reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2009

Chrzestna mamy juz od dawna. Z chestnym był problem wiec poprosimy meza chestnej Jak sie nie zgodzi to Krzysiu bedzie miał,dwie matki chrzestne i tyle-ta kumpela ktrórej zmarł synek..bedzie druga. Nie mamy zadnego faceta któregio mozna by zaakceptowac a na siłe nie bede kuzynostwa prosic zeby sie nazywało ze jest chcrzestny

Impreza bedzie w czerwcu

reklama
... my mamy chrzest za tydzien w sobote - moj Ojciec ma okrągle urodzinki i wspiąl się na wyzyny i robi je w lokalu wiec laczymy dwie okazje na jednej imprezie. Pesel dawno odebrany, karte chipowa NFZetu tez mamy juz do odebrania. Becikowe jeszcze nie dotarlo...czekamy:)

My jak już gdzieś pisałam chrzest w lany poniedziałek..wszystko załatwione tylko jeszcze księdzu zapłacić...
co do becikowego jedno już mamy...drugie w marcu... :-D

My chrzciny robimy na początku lipca. Chrzestnych mamy.
Mam do Was pytanko jak się załatwia pesel i akt urodzenia to trzeba to zrobić osobiście czy może dziadkowie mogą to załatwić? I jak długo czeka się na to? Bo jeżeli muszę to załatwić osobiście to niestety musi to poczekać do lata. Jak pojadę do Polski.

jeśli chodzi o akt urodzenia to u nas przynajmniej jest tak, że wyrabia się go w urzędzie miasta, w którym urodziło się dziecko i dostaje się go w tym samym dniu co wniosek się złożyło - ale nie wiem czy jest wymóg żeby rodzice dziecka byli osobiście - u nas mój mąż akurat wszystko załatwiał.
pesel natomiast odbiera się w urzędzie miasta gdzie dziecko zameldujemy - po miesiącu jest on do odebrania.

My chcemy chrzcic malego 10 maja w parafii moich rodzicow. JEszcze rodzice mają ksiedza wypytac, czy wtedy komunii sw. nie ma.Chrzestnych juz mamy wybranych, tylko jeszcze trzeba ich poprosic :-)

My chrzciny robimy na początku lipca. Chrzestnych mamy.
Mam do Was pytanko jak się załatwia pesel i akt urodzenia to trzeba to zrobić osobiście czy może dziadkowie mogą to załatwić? I jak długo czeka się na to? Bo jeżeli muszę to załatwić osobiście to niestety musi to poczekać do lata. Jak pojadę do Polski.

u nas pesel i akt urodzenia załatwał maż...akt urodzenia odbierał w miejscu gdzie Filip się urodził dostal go od razu..pesel posyłali do miasta w którym mieszkamy i trzeba go było odebrać po miesiacu w urzedzie miasta.

u nas mąż wszystko załatwiał, akt urodzenia w usc od razu dostał, usc zgłasza do urzędu miasta o zameldowaniu i nadaniu numeru pesel, u nas pesel przyszedł do domu.
wydaje mi się że do 14 dni trzeba zarejestrować dziecko w usc taki jest wymóg i chyba musi to być jeden z rodziców ale tego nie jestem pewna.

reklama
Do góry