reklama

Staraczki na Wyspach

2sweet pracująca jestem jeszcze:P ale mam nadzieje ze niebawem juz na zwolnieniu z brzuszkiem :P zobaczymy w przyszłym tygodniu się wybierzemy do tej poradni i bedziemy wiedzieć na czym stoimy;) miłego wieczorku kobietki

reklama
2sweet pracująca jestem jeszcze:P ale mam nadzieje ze niebawem juz na zwolnieniu z brzuszkiem :P zobaczymy w przyszłym tygodniu się wybierzemy do tej poradni i bedziemy wiedzieć na czym stoimy;) miłego wieczorku kobietki
Idźcie tam koniecznie i wypytajcie o wszystko, no i oczywiście daj nam znac czego sie dowiedzieliście:tak:
Kurka naprawde niewiedziałam że w Irlandii trzeba płacic za opiekę zdrowotna, dziwnie trochę, w całej europie z tego co sie orientuję to normalnie płaci sie składki i lekarza masz za darmo. Fakt sa tego plusy bo tak jak pisała 2sweet jesli ktos nie choruje to kasa idzie w błoto, ale co jesli sytuacja jest odwrotna i ktos ma poważne problemy zdrowotne i ciągle po lekarzach lata??? Widzisz np taka sytuacja w ktorej my sie znajdujemy jesli miałabym płacic za wszystkie wizyty i badania które miałam to juz by wyszła spora sumka, a tak wszystko za free. Ale w Polsce jeszcze gorzej bo niedojrze płacisz składki to leczenie niepłodności i tak nie jest refundowane i trzba bulic w prywatych klinikach za wszystko, to jest dopiero paranoja:sorry: No ale co kraj to obyczaj...:-p

Roxii powiem Ci że ja bym wolała płacic te składki bo tak jak juz wiesz że ci zabieraja to jakoś to znosisz bez zadnego szwanku ale jak już musisz iść do lekarza i za wszystko płacic w setkach np za usunięcie zęba zapłaciłam 150e a jak cosik poważniejszego to napewno w grubszych stówkach i tak ma się dylemata i ludzie leczą sie na własną rękę zamiast iść do lekarza i za wizyte zapłacic 100e ,tak koleżanka z pracy się właśnie leczyła na kręgosłup cudowała z maścmi plastrami i jakimiś tabletkami aż wkońcu z łóżka sie podnieśc ni emogla . bo zawsze szkoda jest isc i wydac na raz te 150e a inaczej jak z wyplaty zabieraja . fajnie macie tam w UK że takie leczenie za darmo bo jak piszesz zobacz ile kasy w Pl sie odprowadza na NFZ a i tak d.upa musisz za wszystko płacić ,za każde badanka IUI nawet za leki taką kasiorke

Maja zgadzam się z Tobą w 100 % zawsze to lepiej kiedy pobieraja składki z wypłaty, nie sa one wysokie i nie odczuwasz tak tego. A potem jak cos Ci dolega idziesz do lekarza i z głowy. A jeśli jest taka sytuacja jak u Was że samemu trzeba płacic za lekarza to wiele ludzi woli leczyć się "na własną rękę" bo szkoda kasy, a nie jest to dobry pomysył wzorując się chociażby na tej Twojej koleżance. Moim zdaniem to nie jest dobry system :sorry: Ale co my mozemy z tym zrobic...:dry: W UK pod tym względem jest naprawdę super bo za żadne badania się nie płaci, wiele rzeczy jest tu refundowanych przez państwo jak np ivf:tak: Szkoda ze u Was tak nie ma, ale idzcie i zapytajcie moze takie leczenie nie jest drogie, a może też chciaz część jest refundowana?
Trzymam kciuki i daj znac jak czegoś się dowiesz:-)

Dziewczyny Ja za was mocnoooooooooooooooo trzy mam kciuki.
Zorientujcie się w temacie darmowych badań i korzystajcie!

...a tak swoją drogą to coś czuję że niedługo będę komuś gratulować fasoleczki :)
uda wam się kochane zobaczycie!

Miłego weekendu życzę wam!! :))

Idźcie tam koniecznie i wypytajcie o wszystko, no i oczywiście daj nam znac czego sie dowiedzieliście:tak:
Kurka naprawde niewiedziałam że w Irlandii trzeba płacic za opiekę zdrowotna, dziwnie trochę, w całej europie z tego co sie orientuję to normalnie płaci sie składki i lekarza masz za darmo. Fakt sa tego plusy bo tak jak pisała 2sweet jesli ktos nie choruje to kasa idzie w błoto, ale co jesli sytuacja jest odwrotna i ktos ma poważne problemy zdrowotne i ciągle po lekarzach lata??? Widzisz np taka sytuacja w ktorej my sie znajdujemy jesli miałabym płacic za wszystkie wizyty i badania które miałam to juz by wyszła spora sumka, a tak wszystko za free. Ale w Polsce jeszcze gorzej bo niedojrze płacisz składki to leczenie niepłodności i tak nie jest refundowane i trzba bulic w prywatych klinikach za wszystko, to jest dopiero paranoja:sorry: No ale co kraj to obyczaj...:-p

nie zgadzam sie z wami dziewczyny, uwazam ze to super rozwiazanie
OK w Polsce odprowadza sie skladki, ale kto idzie na wizyte odrazu? mi osobiscie wiele razy przesuwano wizyty bo "wyczerpal sie limit", moja ŚP Mama tez gdy chorowala na raka musiala czekac wiele miesiecy na rozne badania, w szpitalu miala kiepska opieke itd dopiero kiedy poszly koperty dostala wszystko co chciala, badania na drugi dzien, osobny pokoj w szpitalu i w ogole przeniesienie do duzo lepszego szpitala a pielegniarki jak dostaly bombonierki i koperty to zagladaly co pare godzin... a wczesniej to ledwo chcialo im sie dupe ruszyc... i na co bylo wiele lat placenia tych skladek skoro na konie ci tak trzeba bylo pewne badania robic prywatnie albo dac porzadnie komus w lape aby wcisnal w kolejke?
w IE ludzie nie placa skladek na opieke zdrowotna, ale Ci najmniej zarabiajacy maja tzw "medical card" a wiec wszystko za darmo maja a reszta ludzi to praktycznie kazdy Irol ma ubezpieczenie prywatne i wychodzi na tym duzo lepiej, poniewaz skladki sa niskie a kasa za wizyty itd jest mu zwracana, w zaleznosci od wysokosci ubezpieczenia ma tez mozliwosc leczenia w prywatnych szpitalach a nie publicznych i najczesciej wtedy wiekszosc ma za darmo.. a w przypadku ciezkich chorob ma pokryte leczenie na kwote bodajze kilkaset euro dziennie.. do kilku tys euro miesiecznie i o ile dobrze pamietam bedac w Unii Europejskiej mozna wybrac sobie kraj w jakim chce sie leczyc wiec nikt nie powiedzial ze to musi byc IE wiec za te kwoty ktore pokrywa ubezp w razie ciezszej choroby mozna sobie jechac do Polski i leczyc sie w najlepszych klinikach a nie tam gdzie najtaniej

no i wykupujac polise w jakiejs firmie dostaje sie potem od tej firmy rozne doatkowe znizki np na auto itd wiec kolejny plus
dodatkowo w IE wizyty i recepty sie odlicza od podatku i znow dodatkowa ulga
wiec to nei ejst wcale tak zle jak sie wydaje

gdyby tak kazdy przez 20 lat odkladal to co w PL zabiera ZUS albo wplacal to sobie na prywatne ubezpieczenie, wtedy w momencie choroby mialby mnostwo kasy na wszystkie leczenia, jak ja policze ile skladek moja mama przez cale zycie pracy placila a ile za to dostala to az mi sie plakac chce, wydalismy ze 3x wiecej na koperty zeby dostala leczenie jakiego jej trzeba na czas.. a nie za pare miesiecy

problem w IE jest taki ze duzo osob przyjezdzajacych tutaj z innych krajow nie mysli o ubezp zdrowotnym, bo skoro to nie jest odciagane od pensji to wyplaty sa wyzsze wiec potem szkoda tych 20 czy 50e miesiecznie na "zbedny" wydatek.. a potem gdy trzeba isc do lekarza to zal kasy a gdy przychodzi niespodziewanie jakas powazniejsza choroba i wiecej badan i leczenie to klopot...

Witam!

Mam takie pytanie tylko chyba nie do starczek tylko do tych które już były lub są w ciaży. Otóż po 10 mc starań udało się :-) tak się złożyło że akurat byliśmy w Polsce i bylam u ginekologa zresztą zawsze chodzę który potwierdził ciążę i dostałam leki na potrzymanie ciąży bo wcześniej lekarz GP zdiagnozował u mnie zespół wielotorbielowatych jakników, a to zwiększa prawdopodobieństwo poronienia... zaraz po powrocie udałam się do GP i jestem zawiedziona wizytą bo oprócz zmierzenia ciśnienia ( które było wysokie a on powiedział że ok, w Polsce jak miałam takie wysokie to mierzyłam 3 razy dziennie żeby sprawdzić czy to nie nadciśnienie ciażowe), nie zrobił nic, nie zważył mnie, nie zapytal jak się czuje... no i wizytę u położnej mam za dwa tygodnie tylko że w tedy będę już w 9 tygodniu... nie powiedział mi nawet co mam zrobić jak bym zaczeła plamić, czy bardzo bolał by mnie brzuch, tzn gdzie się zwrócić... nie wiem czy to tak tu wygląda czy ja tak trafiłam??

abed dziwnie zachował się GP :-/
a Ty nie zadawałaś mu pytań?trzeba było o wszystko wypytać od A do Z :tak:
Ja na Twoim miejscu poszłabym jeszcze raz do GP i dowiedziała się wszystkiego bo z fasolka to nie ma co ryzykować,przecież to życie jest.

2sweet no tak zgadzam się ze gdyby ludzie w Pl odkładali sobie na konto zamiast płacic skladki to mieli by sie za co leczyc ale taki przecietny Kowalski nie odłoży ani grosza na takie konto bo poprostu nie miał by z czego bo zawsze są miliony ważnych rzeczy do kupienia i malo komu z takich Kowalskich zostaje cokolwiek na koniec miesiaca a tak jak juz zabiora to zabiora i sie tego nie czuje tak ,ja bym wolala zeby mi tataj z wyplaty zabierali niz pozniej taka kasiorke placic za wizyty,a z ta medical card tez nie jest tak rozwo bo jak ci przekroczy o 5e to juz ci sie nie nalezy;/ no ale fajnie ze wogole jest cos takiego bo ci najbiedniejsi moga sie leczyc za free
Abed no to meega gratki!!!!oby wszystko bylo dobrze!!!!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry