reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Aga mi sie wydaje ze to nie do konca chodzi o to czy ktos pracuje czy nie tylko raczej o to czy dalej tu przebywasz a i tym samym jesli tak to zdazysz to odeslac w ciagu 21 dni. No wiadomo jak jestes sobie w pl to nie zawsze moze sie to udac. No i na tej formie tam jest napisane MUSI byc TWOJ podpis wiec niby nikt inny nie powinien za ciebie tego podpisywac. Bo przeciez jesli ktos nie pracuje to dostaje pienadze od nich a przeciez w komputerze wszystko maja i wiedzakomu placa Jb czy Ja, wiec wg mnie to taki chwyt z ich strony zeby wylapac oszukujacych i nie przebywajacy w irl.

reklama
dziewczyny chodzi o to ze teraz nie płacą na dzieci które są w PL a jeden z rodziców tutaj:tak:więc trzeba udowodnic biorąc pieczątke ze szkoły,więc teraz na zmiane wysyłają ze raz pracodawca podpisuje a raz szkoła:tak:

Teorii na ten temat może byc wiele.

Marta a nam pani mówiła,że jeśli chciałabym wyjechac do Pl to CHB powinnam przepisac na męża.Czyli coś nie gra.
Pozatym:

Obywatele UE/krajów EOG oraz obywatele Szwajcarii, którzy pracują w Irlandii, nie muszą spełniać kryterium stałego zamieszkania, aby otrzymać zasiłek na dziecko.
Obywatele UE/EOG lub Szwajcarii pracujący w kraju, w którym obowiązują przepisy UE, zazwyczaj otrzymują w tym kraju zasiłek na dziecko, nawet jeżeli ich rodzina mieszka w innym kraju. Jednak jeżeli ich dzieci mieszkają w innym kraju UE/EOG, powinni mimo wszystko ubiegać się w tym kraju o wszelkie przysługujące im zasiłki rodzinne.
Jeśli zasiłek rodzinny, który dana osoba otrzymuje w kraju, w którym zamieszkują dzieci, jest mniejszy niż zasiłek na dziecko wypłacany w Irlandii, wtedy takiej osobie wypłacony zostanie zasiłek na dziecko w wysokości różnicy między tymi świadczeniami. Aby uzyskać więcej informacji dotyczących wpływu przepisów UE na zasiłek na dziecko, należy skontaktować się z Działem Zasiłków na Dzieci (zob. "Gdzie składać podanie" poniżej).

Uaktualnienie strony było 6.01.2010 czyli jest na czasie.

Zgadzam się z beakta.Kiedy ja byłam w Pl przyszło pismo i mój mąż nie podpisał bo CHB jest na mnie no i wstrzymali nam CHB.Później 4 miesiące trwało przywrócenie nam płatności.

anineczka dam to przeczytac koleżance bo jej dzieci od wrzesnia poszły do szkoły w PL a ona z mężem tutaj są i zabrali im CHB:szok:powiedzieli ze im sie nie należy:no:

Niech koleżanka wydrukuje sobie to po angielsku i przedstawi im i niech się ustosunkują dlaczego.Bo napisanie,że im się nie należy "bo tak" mnie by nie satysfakcjonowało.
Wiesz może przyczyna leży w tym,że dzieci nie są z rodzicami,a tutaj w sumie mowa jest o tym,że jeśli rodzic zamieszkuje z dziecmi w innym kraju niż Irlandia.
Ja bym jednak dowiedziała się dlaczego dostali odmowę.

A tutaj co do listów przysyłanych co 3 miesiące:
Kontrola nadużyć finansowych

Od obywateli UE/EOG oraz obywateli Szwajcarii podlegających przepisom UE wymaga się obecnie potwierdzania co 3 miesiące, że kontynuują pracę w Irlandii.

Ostatnia edycja:
przekazałam koleżance:tak:jej powiedzieli że wstrzymują z powodu wyjazdu dzieci z Irlandii:dry:więc myśle ze jak przedstawi im to pismo to jej zwrócą:tak:dzięki:-);-)

Nie zabiora Ci ....jak Ty nie wrocisz to pismo z CHb beda przysylac Tobie ale Twoj m bedzie wtedy zanosil do swojego szefa zeby tamten mu podbij...
Jedno z rodzicow musi pracowac:tak:
Ja nie pracuje i juz dwa razy mojego m szef nam to podbijal i jak narazzie rzadnych problemow nie mialam

A ja znam duzo par gdzie oboje niepracuja od co najmniej kilku miesiecy (niestety:( ) i tez im nie zabrali. Wtedy na tej formie jest opcja zaznaczenia ze pobierasz jakies platnosci z socjala.

reklama
Hejka dziewczyny szukalam sobie ostatnio o CHB i znalazlam na jednej stronce cos takiego, czy to prawda???? ja akurat juz prawie na dniach i wiem ze wszystkie papiery mi maja same przyjsc po urodzeniu dziecka i dopiero mam wypelniac na ChB i wiem ze to 150e miesiecznie bo juz inne zasileki mi sie nie naleza , prawda?
Zasiłki w Wielkiej Brytanii i Irlandii krok po kroku - Biznes w Onet.pl

Uwaga! Rodziny otrzymujące Child Benefit automatycznie dostają dodatek na dzieci w wieku przedszkolnym (do 6. roku życia) – 1 tys. euro (3,9 tys. zł) rocznie, wypłacany co trzy miesiące

Ale co to jest bo ja niewiem nalezy sie tez cos takie??

Do góry