reklama

Staraczki na Wyspach

reklama
no wlasnie tylko jak tutaj jest to okreslane
ja to mialam badane w grudniu dokladnie w 2 dzien swiat
poszlam do gp i powiedzialam ze staram sie o dziecko ale okres mam co 3 miesiace
wiec powiedzial ze sprawdza mi jaka rezerwa jajnikowa jest
i mialam 5.. albo 9...
ale nie pamietam jakie jest okreslenie badania wydawalo mi sie ze wlasnie fsh

zaraz sie cofne do grudnia na innym forum

''dzwonil doktor i wynik fsh to 5.9 przy normie od 3-10 powiedzial ze idealny
czyli rezerwy mam
sorry2.gif
cokolwiek mialoby to znaczyc'' to z 29.12

czyli jednak fsh

aniolkowa powiedzieli ci ze 22 to w normie?

hehe teraz tak patrze ze nie bylam pewna czy 5 czy 9 a tutaj 5.9 bylo lol

Ostatnia edycja:
aniolkowa faktycznie dziwny ten twój wynik.. ja z tego co pamiętam to miałam jakoś powyżej 4 i wiem ze to w miarę dobry wynik. Chyba Tiluchna dobrze pisze że norma to 3-10 bo wiem że dziewczyny na innym watku pisały czasem ze miały wynik 1 z jakimś przecinkiem albo nawet 0 z hakiem i to już było bardzo kiepsko. Ale wynik 22:confused: hmm nie wiem może twoja klinika ma jakieś inne normy... masz tam na wyniku napisane normy????
Tiluchna ale fsh to chyba nie jest rezerwa jajnikowa:no: to chyba całkiem inne badanie....

To teraz zglupialam...mam tak

anti-mullerian hormone 22.55 pml/l

Ovarian fertility potential:
optimal fertility 40.04-67.90pml/l
satisfactory fertility 21.98-40.03 pml/l
low fertility 3.08-21.97 pml/l
very low/ undetectable <3.07 pml/l

to ja tez zglupialam bo ja mialam cos takiego:szok: ale wydaje mi sie ze mamy po prostu inne normy:-D

Badanie poziomu FSH
Poziom hormonu FSH ustala się na podstawie jednego lub dwóch badań krwi. Pierwsze wykonuje się około 3 dnia cyklu. Potem między 5 i 9 dniem cyklu podaje się cytrynian klomifenu (Clostilbegyt), a drugie badanie krwi przeprowadza się ok. 10 -12 dnia cyklu.
Normy poziomu FSH:

• poniżej 3 mIU/mln oznacza niewydolność przysadki
  • od 3 do 9 mIU/ml satysfakcjonująca rezerwa jajnikowa
  • od 9 do12 mIU/ml oznacza obniżoną rezerwę jajnikową
  • od12 do 18 mIU/ml oznacza wyczerpującą się rezerwę jajnikową
  • powyżej 18 mIU/ml oznacza wyczerpaną rezerwę jajnikową
W ostatnim przypadku (powyżej 18 mIU/ml) stymulacja owulacji jest niezwykle trudna, często niemożliwa. Wraz ze wzrostem poziomu FSH maleje prawdopodobieństwo zajścia w ciążę, nawet, jeśli uda się wywołać owulację.

Tiluchna to teraz na suwaczku jesteś dalej niż ja :-p
Przepraszam za wczorajsze zamieszanie, póżniej wieczorkiem czytałam trochę o badaniu tej rezerwy jajnikowej i faktycznie można ją określić badając FSH, ale jest to rzadko stosowane, bo nie zawsze jest ono miarodajne i lepiej zbadać AMH. Z tymi normami jest faktycznie tak jak napisałaś im wyższe FSH tym teoretycznie niższa rezerwa jajnikowa. Także przepraszam, byłam niedoinformowana i nie wiedziałam że badając FSH można także określić rezerwę jajnikową:zawstydzona/y:
Aniolkowa wygląda na to że u ciebie w klinice faktycznie mają inne normy, bo nigdy nie spotkałam się z tak wysokim AMH, ale najważniejsze jest to że u ciebie jest ok, nieważne jakie normy stosuje klinika ważne że jest dobrze:tak:

Roxii Tiluchna ale wam suwaczki zapierniczają, normalnie nie wiadomo kiedy, się nie obejrzycie, a będzie połóweczka :tak:

Ale dziś upał, słoneczko cały dzień świeci, ani jednej chmurki na niebie. Na słońcu można jajko ugotować lub usmażyć - 40 stopni :szok: Mój mały padł, wyczerpuje go to i plac zabaw i inne atrakcje ;-)
Dziś zrobiłam sobie wypad do kosmetyczki, moje stopy w końcu wyglądają jak należy, dobrze jest czasami zrobić coś dla siebie i jak się ktoś tobą zajmie, a nie tylko ja wiecznie kimś lub czymś jestem zajęta :tak:

Filipek zrobił laurki na dzień taty, to dziś wysłałam, na czas nie dojdą, ale i tak będzie superowa niespodzianka i radość dla M :-)

Kubuś co raz mocniej do mnie stuka, dziś nawet Filipek miał okazje poczuć :-D:-D

reklama
Roxi dzieki za wyjaśnienie, ja tez nie wiedziałam że za pomocą FSH mozna określić rezerwę jajnikową. Wczoraj tak Patrzyłam na ten mój wynik i owszem jest w normie, ale w dolnej granicy juz przy low. Mam nadzieje, że sie szybko nie wyczerpie, bo ja chce miec conajmniej 2 dzieciaczków :-(

Agitatka fajnie masz - fryzjer, kosmetyczki, 40st i jeszcze jesteś w domku rodzinnym i zajmują ci sie synkiem. Życ nie umierać. Lepiej chyba nie możesz miec :-) ja mam tu koleżankę, ktora robi mi za free pazurki raz w tygodniu. Ja nienawidzę robić przy paznokciach, ale lubie je miec ładnie zrobione. A ona sobie nabiera praktyki.

Tiluchna, Roxi ciekawe czy razem urodzicie, bo zaszlyscie w tym samym czasie.

Strasznie sie martwię tym moim IUI. Niby czekałam na ten czas tyle lat, ale zaczynam 1 sierpnia nową prace i trochę mi głupio, bo idę na "planowane" zajscie w ciąże. Ale z drugiej strony zawsze bedzie nieodpowiedni moment jeśli chodzi o prace. Moze mi sie uda nie wtajemniczać nikogo z pracy w moje plany, chociaż nie zawsze to wychodzi, bo muszę pokazywać moje appointmenty, zeby miec płacone jak wychodzę z pracy. Strasznie dużo myśli krąży w mojej głowie od kilku dni, chodzę zła i wsciekam sie na wszystko. Roxi a powiedz mi jeszcze czy przy IUI dostałaś progesteron i czy tu w uk miałaś na cyklu stymulowanym?

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry