To ja wam dzisiaj dam przepisy na mój dzisiejszy obiadek:
1.
Zupa pomidorowa ze 100% soku pomidorowego, nie znam dziecka któremu by nie smakowała, i można zaliczyć wszystkie moje koleżanki do gigantycznych dzieci. Przepis może wydać się dość dziwny ale daje sobie głowę obciąć, że jak zrobicie zupkę to na pewno nie jeden raz;-)
Więc:
karton 100% soku pomidorowego nalewamy do garnka dolewamy troszkę mniej niż litr wrzątku, dodajemy 4 drobiowe kostki rosołowe(na każde 0,5 litra płynu jedną) lub wcześniej ugotowany rosół , szczyptę pieprzu, i od 2 do 4 łyżeczek cukru-dzieci lubią słodszą, ja również, mój M troszkę mniej, na koniec małe opakowanie śmietany do zup 18% , ja używam Piątnicy(jest najlepsza), po zagotowaniu dodajemy natkę lub koperek. podajemy oczywiście z ulubionymi kluseczkami.:-)
Naprawdę polecam-PYCHA
czas przygotowania 10 min.
2. Na drugie danie zrobiłam dzisiaj znaleziony gdzieś kiedyś przepis , który od tamtej pory bardzo często gości na naszym stole:
Eskalopki schabowe z pieczarkami
I tak:
- 4 kotlet ze schabu środkowego (ok 1 cm) rozbijamy(nie bardzo cienko) solimy, pieprzymy, oprószamy

(oprószmy???) troszkę mąką i na małej ilości rozgrzanego oleju smażymy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i odkładamy.
- na łyżce oleju i masełka musimy teraz zeszklić drobno posiekaną cebulę i jak najmniejsze pieczarki (albo większe pokrojone na 4 lub 6, nie w plasterki), na każdą porcję tak ok 7-10 pieczarek. Smażymy to około 10 min i dolewamy 5 łyżek wytrawnego czerwonego wina(w oryginalnym przepisie było chyba sherry ale zawsze mam problem żeby kupić)(nie mamy się co martwić o alkohol cały wyparuje zostawiając tylko zapaszek;-))po 3-4 min dolewamy śmietankę najlepiej "Łaciatą" 18% lub 30% - tyle żeby powstał sos dodajemy mięsko i razem gotujemy jeszcze 5 min, na koniec dodajemy pęczek koperku.
Mój M uwielbia taki schab, a podaje go z młodymi ziemniaczkami w mundurkach lub i tą wersje osobiście wolę - makaron długie sprężynki (np. Fusilli Lunghi Bucati)
czas przygotowania ok 20 min
Taki szybciutki obiadek
SMACZNEGO:-)