reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Styczeń 2009

spooky....
kjurde wiedziałam, że tak będzie!!!:-D
..życie jednak pokaże które z naszych dzieci będzie pierwsze w kolejce :)

reklama
wiesz Melody 6
ja mam podobne terminy-wg USG na 27.12, a ostatniej miesiączki 3.01-i tak naprawdę wierzę w tę drugą datę:rofl2:

Czesc dziewczyny....ja znowu mam takie zaparcia,ze szkoda gadac,nie wiem co robic...POMOZCIE!!!! rano naczczo zjadam jablko,codziennie activia i nic..jem owoce i duzo nabialu bo tylko to mi smakuje....i pije takduzo wody,ze tylko siusiam non stop,ale przez te zaparcia mam taki twardy brzuch i do tego bolacy...
Znacie jakies spsoby?

ania.falko - jest taki syrop, lactulosa, który pomaga w trudnych zaparciach. Poleciła mi go moja lekarka w poprzedniej ciaży. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego, jest bezpieczny dla dziecka, ale dla pewności, możesz się skonsultować ze swoim lekarzem.
W tej ciązy, na szczęście, na razie nie mam jeszcze trudnych zaparć.

ania.falko no to trafiłaś na specjalistkę :p
w maju sie męczyłam 4 dni i doraźnie wzięłam czopek glicerynowy (bezpieczny dla kobiet w ciąży, w aptece za około 2-3 złote) a później zaczęłam kurację siemieniem lnianym (do dostania w każdej aptece).
Najważniejsze to aby na czczo wypić szklankę ciepłej wody małymi łykami. jak skończysz tą szklankę trzeba połknąć około 2-3 łyżek siemienia lnianego popijając wodą. siemię lniane nie jest trawione przez organizm lecz wytwarza rodzaj śluzu dzieki któremu osłania żołądek i jest wydalane w całości. Przede wszystkim posiada działanie osłonowe oraz stabilizujące. Zawiera bardzo dużo substancji śluzowych, a także sporo oleistych, sporo białka w bardzo korzystnym zestawie aminokwasóhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwashttp://pl.wikipedia.org/wiki/Cynkw ( a szczególnie cynk), duże ilości lecytynyhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Lecytyna, oraz wiele innych cennych substancji. (ostatnie zdanie z Wikipedii)

jadłam siemię rano, w okolicach, obiadu i kolacji, popijając wodą niegazowaną i naprawdę zaczęło działać.
Stosowałam to około 5-7 dni. Dodatkowo dużo piłam wody niegazowanej, jadłam jogurt naturalny do którego dodawałam ze dwie łyżki otrąb plus łyżeczka miodu do smaku.

jest też syrop Lactulosum, i do tego ponoć bezpieczny w ciąży. Ja jednak nie miałam możliwości porozmawiania z lekarzem i wzięłam sie za naturalne sposoby.

Siemię można tez gotować i wytwarza ono wtedy właśnie ten zbawienny dla żołądka człowieka śluz. Ale ja tych glutów nie miałam ochoty pić :p więc połykałam całe ziarna bez gryzienia. Smak nawet nawet, więc nie miałam z tym jakichkolwiek problemów.

POLECAM!!! Sama sprawdziłam a naprawdę byłam już zdesperowana, było mi po prostu niedobrze, bałam się jeść cokolwiek więcej, na ubikacje siadanie i parcie też za dobre nie jest... także czopek doraźnie a później zacząć działanie bardziej kompleksowe. Ja do dziś już raczej problemów z zatwardzeniami nie mam, a jak się pojawią to biorę się za siemię.

Buźka - mam nadzieję, że pomogłam.

iwi 82 u mnie usgg 28 grudzień OM 1-3 styczeń. pozdrawiam :)))

Cześć mamuśki :-D

mam pytanie: czy normalne jest uczucie ciągnięcia macicy, na tym etapie ciąży jak mój ( jeszcze nie ma 7 tyg.). Jak jestem zbyt długo na nogach, zwłaszcza w pracy (12h), to już po 2-3 godzinach dopadają mnie takie mini skurcze, lekkie rwanie, ciągnięcie macicy. Dajcie znać.

takie objawy jak piszesz moga wystapic. Ale jesli naprawde boli cie mocno powinnas skontaktowac sie z ginem. Mozesz na to brac nospe. Strasznie dlugo musisz pracowac.

Dzieki dziewczyny,
Niestety nie jestem w polsce i tu bez recepty nic mi nie dadza,takze musze sie zobaczyc czy posiadaja tu siemie lniane i sprobuje tego....jesli znajde
mam okropne zaparcia,...

reklama
Ja miałam straszne zaparcia w pierwszej ciązy.. ale mój gin kazał mi to regulować dietą i dużą ilością wody.. w sumie pomogło.. dobre są sliwki suszone i jabłko wieczorem.. mnie pomagało.. teraz na razie jakos cisza z zaparciami :)

Do góry