reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sposoby na zasypianie

reklama
Mokate a jaka to jest metoda pani Hogg:confused: :confused:

Miałam na myśli Tracy Hogg, autorkę "Języka niemowląt"
Napiszę jak zaczęłam usypiać Martynkę.
Najpierw jedzenie (mleczko), potem przytulanie (czasem nawet kilka minut zabawy), następnie kołysanka. Kiedy zauważę, że się wyciszyła, kładę do łóżeczka i jeszcze chwilkę poklepuję delikatnie po plecach. Potem czekam. Jeśli wstanie, albo zaczyna płakać- podchodzę i kładę ją znowu. I tak w kółko. Na początku wstawała kilka razy, ale ostatnio sama zasnęła już po 1 położeniu!
Martynka widocznie woli zasypiać jak wie, że ktoś przy niej jest.:happy:

dzieki dziewczyny. wczorajsza noc tez nie byla najgorsza. jeszcze zobacze jak to bedzie dzisiaj :) mam nadzieje ze Zuzia nauczy sie ze w nocy nie powinno sie jesc

U nas metoda T.Hogg tez sie sprawdzila - co do usypiania. Poza tym, teraz Lolo spi tylko raz w ciagu dnia i wieczorem po kolacji i kapieli zasypia w sekundzie.
Co do budzienia sie w nocy to ostatnio jest tylko raz z regoly ok 5-6tej, choc dzis w nocy obydzil sie o 22.30, musialam mu dac mleczko ok 120ml ale przez to spal do 7, znow dostal mleczko i do 8.30 spal grzecznie :tak:

Mam nadzieje ze niebawem sie to wszystko unormuje, zeboli ida jeden za drugim wiec, mysle ze jak juz calkowicie sie Lolo uzbroi to zacznie przesypiac cale nocki bez pobudki:tak::tak::tak:

u mnie jest 1.45 w nocy a moj patrynio wlasnie sie wybudzil na maxa ......:(:( ale to przez to ze połozyl sie z moim mezem na malutka drzemke o 19.00 i przespali az do teraz ............patryk zazwyczaj kladzie sie okolo 22-22.30.......wiec dzis jest juz wyspany :(:(:(......
caly dom wybudzony ...mały bawi sie z P w pokoju a ja siedze na bb.........mam nadzieje ze mały pobawi sie do 3.00 i pojdziemy dalej spać....

U nas zasypianie wlasnie tak jak piszesz Mokate, Selince tez ten sposob odpowiada :happy:
kapielka czytanie ksiazeczek i ostatnio juzu bez cycusia do lozeczka , Selinka siada kilka razy i tzrba ja klasc i poglaskac po pleckach, zasypia w ciagu 10-15 min.
Niestety budzi sie w nocy z placzem ale to chyba zabki.
dzisiejsza noc to budzenie co 2 godziny z placzem, jestem wykonczona :-( :-(

reklama
Do góry