Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
W prawidłowo przebiegającej ciąży można karmić piersią, i nie jest to powodem pozbawiania nie narodzonego jeszcze dziecka żadnych składników odżywczych. Przy prawidłowej diecie kobieta jest w stanie " wykarmić" dwoje dzieci, zwłaszcza jeśli starsze nie ukończyło jeszcze roku. Hormony ciążowe, które dostają się z pokarmem do dziecka karmionego piersią nie mają wpływu na jego rozwój i nie stanowią jakiegokolwiek zagrożenia . Ssanie piersi jest czynnikiem pobudzającym czynność skurczową macicy, ale w przypadku prawidłowo przebiegającej ciąży nie jest powodem do niepokoju. U kobiet w ostatnim trymestrze ciąży pokarm zmiana się w siarę, i jest jego mniej, często w tym okresie niemowlęta tracą zainteresowanie piersią i większość z nich przestaje być karmiona naturalnie. Problemem i utrapieniem kobiet ciężarnych, które karmią jest bolesność brodawek. Bolesne brodawki są charakterystyczne dla ciąży, a dolegliwości są dodatkowo wzmacniane przez karmione dziecko. Większość problemów trwa przez cały okres ciąży znikając po porodzie. Generalnie karmienie piersią przez kobiety ciężarne jest zalecane i powinno być tolerowane przez same kobiety jak i ich rodzinyWitam z ranka.Moje maleństwo śpi, więc mama troche klika.
Napewno polecam zażywanie w ciąży kwasu foliowego, mi dodatkowo lekarz w pierwszej ciąży i po porodzie zresztą też zapisał jod, ale to było w Niemczech.
Teraz lekarka w Polsce nic nie wspominała, pomimo tego zażywam folik i jod.
Co do jedzenia to można jeść chyba wszystko, chociaż ja jeszcze karmię moją malutką piersią, więc jestem lekko ograniczona.Gdzieś wyczytałam, że nie powinno sie jeść w ciąży zbyt wielu serów pleśniowych i produktów zawierających żywe kultury bakterii, ale nikt mi właściwie tego nie potwierdził.
Ze spaniem jest różnie, częściej chyba jest się bardziej zmęczonym i sennym -mój przypadek- niż, żeby się nie chciało spać, ale napewno nie jest to powód do niepokoju.
Ach, mam pytanie do bardziej doświadczonych..CZY MOGĘ DALEJ SWOBODNIE KARMIĆ PIERSIĄ BĘDĄC W CIĄŻY???Brzmi pewnie głupio. ale tak mi jedna znajoma namętliła w głowie, żę zgłupiałam, że niby niedożywię wystarczająca maluszka w brzuszku, bo więcej dobrego wychodzi z mlekiem itd.Wydaje mi się to bez sensu, ale może wiecie cos na ten temat?
Pozdrawiam:-)
;-)