• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Starania po raz pierwszy :)

Ok, ale miała do stycznia, a skoro teraz urodziła, to była po 3 miesiącu. Podam Ci mój przykład. Umowę miałam do 1 maja. To był 7 tydzień. I pracodawca wprost mi powiedzial, że przedłużyc nie musi.

reklama
Sil ale moja umowa która została rozwiązana kończyła by się w 14 tygodniu ciąży! Więc mnie to się już nie tyczy. Moja umowa została rozwiązana wcześniej bo była redukcja kadr. Ale gdybym ja wiedziała już wtedy ze jestem w ciąży nie mogłaby mnie zwolnić. Rozmawiałam z urzędem pracy jak to jest i faktycznie tam też powiedzieli ze rozwiązanie umowy jest nie wazne!

No to Fifka, zaiwaniaj do niej, bo nie ma prawa Cię zwolnić, bo umowa kończy się po 12 :) Tylko musisz mieć zaświadczenie od lekarza. I najlepiej idź na L4, tzn policz sobie, jak Ci się bardziej opłaca, bo wypłacana jest średnia z ostatnich 12 miesięcy przed powstaniem niezdolności do pracy. Czyli do dnia zwolnienia, jeśli przerwy między zwolnieniami nie przekraczają ileś tam. Soglam wie dokładnie ile, albo Donia

Ostatnio edytowane przez moderatora:
No właśnie to wiem na pewno, tylko jest jeszcze jeden szkopuł! Ja podpisałam wypowiedzenie z porozumieniem stron. I nie wiem czy przez to nie spaliłam sobie drogi. Wiecie coś o tym? nie podpisałabym tego wypowiedzenia gdybym wiedziałam ze jestem w ciąży.

Wypowiedzenie chyba uznaje się za niebyłe, czekaj, widziałam gdzieś taki ustęp...

Znalazłam tylko, że nie chroni, jak pracodawca likwiduje zakład lub ogłasza upadłość

"Jeśli w momencie zawierania porozumienia byłaś już w ciąży, a tylko o niej nie wiedziałaś, to możesz złożyć pracodawcy oświadczenie o cofnięciu swojej zgody na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron powołując się na ten fakt. Powinien to oświadczenie przyjąć i stosunek pracy trwa nadal - tak jakbyście nie zawierali żadnego porozumienia."

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Witam wszytskie Dziewczynki ;)

po raz kolejny zaczynam wpis od "długo mnie tu nie bylo" :P hehe ale postanowilam podczas staran wchodzic mniej zeby sie nie spinac ;) U mnie sesja nadal trwa ;p i wydaje mi sie ze w tym miesiacu zznow nic ze staran bo ani nie odczowalam dla mnie typowych objawow na owulacje a teraz jestem tydzien przed okresem i zero typowych buli brzucha czy (.)(.) na zblizajaca sie @ ;)) A zawsze takowe bole mi towarzysza przed @ :)

Witam wsyztskie nowe staraczki i pytam wszystkich kto tu zafasolkowal w tym miesiacu ? Niestety nie jestem w stanie nadrobic tych kilkudziesieciu stron !!!

Ostatnia edycja:
reklama
Ale znalazłam też, że jak np w czasie podpisywania byłaś w pierwszym tygodniu, to nie uznają... Najlepiej zadzwoń do ZUS, albo do PIPy. Oni na pewno wiedzą. Ale musiałabyś podać z datami. Bo coś właśnie wyczytałam, że jak ciąży faktycznie nie był ow momencie podpisywania to nie uznają, ale nie wiem jak jest.

§ rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w ciąży – Forum Prawne tu jest więcej
§ Ciąża w trakcie wypowiedzenia na mocy porozumienia stron – Forum Prawne

She, Fifka ma II i Atan :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry