sylka ta babeczka jest również seksuologiem, wiec i na inne tematy sadze można z Nia porozmawiać

Tak, jest zakrecona, ma milion myśli na minute i strasznie gadatliwa, ale zlapala się za glowe, ze po prawie 8 miesiącach staran nie miałam jeszcze nigdy badanych hormonow. A tu może być pies pogrzebany, doczytałam teraz o tych mięśniakach i może mieć rzeczywiście podstawy ku temu żeby sadzic, ze to hormony mogą być problemem.
Tu fragment artykulu

wklejam bo ciekawy i na przyszlosc przyda się wiedzieć każdej z Nas :
Skłonność do mięśniaków macicy jest zazwyczaj dziedziczna, istotną rolę odgrywają też zaburzenia w poziomie żeńskich hormonów płciowych, estrogenów i progesteronu - to dlatego najwięcej kobiet spotyka się z tym problemem między 35. a 50. rokiem życia. Na mięśniaki częściej cierpią także kobiety, które nie rodziły.
W przypadku małych mięśniaków macicy lekarze zalecają jedynie regularną obserwację. Jeśli natomiast wystąpią bóle, krwawienia lub inne niepokojące objawy, mięśniaki usuwa się chirurgicznie. W zależności od rozległości i zaawansowania zmian, jak również wieku pacjentki może dojść do wycięcia pojedynczego guza lub nawet usunięcia całej macicy wraz z przydatkami.
U kobiet w wieku rozrodczym stosuje się najczęściej:
- zahamowanie rozwoju choroby poprzez farmakologiczne obniżenie poziomu estrogenów,
- embolizację tętnic macicznych przez wprowadzenie do nich leku i odcięcie mięśniaków od dopływu krwi; mięśniaki zmniejszają się nawet o 90% w ciągu roku.
Istnieje niewielkie ryzyko, że nieusunięty mięśniak przekształci się w złośliwy nowotwór.
Jeżeli mięśniaki rosną do wnętrza macicy mogą powodować problemy z zajściem w ciążę, lub jej utrzymaniem. Jeśli są to mięśniaki tzw. śród ścienne i rosną na zewnątrz do jamy brzusznej, to one w zasadzie nie mają większego związku z ciążą, trzeba tylko być pod stałą opieką lekarską i kontrolować poziom hormonów. Trzeba pamiętać, że mięśniaki w ciąży potrafią urosnąć do naprawdę dużych rozmiarów, co może powodować, że dzieciaczek będzie się mniej ruszał, ze względu na mniej miejsca.
Ale to wszystko jest sprawą bardzo indywidualną i nie da się przewidzieć co będzie za miesiąc czy dwa. Jednak przed zajściem w ciążę warto zrobić rezonans magnetyczny, żeby dokładnie określić rodzaj i położenie mięśniaków. Jeżeli lekarz prowadzący będzie miał takie informacje będzie mu łatwiej prowadzić ciążę.
Co do samopoczucia
syluś tak, troszkę poprawil mi się humor, choć nie powiem żeby ten mięśniak mnie nie podlamal, kurde mam 27 lat i takie rzeczy mnie lapia ?

To co będzie za pare lat

Co do seksowania, jeśli w owu to uważasz ze powinnam czekac, na spadek i w tym dniu dopiero tak ? nie wcześniej, o dzień, dwa bo to bez sensu tylko w owu i dzień po ? Czyli bazujemy na tempce i testach i wyluzowaniu się na maxa w te 2-3 ważnych dni

dziekuje :*
anisen pewnie, ze tak choć wiem, ze we wszystkim chodzi o kase - im częściej przychodzę tym więcej ze mnie ma "pożytku", wiem mowie strasznie kolokwialnie ale niestety wszędzie licza się pieniądze choćby nie wiem jaki był człowiek. Ale badania to na pewno podstawa, zaskoczyłam ja tym, ze miałam swoje, ze droznosc zrobiona, ze ok, ze nasienie zbadanie - również ok, bo przeważnie przychodzą pacjentki "gole" a tu miała wszystko porobione i musiala pomyslec co dalej ? W końcu mnie nie zna, a przyszłam po pomoc, i to nie w sprawie doboru anty wiec kurcze mysle, ze mimo wszystko zależy jej żeby pomoc. a widać ze kobiecina ma dobre serducho, sama od razu powiedziała o monitoringu, o pozycjach tez mnie nikt nie uswiadomil, choć kiedyś o tym czytałam to fakt, ale babeczka fajnie i przejrzyście mi to powiedziała.
Czyli czekamy na @, robie badanka i w srode na usg

Dzieki Wam ze jesteście, kurcze wsparcia i otuchy dajecie więcej niż moja wlasna rodzina, której nigdy nie miałam :*