc cza by sie zacząć zabierac za przygotowywanie wyprawki bo później ani siły ani czasu ::) Cholera kończy mi sie 31 tydzień!!!! jak to teraz leci szybko ale jaja już niedługo przytule swoja Mróweczke ;D

Do góry