Idźcie tam koniecznie i wypytajcie o wszystko, no i oczywiście daj nam znac czego sie dowiedzieliście

Kurka naprawde niewiedziałam że w Irlandii trzeba płacic za opiekę zdrowotna, dziwnie trochę, w całej europie z tego co sie orientuję to normalnie płaci sie składki i lekarza masz za darmo. Fakt sa tego plusy bo tak jak pisała 2sweet jesli ktos nie choruje to kasa idzie w błoto, ale co jesli sytuacja jest odwrotna i ktos ma poważne problemy zdrowotne i ciągle po lekarzach lata??? Widzisz np taka sytuacja w ktorej my sie znajdujemy jesli miałabym płacic za wszystkie wizyty i badania które miałam to juz by wyszła spora sumka, a tak wszystko za free. Ale w Polsce jeszcze gorzej bo niedojrze płacisz składki to leczenie niepłodności i tak nie jest refundowane i trzba bulic w prywatych klinikach za wszystko, to jest dopiero paranoja

No ale co kraj to obyczaj...
nie zgadzam sie z wami dziewczyny, uwazam ze to super rozwiazanie
OK w Polsce odprowadza sie skladki, ale kto idzie na wizyte odrazu? mi osobiscie wiele razy przesuwano wizyty bo "wyczerpal sie limit", moja ŚP Mama tez gdy chorowala na raka musiala czekac wiele miesiecy na rozne badania, w szpitalu miala kiepska opieke itd dopiero kiedy poszly koperty dostala wszystko co chciala, badania na drugi dzien, osobny pokoj w szpitalu i w ogole przeniesienie do duzo lepszego szpitala a pielegniarki jak dostaly bombonierki i koperty to zagladaly co pare godzin... a wczesniej to ledwo chcialo im sie dupe ruszyc... i na co bylo wiele lat placenia tych skladek skoro na konie ci tak trzeba bylo pewne badania robic prywatnie albo dac porzadnie komus w lape aby wcisnal w kolejke?
w IE ludzie nie placa skladek na opieke zdrowotna, ale Ci najmniej zarabiajacy maja tzw "medical card" a wiec wszystko za darmo maja a reszta ludzi to praktycznie kazdy Irol ma ubezpieczenie prywatne i wychodzi na tym duzo lepiej, poniewaz skladki sa niskie a kasa za wizyty itd jest mu zwracana, w zaleznosci od wysokosci ubezpieczenia ma tez mozliwosc leczenia w prywatnych szpitalach a nie publicznych i najczesciej wtedy wiekszosc ma za darmo.. a w przypadku ciezkich chorob ma pokryte leczenie na kwote bodajze kilkaset euro dziennie.. do kilku tys euro miesiecznie i o ile dobrze pamietam bedac w Unii Europejskiej mozna wybrac sobie kraj w jakim chce sie leczyc wiec nikt nie powiedzial ze to musi byc IE wiec za te kwoty ktore pokrywa ubezp w razie ciezszej choroby mozna sobie jechac do Polski i leczyc sie w najlepszych klinikach a nie tam gdzie najtaniej
no i wykupujac polise w jakiejs firmie dostaje sie potem od tej firmy rozne doatkowe znizki np na auto itd wiec kolejny plus
dodatkowo w IE wizyty i recepty sie odlicza od podatku i znow dodatkowa ulga
wiec to nei ejst wcale tak zle jak sie wydaje
gdyby tak kazdy przez 20 lat odkladal to co w PL zabiera ZUS albo wplacal to sobie na prywatne ubezpieczenie, wtedy w momencie choroby mialby mnostwo kasy na wszystkie leczenia, jak ja policze ile skladek moja mama przez cale zycie pracy placila a ile za to dostala to az mi sie plakac chce, wydalismy ze 3x wiecej na koperty zeby dostala leczenie jakiego jej trzeba na czas.. a nie za pare miesiecy
problem w IE jest taki ze duzo osob przyjezdzajacych tutaj z innych krajow nie mysli o ubezp zdrowotnym, bo skoro to nie jest odciagane od pensji to wyplaty sa wyzsze wiec potem szkoda tych 20 czy 50e miesiecznie na "zbedny" wydatek.. a potem gdy trzeba isc do lekarza to zal kasy a gdy przychodzi niespodziewanie jakas powazniejsza choroba i wiecej badan i leczenie to klopot...