Świetna ta twoja stronka! fajne przepisy i fajnie opisane,az zgłodniałamja w sumie mam sprawdzone wiejskie jajka ale nie powiedziane że jakiś paskudztwo się tam nie dostanie wiec nic surowego nie jem z mięs również
a co do przepisów to moja skromna stronka coś tam dodaję ale w większości mi się nie chce za to tą zapiekankę co dodałam przepis mogła bym jeść cały czas jutro pewnie zrobię hehe
W kuchni... - Onet.pl Blog
reklama
dzięki ;-)Świetna ta twoja stronka! fajne przepisy i fajnie opisane,az zgłodniałam
gruba żaba
Początkująca w BB
- Dołączył(a)
- 7 Czerwiec 2009
- Postów
- 25
W pierwszej ciąży - kwaśne, kwaśne - im kwaśniejsze, tym lepsze.
W tej - nowym zjawiskiem jest dla mnie zgaga, która pojawia się znienacka i trochę komplikuje. Poza tym - wszystko musi być ostro przyprawione, im wyraźniejszy zmak, tym lepiej. Za to kawa i słodycze są błeeeee...
Mimo to - 3kg na minusie póki co.
W tej - nowym zjawiskiem jest dla mnie zgaga, która pojawia się znienacka i trochę komplikuje. Poza tym - wszystko musi być ostro przyprawione, im wyraźniejszy zmak, tym lepiej. Za to kawa i słodycze są błeeeee...
Mimo to - 3kg na minusie póki co.
To ja wam dzisiaj dam przepisy na mój dzisiejszy obiadek:
1. Zupa pomidorowa ze 100% soku pomidorowego, nie znam dziecka któremu by nie smakowała, i można zaliczyć wszystkie moje koleżanki do gigantycznych dzieci. Przepis może wydać się dość dziwny ale daje sobie głowę obciąć, że jak zrobicie zupkę to na pewno nie jeden raz;-)
Więc:
karton 100% soku pomidorowego nalewamy do garnka dolewamy troszkę mniej niż litr wrzątku, dodajemy 4 drobiowe kostki rosołowe(na każde 0,5 litra płynu jedną) lub wcześniej ugotowany rosół , szczyptę pieprzu, i od 2 do 4 łyżeczek cukru-dzieci lubią słodszą, ja również, mój M troszkę mniej, na koniec małe opakowanie śmietany do zup 18% , ja używam Piątnicy(jest najlepsza), po zagotowaniu dodajemy natkę lub koperek. podajemy oczywiście z ulubionymi kluseczkami.:-)
Naprawdę polecam-PYCHA
czas przygotowania 10 min.
2. Na drugie danie zrobiłam dzisiaj znaleziony gdzieś kiedyś przepis , który od tamtej pory bardzo często gości na naszym stole:
Eskalopki schabowe z pieczarkami
I tak:
- 4 kotlet ze schabu środkowego (ok 1 cm) rozbijamy(nie bardzo cienko) solimy, pieprzymy, oprószamy (oprószmy???) troszkę mąką i na małej ilości rozgrzanego oleju smażymy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i odkładamy.
- na łyżce oleju i masełka musimy teraz zeszklić drobno posiekaną cebulę i jak najmniejsze pieczarki (albo większe pokrojone na 4 lub 6, nie w plasterki), na każdą porcję tak ok 7-10 pieczarek. Smażymy to około 10 min i dolewamy 5 łyżek wytrawnego czerwonego wina(w oryginalnym przepisie było chyba sherry ale zawsze mam problem żeby kupić)(nie mamy się co martwić o alkohol cały wyparuje zostawiając tylko zapaszek;-))po 3-4 min dolewamy śmietankę najlepiej "Łaciatą" 18% lub 30% - tyle żeby powstał sos dodajemy mięsko i razem gotujemy jeszcze 5 min, na koniec dodajemy pęczek koperku.
Mój M uwielbia taki schab, a podaje go z młodymi ziemniaczkami w mundurkach lub i tą wersje osobiście wolę - makaron długie sprężynki (np. Fusilli Lunghi Bucati)
czas przygotowania ok 20 min
Taki szybciutki obiadek
SMACZNEGO:-)
1. Zupa pomidorowa ze 100% soku pomidorowego, nie znam dziecka któremu by nie smakowała, i można zaliczyć wszystkie moje koleżanki do gigantycznych dzieci. Przepis może wydać się dość dziwny ale daje sobie głowę obciąć, że jak zrobicie zupkę to na pewno nie jeden raz;-)
Więc:
karton 100% soku pomidorowego nalewamy do garnka dolewamy troszkę mniej niż litr wrzątku, dodajemy 4 drobiowe kostki rosołowe(na każde 0,5 litra płynu jedną) lub wcześniej ugotowany rosół , szczyptę pieprzu, i od 2 do 4 łyżeczek cukru-dzieci lubią słodszą, ja również, mój M troszkę mniej, na koniec małe opakowanie śmietany do zup 18% , ja używam Piątnicy(jest najlepsza), po zagotowaniu dodajemy natkę lub koperek. podajemy oczywiście z ulubionymi kluseczkami.:-)
Naprawdę polecam-PYCHA
czas przygotowania 10 min.
2. Na drugie danie zrobiłam dzisiaj znaleziony gdzieś kiedyś przepis , który od tamtej pory bardzo często gości na naszym stole:
Eskalopki schabowe z pieczarkami
I tak:
- 4 kotlet ze schabu środkowego (ok 1 cm) rozbijamy(nie bardzo cienko) solimy, pieprzymy, oprószamy (oprószmy???) troszkę mąką i na małej ilości rozgrzanego oleju smażymy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i odkładamy.
- na łyżce oleju i masełka musimy teraz zeszklić drobno posiekaną cebulę i jak najmniejsze pieczarki (albo większe pokrojone na 4 lub 6, nie w plasterki), na każdą porcję tak ok 7-10 pieczarek. Smażymy to około 10 min i dolewamy 5 łyżek wytrawnego czerwonego wina(w oryginalnym przepisie było chyba sherry ale zawsze mam problem żeby kupić)(nie mamy się co martwić o alkohol cały wyparuje zostawiając tylko zapaszek;-))po 3-4 min dolewamy śmietankę najlepiej "Łaciatą" 18% lub 30% - tyle żeby powstał sos dodajemy mięsko i razem gotujemy jeszcze 5 min, na koniec dodajemy pęczek koperku.
Mój M uwielbia taki schab, a podaje go z młodymi ziemniaczkami w mundurkach lub i tą wersje osobiście wolę - makaron długie sprężynki (np. Fusilli Lunghi Bucati)
czas przygotowania ok 20 min
Taki szybciutki obiadek
SMACZNEGO:-)
labamba23
podwójna mama
A mi się dzisiaj chcę wątróbki drobiowej smażonej z cebulką!!! A w tym zakichanym kraju nigdzie jej nie dostanę Ale niedługo lęcę do Polski to mamusia mi zrobi:-):-):-)
kacha_wawa
12.2007/01.2010/09.2011
A ja od wczoraj siedzę i wcinam żelki Normalnie pochłaniam je w zatrważających ilościach, aż mi niedobrze, ale jem dalej
Kubiaczka
Fanka BB :)
Ja na kawę patrzeć nie mogę. Zawsze rano jedną kawę rozpuszczalną piłam. A że mam i tak niskie ciśnienie (około 110/70) to pewnie taka jedna mała kawka z rano na pewno sprawiła że czułabym się lepiej w ciągu dnia.
Za to makaron z truskawkami i śmietaną mogłabym jeść codziennie.
Lekkie i smaczne. Ewentualnie sałatki i zupy. Wszystkie mięsne i ciężkie potrawy jakoś mi "śmierdzą" Nawet jak otwieram lodówkę to też nie pachnie z niej łądnie
Na słodycze nie mam jakoś ochoty. Ale przed ciążą też mało jadłam słodyczy. Za to mam ochotę na cytrynę z cukrem.
aga23 Ja bym na ser feta generalnie uważała. Jakoś nie zalecają jedzenia tego specjału w ciąży. Bo oryginalny ser feta produkowany jest z mleka niepasteryzowanego (bez obróbki cieplnej) tak samo jak sery pleśniowe. Taki ser może zawierać jakieś tam bakterie, co może zaszkodzić dzidzi.
10 rzeczy zakazanych w ciąży
Tak w ogóle to napiłabym się takiego zimnego piwka. Wzięłam malutkiego łyczka od męża i uzmysłowiłam sobie jakie to piwko dobre Ale co z tego jak nie można... :-(
Za to makaron z truskawkami i śmietaną mogłabym jeść codziennie.
Lekkie i smaczne. Ewentualnie sałatki i zupy. Wszystkie mięsne i ciężkie potrawy jakoś mi "śmierdzą" Nawet jak otwieram lodówkę to też nie pachnie z niej łądnie
Na słodycze nie mam jakoś ochoty. Ale przed ciążą też mało jadłam słodyczy. Za to mam ochotę na cytrynę z cukrem.
aga23 Ja bym na ser feta generalnie uważała. Jakoś nie zalecają jedzenia tego specjału w ciąży. Bo oryginalny ser feta produkowany jest z mleka niepasteryzowanego (bez obróbki cieplnej) tak samo jak sery pleśniowe. Taki ser może zawierać jakieś tam bakterie, co może zaszkodzić dzidzi.
10 rzeczy zakazanych w ciąży
Tak w ogóle to napiłabym się takiego zimnego piwka. Wzięłam malutkiego łyczka od męża i uzmysłowiłam sobie jakie to piwko dobre Ale co z tego jak nie można... :-(
Ostatnia edycja:
gruba żaba
Początkująca w BB
- Dołączył(a)
- 7 Czerwiec 2009
- Postów
- 25
Jeśli chodzi o wątpliwości, co do jajek w lodach - proponuję ciążową wersję bezpieczną.
Bardzo dojrzałe banany obieramy ze skórki, łamiemy na pół, wkładamy do woreczka i zamrażamy.
Zamrożone wrzucamy robota kuchennego lub blendera, dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki (rozluźni konsystencję i ułatwi zmiksowanie lodów) i miksujemy.
W ten sposób otrzymujemy "bazę". Lody możemy polać sokiem, czekoladą, dodać bakalie etc.
W trakcie miksowania, można do "bazy" dodać zamrożone maliny, jagody, truskawki etc - w ten sposób będziemy mieć mocno owocowe lody.
Bardzo dojrzałe banany obieramy ze skórki, łamiemy na pół, wkładamy do woreczka i zamrażamy.
Zamrożone wrzucamy robota kuchennego lub blendera, dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki (rozluźni konsystencję i ułatwi zmiksowanie lodów) i miksujemy.
W ten sposób otrzymujemy "bazę". Lody możemy polać sokiem, czekoladą, dodać bakalie etc.
W trakcie miksowania, można do "bazy" dodać zamrożone maliny, jagody, truskawki etc - w ten sposób będziemy mieć mocno owocowe lody.
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 4
- Wyświetleń
- 731
- Odpowiedzi
- 509
- Wyświetleń
- 51 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 10 tys
T
- Odpowiedzi
- 367
- Wyświetleń
- 35 tys
Podziel się: