reklama

Styczniowe Mamusie 2008

• Starter tematu Starter tematu aOLA
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Zdania co do nacinania krocza są tak rózne, ze to głowa mała. Moja ginka mowi, że to leprze niż jak cie rozerwie na wszelkie możliwe strony ale rozmawiałam z innym gienem i mowi, ze to sie powinno zrobić w ostatecznosci. Tak samo położne maja rózne zdania ale i rózne zdanie na ten temat mają same mamy, które miały nacinane krocze. Ja naprawde nie wiem czy chce czy nie.

reklama
Hej, oglądam właśnie nawilżacze powietrza. Wiem że któreś z Was kupowały. Poradźcie, które lepsze: parowe na gorącą wodę podobno neutralizują bakterie a ultradźwiękowe? A jonizowanie rzeczywiście jest takie ważne?:szok:

Podobno w wodzie bardzo rzadko zdarza się, żeby trzeba było nacinać krocze bo woda działa zmiękczająco i tkanki są bardziej rozciągliwe. A przy normalnym porodzie podobno pierworódki są standardowo nacinane. Nie wiem czy we wszystkich szpitalach ale tak czytałam.

Dzięki Agnie. :-D Czytałam, że ta funkcja jonizacji nie jest naukowo udowodniona:confused:. Zastanawiałam się też nad możliwością używania olejków eterycznych - my z Mążusiem lubimy. Ale to nie każdy chyba posiada:dry:.

Żadnego nacinania krocza! Są ćwiczenia, techniki porodu i inne sposoby temu zapobiegające. Badania tego programu "Rodzić po ludzku" mówią, że po nacięciu krocze częściej ulega uszkodzeniu w II i IV stopniu, dłużej się goi.:cool:

Czesc dziewczynki. O tej godzinie zjadłabym juz słonia a dzisiaj jakos nie mam ochoty na jedzenie :-(. Podbrzusze mnie boli jakbym miała okresu dostac ale nie sa to silne bole.
Nawilżacze powietrza owszem , niektore dają możliwosc używania olejków eterycznych ale nie wolno tego robic przy noworodkach.

Ja bym wolała bez nacięcia ale jeśli byłaby taka potrzeba to oczywiście tak, lepsze to niżby miało mnie porozrywać:eek:
A położna mówila w szkole rodzenia,że jeśli się dobrze z nią współpracuje to można uniknąć tego .Ważne są codzienne ćwiczenia Kegla i miesiąc przed porodem można sobie masować krocze olejkiem migdałowym.

reklama
Ja najbardziej boje kąpac noworodka, bo jak tu uważac na kikut pepowinowy. Zamaczac go nie wolno, wiec normalnie nie moge wyobrazic jak wykąpac małego.:confused:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry