reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Witam.
A ja sobie powiedzmy, dzisiaj pospałam. Wprawdzie wstałam o 5, ale udało mi się namówic Weronike, żeby jeszcze się położyła. Pospałyśmy jeszcze dwie godzinki.
Jade dzisiaj po świadectwo pracy, bo kończy mi się dzisiaj wypowiedzenie, ehh musieli właśnie teraz likwidowac mój zakład pracy? Nie mogli jeszcze poczekac, chociaż z 1,5 roku?

Siostro Elis czekamy na wiadomości. Oczywiście dziękujemy , że informujesz nas na bierząco. Skarb miec taką siostrę.

reklama
Napewno wkleje ;) i to duuużo fotek :-) Niewiadomo jaka płeć bo Elis za późno sie obudziła i chciała iść na 3D bo dzidzius się pleckami obrucił :laugh2:Więc nie wie ;)
No ale ja stawiam na dziewczynkę ... zresztą ważne żeby było zdrowe ;)
Nieważne jaka płeć ;)

Napewno ;) Właśnie wszystkie posty spisuje ;) żeby miała co poczytać i żeby mogła Wam odpisać;);-) Jak tylko wrócę postaram się wejść na komputer i napiszę wszystkie nowe wieści ;)

Siostro Elis , współczuje spisywania wszystkich postów. A swoją drogą, pobudki o 5 nie są fajne, wiem coś o tym. Chociaż pewnie dzięki tym smsom jej raźniej.

No napewno ... ;) A jak wczoraj miała te 2 b. bolesne skurcze zrozumiała co to znaczą skurcze porodowe ... że są o wiele bardziej mocniejsze ... :no:

reklama
Hej dziewczyny ! :-)

Jestem siostrą Elis18 . Elis została w szpitalu na obserwacjii :no:.
KTG wykazało skurcze reguralne co 3 minuty:shocked2:. Zostanie tam parę dni , może coś się zacznie , chodź jest strasznie przerażona widokiem porodówki.
No cóż pozostaje nam tylko czekać kiedy się dziecko zdecyduje i Elis się rozdwoi ;)
Może niedługo kolejna sierpniówka zostanie szczęśliwą mamą. Elis więcej napisze jak wróci (może już z maleństwem) lub przekaże coś przezemnie .

Życzę Wam spokojnej i przespanej nosy , a także w imieniu Elis pozdrawiam.

SIOSTRO ELIS. PISAłAS, żE JEST PRZERAZONA WIDOKOEM PORODóWKI A TERAZ PISZESZ, żE MAJą Ją ZABRAC NA PORODóWKę.............

Tez odczuwam ból spojenia, od wczoraj wieczorem:-)Ciesze się, że cos w koncu się dzieje, ale prrrrrrrrrr Majeczka powolutku. Daj mamusi 2 tygodnie:-D
DEFINICJA
Ból w obrębie spojenia łonowego spowodowany jego rozejściem, pęknięciem lub rozerwaniem w czasie ciąży lub porodu.
OBJAWY I PRZEBIEG
Podczas ciąży, wskutek działania estrogenów, dochodzi do rozluźnienia chrząstkozrostów, którymi w obrębie miednicy mniejszej są spojenie łonowe oraz stawy krzyżowo-biodrowe. Zwiększenie elastyczności aparatu więzadłowego miednicy jest naturalną rzeczą w trakcie ciąży, bowiem w ten sposób miednica „przygotowuje się” do porodu i ułatwienia przejścia dziecka przez kanał rodny. Nieznaczny ból w obrębie dolnego odcinka miednicy może się wówczas pojawiać pod koniec ciąży, kiedy główka zaczyna się obniżać i wstawiać do miednicy kostnej. Ciężarna może mieć wówczas kłopoty ze sprawnym chodzeniem, odczuwać ból przy wstawaniu z łóżka po dłuższym odpoczynku lub nadmiernym wysiłku. Podczas ciąży najczęściej można się spotkać z tzw. cichym rozejściem spojenia, które przeważnie spowodowane jest przyczynami czynnościowymi. Do znacznie poważniejszych urazów spojenia może dojść w trakcie ciężkiego porodu np. poród kleszczowy, duża masa płodu przy zwężonej miednicy kostnej u rodzącej. Może wówczas dojść nie tylko do rozejścia ale również do pęknięcia bądź rozerwania spojenia. Objawy uszkodzeń podczas porodu najczęściej ujawniają się dopiero w połogu. W zależności od stopnia rozejścia obserwuje się różne nasilenie objawów takich jak obrzęk i ból spojenia lub podbrzusza promieniujący do uda i kości krzyżowej.
WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli ból występujący w okolicy spojenia łonowego nasila się podczas chodzenia lub leżenia na boku a do tego dołączy się gorączka należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Rozejściu spojenia może również towarzyszyć występowanie krwiaka pozałonowego, który może być rozpoznany w trakcie badania ginekologicznego. Zaniedbanie tego stanu może wiązać się z poważnymi konsekwencjami w przyszłości. Jeżeli dotyczy to kobiety ciężarnej rozpoznanie możliwe jest na podstawie badania przedmiotowego natomiast leczenie na postępowaniu zachowawczym. W zależności od stopnia rozejścia lekarz może zakwalifikować taką ciężarną do cięcia cesarskiego. Natomiast w przypadku kobiet po porodzie należy wykonać Rtg, na podstawie którego będzie można określić stopień rozejścia, obecność stanów zapalnych czy też uszkodzeń. W cięższych przypadkach konieczne może okazać się unieruchomienie lub zabieg operacyjny.
LECZENIE DOMOWE
W przypadku rozejścia spojenia łonowego należy prowadzić oszczędzający tryb życia, unikać wysiłku fizycznego i podnoszenia ciężkich rzeczy. W celu zniwelowania bólu można przyjmować leki przeciwbólowe (w przypadku kobiet ciężarnych po konsultacji z lekarzem). Zaleca się również odpowiednią dietę pozwalającą na wzmocnienie chrząstkozrostów. Najlepszy wpływ na to ma dieta bogata w żelatynę. Można również przyjmować preparaty wzmacniające chrząstki, które dostępne są w aptekach bez recepty. Znaczną ulgę może również przynieść zakładanie mocnych pasów pozwalających na odp

Do góry