reklama

Staranka od stycznia 2012.

Ja 20-25 zł na miesiąc moge przeżyć, a zawsze robie więcej niż jeden:cool2:, ale za ok 10 zł za test to mogłabym dać, jakbym była bardziej cierpliwa. Teraz poczekam chyba do środy rano, no chyba, że cyce znowu będą boleć, albo dojdą jakieś objawy dodatkowo, to zrobie w poniedziałek rano, bo w nd na impreze komunijną ide,a nie chce iść przybita

reklama
to jest wersja optymistyczna - 14 dniowa :) gdzieś jeszcze było o 23 dniach jakoś tak tylko nie mogę odszukać na ten moment :/

Test ciazowy na obecnosc w moczu hormonu betaHCG wykonujemy nie wczesniej niz 10 dni po stosunku. Najlepszy czas to 14 dni od stosunku.
Dlaczego wiec na opakowaniach napisane jest, ze moga wykrywac juz 6 dniowa ciaze?
O ciazy mowimy wowczas, gdy zaplodniona komorka jajowa przesuwa sie wzdluz jajowodu, w ktorym zostala zaplodniona, do macicy, gdzie sie zadniezdza. Gdy sie zagniezdzi powstaje kosmowka, ktora wlasnie wytwarza w/w hormon, czyli beta HCG. Niestety, albo i stety, jakoze komorka jajowa jest duza, do tego nie posiada zadnych wici, jak plemnik, dzieki ktorymi moze sie poruszac, droge od jajowodu do macicu pokonuje w ok 4 dni. Jesli doliczymy do tego czas, w ktorym plemniki moga oczekiwac w jajowodzie na komorke jajowa (nawet do 4 dni), powiedzmy 3 dni, otrzymujemy wynik 7 dni. Czyli, ze od momentu stosunku do faktycznej ciazy mija srednio nawet do 8 dni. Dodatkowo musimy doliczyc te 6 dni, aby stezenie hormonu w moczu wzroslo na tyle, aby test mogl go wykryc. W sumie wychodzi wiec nam 13 dni. Ale jakoze test robi sie zawsze z moczu porannego to trzeba doliczyc jeszcze 1 dzien. Tak wiec 14 dni to optymalny czas, po ktorym wynik testu "siusianego" jest wiarygodny.

No czyli u mnie w środe mija 14 dni... w przyszłą środe....

No Agatko zapisuje stawiam kropki w kalendarzu :-D, jak nie w ten sam dzień, to w następny... jestem dokładna :P my zawsze to wieczorem robimy, bo w ciągu dnia nas nie ma, a jak ja jestem to mojego męzulka nie ma

W tm cyklu 7 razy, a jescze tydzień zostało. średnio co 2 dni. Po @ tylko dopiero 3 dni po się zaczeliśmy kochać, ale to nic, bo owulka i tak w 17 dc była. Kurde wstałam właśnie i skurcz w macicy mnie złapał i tak właśnie mam od 3 dni po owulacji, tylko cycki dzisiaj już coś nie bolą. Kurde jeszcze cały tydzień....

odnalazłam tę wersję mniej optymistyczna dla niecierpliwych :D

Pojęcie \"ciąża\" w medycynie oznacza rozpoczęcie procesu zagnieżdżania. Zagnieżdżenie rozpoczyna się w 6 dni po zapłodnieniu i trwa aż do 12 dnia po owulacji. Dopiero od rozpoczęcia procesu implantacji zarodka w macicy - produkowany jest w większych ilościach hormon hCG - wykrywany przez testy.
Jak więc widać - określenie na teście \"wykrywa sześciodniową ciążę\" nie oznacza:
- 6 dni od stosunku (od stosunku do owulacji może minąć nawet 4-6 dni!)
- 6 dni od zapłodnienia

Oznacza to, że MINIMUM 6 dni od rozpoczęcia procesu zagnieżdżania musi minąć, czyli wykrycie ciąży jest możliwe dopiero w 12 dniu po owulacji!.

Tak działają testy dostępne w aptece, czyli o czułości 25 mIU/ml. Testy o czułości 10 mIU/ml które (rzadko, bo rzadko, ale...) gdzieniegdzie w aptekach i na allegro można już dostać - wykrywają już 3-4ro dniową ciążę, czyli 3-4 dni od rozpoczęcia procesu zagnieżdżania = 9/10 dni od zapłodnienia. Około 2-3 dni wcześniej, niż testy o czułości 25 mIU/ml, ALE nigdy nie będzie to 6 dni po stosunku, ani nawet 6 dni po zapłodnieniu.

Dlatego najlepiej odcekaj MINIMUM 3 tygodnie od stosunku - zanim wynik weźmiesz sbie do serca.

tesssst:

Zagnieżdżenie rozpoczyna się w około 6tym dniu po zapłodnieniu i procesten trwa do około 12tego dnia. Hormon ciążowy w nielicznych ilościach produkowany jest już od chwili rozpoczęcia procesu implantacji, jednak często wzrasta do poziomu wykrywalności dopiero po zakończeniu procesu zagnieżdżania.
Dodatkowo należy przyjąć, że stosunek nie równa się zapłodnienie. Plemnik w bardzo sprzyjającym śluzie kobiecym potrwafi przeżyć nawet 5-6 dni, stąd dodatkowe liczby do czasu wykonania testu.
To jest tak: Test wykonany po 2tygodniach od stosunku, z wynikiem pozytywnym - oznacza ciążę jednak test negatywny wcale tej ciąży nie wyklucza, bo może być za wcześnie.

i krótkie podsumowanie:
Czyli minimalnie wychodzi:
- 6 dni na przezyce plemnika
- 6 dni od zaplodnienia do czasu zagniezdzania
- 6 dni na zagniezdzanie
- 6 dni na wiek ciazy (zakladajac, ze ciaze liczy sie od calkowitego zagniezdzenia??)

czyli razem 24 nawet :/

reklama
odnalazłam tę wersję mniej optymistyczna dla niecierpliwych :D

Pojęcie \"ciąża\" w medycynie oznacza rozpoczęcie procesu zagnieżdżania. Zagnieżdżenie rozpoczyna się w 6 dni po zapłodnieniu i trwa aż do 12 dnia po owulacji. Dopiero od rozpoczęcia procesu implantacji zarodka w macicy - produkowany jest w większych ilościach hormon hCG - wykrywany przez testy.
Jak więc widać - określenie na teście \"wykrywa sześciodniową ciążę\" nie oznacza:
- 6 dni od stosunku (od stosunku do owulacji może minąć nawet 4-6 dni!)
- 6 dni od zapłodnienia

Oznacza to, że MINIMUM 6 dni od rozpoczęcia procesu zagnieżdżania musi minąć, czyli wykrycie ciąży jest możliwe dopiero w 12 dniu po owulacji!.

Tak działają testy dostępne w aptece, czyli o czułości 25 mIU/ml. Testy o czułości 10 mIU/ml które (rzadko, bo rzadko, ale...) gdzieniegdzie w aptekach i na allegro można już dostać - wykrywają już 3-4ro dniową ciążę, czyli 3-4 dni od rozpoczęcia procesu zagnieżdżania = 9/10 dni od zapłodnienia. Około 2-3 dni wcześniej, niż testy o czułości 25 mIU/ml, ALE nigdy nie będzie to 6 dni po stosunku, ani nawet 6 dni po zapłodnieniu.

Dlatego najlepiej odcekaj MINIMUM 3 tygodnie od stosunku - zanim wynik weźmiesz sbie do serca.

tesssst:

Zagnieżdżenie rozpoczyna się w około 6tym dniu po zapłodnieniu i procesten trwa do około 12tego dnia. Hormon ciążowy w nielicznych ilościach produkowany jest już od chwili rozpoczęcia procesu implantacji, jednak często wzrasta do poziomu wykrywalności dopiero po zakończeniu procesu zagnieżdżania.
Dodatkowo należy przyjąć, że stosunek nie równa się zapłodnienie. Plemnik w bardzo sprzyjającym śluzie kobiecym potrwafi przeżyć nawet 5-6 dni, stąd dodatkowe liczby do czasu wykonania testu.
To jest tak: Test wykonany po 2tygodniach od stosunku, z wynikiem pozytywnym - oznacza ciążę jednak test negatywny wcale tej ciąży nie wyklucza, bo może być za wcześnie.

i krótkie podsumowanie:
Czyli minimalnie wychodzi:
- 6 dni na przezyce plemnika
- 6 dni od zaplodnienia do czasu zagniezdzania
- 6 dni na zagniezdzanie
- 6 dni na wiek ciazy (zakladajac, ze ciaze liczy sie od calkowitego zagniezdzenia??)

czyli razem 24 nawet :/

hahha no to przy optymistycznej wersji najwcześniej w poniedziałek rano moge zrobić :-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry