reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Sprawy urzędowe

reklama
czesc dziewczyny ja tez nadal nie zalozylam konta dla malej ale zamierzamy z mezem zalozyc w Bank of Scotland, nie slyszalam zeby za bardzo wzrastala kwota na kontach oprocentowanych natomiast wiem ze dziecko w wieku 4 lat dostaje kolejny voucher na 250 funtow.
Jesli chodzi o voucher to trzeba wyslac koniecznie papiery na Child Benefit inaczej voucheru nie przysla a to nie ma gwarancji ze przysla od razu.Ja wyslalam papiery na child benefit na 3 dni po urodzeniu corki a dostalismy odpowiedz po 3 miesiacach a voucher prawie po 4 miesiacach. A to przez te zagubione dokumenty w zeszlym roku, podobno maja niezly balagan:-).pozdrawiam i powodzenia

Ja z kolei slyszalam ze ten nastepny vaucher bedzie dopiero po ukonczeniu 7 roku zycia.
czyli to nie ma znaczenia w ktorym banku sie zalozy?
Ja tez decyzje dostalam po trzech miesiacach, a vaucher przyszedl tydzien po decyzji:))

Sylwia.m odnosnie tego drugiego voucheru to przeczytalam o nim w ifo ze szpitala,tak duzo ulotek dostalam ze mialam co robic:-D.A jesli chodzi o bank to nie ma znaczenia wogole, moja znajoma zalozyla konto corce w Bootsie, takie ze oni obracaja pieniazkami z vouchera malej i moze stracic w pierwszym roku ale moze zyskac wiecej, oni zaryzykowali i po 6 miesiacach bylo na koncie minus 5 funtow, a przelewaja nadal po 20 funtow miesiecznie ale byli o tym poinformowani takze ryzyk fizyk:-(.na razie stracili.Takze mozesz jakie chcesz konto zalozyc dziecku a te pieniazki i tak nie przepadna nawett po 20 latach bo konto bedzie istnialo:-)

Jezeli samemu sie nie dokona wyboru funduszu, to oni to robia. Chcielismy teraz zalozyc chlopakom konta i okazalo sie ze Kubus juz ma w Halifax. Takze Mackowi tez tam zalozymy. I na koncie Kuby jest okolo 5f mniej, wiec mysle ze sa to jakies koszty obslugi konta.

Pierwszy voucher powinno sie otrzymac po urodzeniu dziecka, a nastepny po 7-mych urodzinach dziecka. Ja zaloze CTF w Britannia Building Society bo (wedlug znajomego bankowca/inwestora) ma najwyzszy % (7,5%). Zeby uzyskac wiekszy 'zwrot' najlepiej dolozyc do rzadowych £250 (albo £500) - mozna dokladac do £1,200 co rok.

Czesc dziewczyny.
Mam pytanie. Czy mozna zlozyc wniosek paszportowy w innym miescie niz tylko w Londynie? Slyszalam, ze konsul czasami przyjezdza do innych miejsc jak Manchester czy Leeds i przyjmuje wnioski. Czy to prawda? Strasznie mi na tym zalezy, bo mieszkam jakies 300 mil od Londynu.
Probowalam sie dodzwonic do konsulatu ale bezkutecznie niestety:crazy:.
Chcialabym sie jeszcze dowiedziec jak dlugo czeka sie na paszport 5letni dla dziecka.
Dzieki z gory.
Kina

hej dziewczyny!czy ktoras z Was wyrabiala paszport w PL i nie doszedl na czas? bo my mamy odbior na 19 (w sobote?) a 20 chcielismy wrocic do domu do Szkocji i nie wiemy teraz czy zamawiac bilety.dzwonilam dzisiaj do biura paszportowego ale jeszcze go nie ma...i nie wiem co robic...boje sie ze w terminie nie dojdzie...

reklama
Czesc, ja kilka razy wyrabialam paszport w Polsce i nie zdarzylo sie by nie bylo go na czas. Mysle, ze spokojnie mozesz sobie kupic bilet.

Do góry