Dziewczyny ,a jeżeli u mnie jest tak:
wnioslam o zasadzenie alimentow od dnia urodzenia dziecka,czyli od 18 luteg
jciec placił dobrowolnie po 300 zl bo tak sobie wymyslil ze tyle wystarczy przez 5 miesiecy.W wyroku sądu sedzina zasadzila alimenty dopiero od 25 maja,znacznie wyzsze niz ojciec wplacal do tej pory.Nie podala argumentow w uzasadnieniu wyroku dlaczego wlasnie od maja a nie od lutego jak wnosilam.
Teraz mamy pazdziernik i zaleglych alimentow nie otrzymalam bo ani ja ,ani ojciec dziecka nie wie jak to interpretowac.Czy mamy odliczac od zasadzonej sumy te 300 zl???czy cala zasadzoną kwote ma wplacac???Moj adwokat ani komornik tez nie wiedza jak liczyc.
Czy jest jakis sposob by to wyjasnić?czy moze pisze sie poprostu odwolanie???
po pierwsze komornik nie moze nie przyjac egzekucji,niech ci napisaze dlaczego,jak wnosisz,ze nie placil ost 3 mce nie ma takiej mozeliwosc,ze on nie przyjmie,bo mu sienie oplaca
najlepiej zrobic taka tabelke,kazdy miesiac,kwota zasadzonych alimentow,kwota wplaconych alim i kwota brakujaca i podliczyc od maja do pazdz i wnosic o ta kwote brakujaca,
i najlepiej do wniosku na drugie stronie dopisz tabelke dlaczego wnosissz o taka wlasnie kwote i jeszcze wazne we wniosku napisz egzekucje wyrok konktertny punkt nr. biezace alimenty tj 800 zl, plus kwota alimentow od maja do pazdz,nie wiem jak masz to ujete w alim
bo powiem ci ja wpisalam dwie kwoty od 02-05 i z zaleglych co nie zostaly wplacone,nie pisalam od jakiego punktu wyroku sa te kwoty i to byl duzy blad,po pewnym czasie,bo mi sie kwoty nie zgadzaly i bylam wyjasnic isie okazoalo,ze komornik liczyl tyle te alim. od 02-05,dopiero wnisolam wtedy o te zalegle i bardzo sie uciiszylam,bo balam sie,ze odsetki beda na biezaco od tek kwoty zaleglych alim,ale oni podliczyli odsetki od kwoty na wyroku!!!
wiec najlepiej wszystko dobrze pilnowac i kwoty opisywac odnoszac sie do konkretnych punktow wyroku