• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Liwka to zalezy na jakiej podstawie tu przyjedziesz itd.
A co Was do Berlina skusilo? :-)
Ja w sumie nie slyszalam zeby ktos na irlandie nazekal...wrecz przeciwnie...:) Mieszkanko juz jakies wynalezliscie??

reklama
patrycja dzięki za miłe słowa ;)
jednak ja ciągle mam jakieś "ale"
jestem otwarta na wyjazd tylko wszystko nam się pozmieniało:
zaszłam w ciążę i gdyby nie to ze dzieci chodzą do szkół to już by mnie w PL nie było
ale to chyba nie najlepszy pomysł zeby w połowie roku przenosić dzieci do de.
powiedz mi jak jest w szkołach od ilu lat do szkoły dzieci chodzą i kiedy zaczyna się rok szkolny?
moje dzieciaki skończą w tym roku 10,8 i 6 lat no i maleństwo urodzi się w sierpniu

a jak w szpitalach muszę się ubezpieczyc w niemczech czy wystarczy ubezp.w polsce , chcemy w alianz-ie się ubezpieczyc tylko nie wiem czy obejmuje pobyt w szpitalu jak bede rodzic....

szukamy tez jakiegoś niedrogiego mieszkania w Berlinie na razie mój mąż mieszka w hotelu ale chcąc tam zamieszkać nie mogła bym nic swojego wnieść bo tam urządzone jest wszystko

Ja mam narazie dziecko w przedszkolu...ale tu sie idzie od 6 roku zycia do szkoly... tu jakos roznie sie rok szkolny zaczyna...zalezy od rejonu... ale dokladnej daty ci nie powiem...niech sie wypowiedza mamy dzieci szkolnych... ;) Twoj maz tu pracuje? bo jesli tak i bedziecie tu legalnie to mozesz przeciez przez niego byc ubezpieczona ...chyba ze on tez prywatnie to wtedy co innego... ale z ta ubezpieczalna to musisz sie dowiedziec...czy pokrywaja koszty itd.
A za hotel placi szef czy maz sam? bo gdyby szef to moze na reke wam pojdzie i ta kwote za hotel bedzie dokladal za mieszkanie?

oni płacą sami za hotel mieszkają w mieszkaniu we 4-rkę i płacą ponad 700 euro za całość

ale chciała bym coś tanszego

a w berlinie też kazda szkoła rozpoczyna rok szkolny inaczej??
sama nie wiem jak by to było w sierpniu rodzic i jeszcze dzieci wozic do szkół ....

Hej laseczki..:-):-)
u nas wwsio oki
obiadek sie gotuje hania zaraz wraca i tak codzien
na wekend jedziemy do pl na 4 dni zalatwic kilka spraw...

witam nowe mamusie !!!

Gabinia ja jestem w de od roku
moja corka zaczela 1 klase tutaj jak przyjechalismy po miesiacu czasu
w trakcie trwania roku szkolnego w lutym poszla odrazu normalnie do szkoy
w wieku 7 lat..
nie znala jezyka wcale :no:
teraz jakos jej idzie troszke juz gada,nie za duzo jest wstydliwa i niesmiala wiec to tez taka bariera u niej
u nas rok szkolny zaczel sie na poczatku sierpnia...
ale pani ogolnie ja chwali :tak::tak:
takze nie martw sie na zapas :tak::-)

za to moj mlody synek zaczal w sierpniu przedszkole i ryczy dzien w dzien rano ze nie chce isc juz rady nie daje laski wysiadam normalnie z tym urwisem :angry::angry:

no nic pozdrawiam cieplo i uciekam do kuchni do garow !!

papa...

madzia a jak ty z językiem??
kiedy kończy się rok szkolny w maju??
nie zdążę chyba wcześniej załatwić spraw w sądzie o pozwolenie na wyjazd dzieciom bo ex szaleje normalnie ze z dziećmi chcę wyjechać

tak myśle jak wybrać szkołę żeby dostosować wynajem mieszkania w poblizu
jak myślicie napierw mieszkanie później szkoła czy odwrotnie??

hehe wiem wiem ze marudzę ale ciężarne tak mają ;))

gabinia
z moim jezykiem hmm...srednio :tak::tak:
u mnie wakacje zaczynaja teraz 6 lipca zalezy to od landu :tak:
a co do mieszkania to w kazdej dzielnicy jest raczej szkola tak mysle...
my zalatwilismy najpierw mieszkanie,szkole mamy 1,2 km dalej :tak:
wspolczuje sytuacji z exem :tak:
skad jestes z polski??

ide robic pizze :-):-)

w PL mieszkam w Zielonej Górze
ale tu wynajmuje mieszkanie więc nie ma mowy zebym z gromadką dzieci siedziała sama

ale jedną i drugą sytuacją jestem przerażona

mój mąż ma jakiegoś pośrednika przez którego mamy wszystko załatwić
chciała bym z jednej strony byś z nim a z drugiej strony czekam do konca roku bo komunie chce dzieciakom tu zrobic

reklama
ja dwoje posyłam w tym roku
tylko ubolewam to tu gdzie teraz mieszkam mam 120 m2 - robiliśmy tu nasz ślub i miała być komunia
niestety musimy się wynieść i na 45 komunię będe robić ;/

tak się źle czuję w tej ciąży że szok wszystko mnie boli .... krzyż , głowa, miesnie.... masakra

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry