• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Staraczki na Wyspach

Maja16 z tego co sie orientuję jeśli chodzi o lekarza GP to tutaj obowiązuje rejonizacja, czyli musisz zapisać sie do GP w rejonie w którym mieszkasz. Tak jest u nas w mieście nie wiem jak u Ciebie, musisz popytac znajomych albo isć do najbliższej przychodni i się dowiedzieć. Wzyty u GP są również darmowe to jest Twój lekarz rodzinny tak samo jak w Polsce, za żadne badania i skierowanie się nie płaci o ile lekarz uzna że są one pottzebne :-) A tak w ogóle to z kąd jesteś???

reklama
no to extra ża ja nie wiedziałam o tym wcześniej:/ ja z Dublina jestem :) dziękuję Ci z całego serca za odpowiedzi jutro wygnam męzulka żeby się dowiedział gdzie tutaj jest najblizsza przychodnia i niech zapisze nas do GP i już nie trzeba bedzie leciec do Pl i kombinować jak to zrobic żeby leciec zrobic badanka poźniej iść z nimi do lekarza itd:) tylko ciekawe ile tutaj bedziemy czekać na te badania ale i tak bedzie szybciej niz w pl :) jeszcze raz baaardzo dziekuje Roxii

Maja16 z tego co sie orientuję jeśli chodzi o lekarza GP to tutaj obowiązuje rejonizacja, czyli musisz zapisać sie do GP w rejonie w którym mieszkasz. Tak jest u nas w mieście nie wiem jak u Ciebie, musisz popytac znajomych albo isć do najbliższej przychodni i się dowiedzieć. Wzyty u GP są również darmowe to jest Twój lekarz rodzinny tak samo jak w Polsce, za żadne badania i skierowanie się nie płaci o ile lekarz uzna że są one pottzebne :-) A tak w ogóle to z kąd jesteś???

Hej Roxii
pierwsze slysze zeby wizyty u GP byly darmowe, moze w UK tak ale w IE z tego co wiem to sie zawsze placi, chyba ze sie posiada medical card to wtedy za darmo
no chyba ze w kwestii plodnosci i badan pod tym katem jest darmowa opieka, napewno darmowa jest dla tych zaciazonych ale nie wiem czy dla staraczek tez:(

Agnieszka - fajnie, ze jedziecie do Szkocji, bo jest bardzo piękna. Tylko uważajcie na małe muszki-meszki, bo podobna latają tam chmarami i odżywiają się ludzka krwią :-).
Mousefish - ja niestety tez nie mam juz luteiny, bo mi tak receptę wypisali, ze musiałam zużyć co do jednej. Może spróbuj pójść do jakiegoś ginekologa prywatnie.
Maja16- lepiej się wybierz razem z mężem, bo o ile mnie pamięć nie myli, to w ośrodku trzeba wypisać i podpisać jakieś papiery. My zrobiliśmy to na miejscu i mieliśmy problem z głowy. Później tylko trzeba było czekać na list z ośrodka, czy zostaliście przyjęci. No i pamietajcie, że na wizycie trzeba powiedziec, ze staracie się ponad rok, no i trzeba jeszcze odpowiedzieć na całą masę innych pytań, żeby zostać zakwalifikowanym do bezpłatnego ivf.

2sweet wiesz nie wiem jak jest w Irlandii ale w całej Anglii i Szkocji wizyty u GP są darmowe, bez względu na to z czym do niego idziesz, przecież płaci sie składki tak samo jak w pl i opieka zdrowotna jest darmowa. Ale być moze w Irladii jest inaczej nie mam zielonego pojęcia.:baffled:
Maja16 jeśli wprowadziłam Cię w błąd to bardzo przepraszam nie wiedziałam że w IE tak sprawa wygląda :sorry2: Dowiedz się koniecznie czy u Was w Dublinie trzeba płacic za wizyty. Sorki ale naprawdę niewiedziałam:baffled:

ROXII ja Ci baaardzo dziękuję za odpowiedz nawet nie wiedziałam że jest taka opcja że to może byc bezpłatne tak jak u Was w UK ale dowiem się i Wam napiszę może kiedys jakiejś innej staraczce się przyda.
Matylda po pierwsze meeega gratki i szczęśliwego rozwiązania!!! a my chcemy i musimy powtórzyć badania i usłyszeć opinie innego lekarza bo narazie byliśmy z tymi wynikami u mojego ginka on nas wysłał do androloga który na pierwszej wizycie krzyknął ivf ale jak czytałam opienie o nim to on baaardzo wielu parą tak powiedział a z racji tej ze na drugi dzien wyjeżdzaliśmy już do Irl bo urlop się skończył to już nie było czasu na wizyte u innego doktorka , a teraz faszerujemy M witaminkami i mam nadzieje ze cosik pomogą:) dzięki dziewczyny baaardzo

2sweet- ooo ja też nie wiedziałam, że w Irlandii się płaci za wizyty u GP. Myślałam, że wszędzie są darmowe.
Maja16 - dziękuję za gratulacje :) i życzę powodzenia, w Waszych poszukiwaniach na wszystkie odpowiedzi.

a juz się tak cieszyłam że tutaj jest tak samo jak w UK ;/ ehhh ale dziekuje Wam za odpowiedz muszę popytać tutaj jak to jest,ale nadzieje sobie narobiłam:)

nio niestety :( a pracujesz czy bezrobotna? bo jesli bezrobotna albo zarabiasz minimum to spokojnie sie mozesz zakwalifikowac na medical card, wtedy wizyty itd sa za darmo

2sweet wiesz nie wiem jak jest w Irlandii ale w całej Anglii i Szkocji wizyty u GP są darmowe, bez względu na to z czym do niego idziesz, przecież płaci sie składki tak samo jak w pl i opieka zdrowotna jest darmowa. Ale być moze w Irladii jest inaczej nie mam zielonego pojęcia.:baffled:
Maja16 jeśli wprowadziłam Cię w błąd to bardzo przepraszam nie wiedziałam że w IE tak sprawa wygląda :sorry2: Dowiedz się koniecznie czy u Was w Dublinie trzeba płacic za wizyty. Sorki ale naprawdę niewiedziałam:baffled:

no niestety kochane:( tutaj nie placi sie skladek na opieke zdrowotna, dlatego za lekarza sie placi.. co w skali roku jak ktos malo choruje wychodzi na korzysc bo pieniazki nie ida w bloto jak w PL, jak ktos np. placi od 20 lat skladki a potem sie okazuje ze limity sie skonczyly w przychodni i musi isc prywatnie ..
ale chyba wizyty u lekarzy i recepty mozna sobie odpisac od podatkow jesli dobrze pamietam:)

jest jeszcze jedna opcja, ubezpieczenie prywatne, np. w VHI, wiekszosc ludzi wlasnie ma ubezp prywatne i wtedy ubezpieczalnie im zwracaja czesc kosztow za wizyty u lekarza i mozliwe ze wtedy niektore badania sa darmowe

raczej napewno opieka jest darmowa dla kobiet w ciazy, ale jeszcze nie bylo mi dane sie przekonac, obym niedlugo sprawdzila:)

Maja mozesz tez znalesc jakies "family planning centre" albo "fertility centre".. moze oni udziela wam poraz co i jak? wydaje mi sie ze gdzies na jakims irlandzkim forum przy okazji szukania informacji o castagnusie doczytalam ze tutaj tylko jedno invitro jest refundowane a potem sie placi
ale najlepiej jak wlasnie znajdziecie jakies centrum i oni wam na bank powiedza wszystko
mozliwe ze tez jakies polskie osrodki znajdziecie w Dublinie

w sumie dr google znalazl mi takie strony: (sorry za wlaczony translator ale automatycznie mis ie tak robi w wyszukiwarce)

http://www.dominikanie-dlapolakow.ie/index.php?content=poradnia
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=http://www.ifpa.ie/
http://wellwomancentre.ie/
http://www.goldenpages.ie/family-planning/
http://translate.google.pl/translat...is_medical_centre+dublin+ms-90038942+p-3.html ( http://translate.googleusercontent....al.ie/&usg=ALkJrhgUTeevzbZnruS8cfaRkN_KeqwXYw )

Ostatnia edycja:
reklama
Hej hej

Matylda dzięki za informacje o muszkach grrr...:-)

Dziś mało mnie na bb będzie bo zmęczona jakaś jestem a tu jeszcze do pracy trzeba iść;-/
Miłego piątku dziewczyny!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry