reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Triki nerwowe u noworodka

Natalia 1989

Zaciekawiona BB
Urodziłam tydzien temu
Od poczatku moj noworodek ma podrygi podczas snu
Jak by miał zly sen i mocno podryguje
Polozna mowila,ze to minie bo maluchy nie mają dobrze jeszcze rozwiniętego układu nerwowego

Mieliście taki klopot ?

Te podrygi bardzo malucha budzą
I ma je tylko kiedy jest niespokojna
Martwie sie ,czy moze cos jest nie tak
Rodziłam 40h i moze to efekt :(

reklama
Urodziłam tydzien temu
Od poczatku moj noworodek ma podrygi podczas snu
Jak by miał zly sen i mocno podryguje
Polozna mowila,ze to minie bo maluchy nie mają dobrze jeszcze rozwiniętego układu nerwowego

Mieliście taki klopot ?

Te podrygi bardzo malucha budzą
I ma je tylko kiedy jest niespokojna
Martwie sie ,czy moze cos jest nie tak
Rodziłam 40h i moze to efekt :(
Nasza córka miała drżenie jednej nóżki, które z resztą czułam jak jeszcze byłam w ciąży i jak się urodziła i zobaczyłam te drżącą nóżkę od razu wiedziałam, że to dziwne uczucie w brzuchu to właśnie to. Nagrałam i pokazałam neonatologowi podczas obchodu. Z tego co pamiętam, pani doktor powiedziała, że jeśli drżenie zatrzymuje się po dotknięciu nóżki to raczej nie ma
Się czym niepokoić i to powinno wkrótce ustąpić z czasem rozwoju dziecka. Tak też się stało. Drżenie zniknęło nawet nie wiem kiedy, utrzymywało się chyba coś około miesiąca.

To, co opisujesz, jest bardzo częste u noworodków. Podrygi, drżenia czy nagłe ruchy rączkami i nóżkami podczas snu mogą być odruchem Moro albo mimowolnymi, szybkimi skurczami mięśni. Wynikają z tego, że układ nerwowy maluszka dopiero dojrzewa. Sygnały wysyłane przez mózg i mięśnie nie są jeszcze w pełni skoordynowane.

U większości dzieci te odruchy stopniowo się wyciszają w ciągu pierwszych tygodni–miesięcy życia. Jeśli maluch pije, przybiera na wadze i nie ma innych objawów (drgawek w czasie czuwania, bezdechów, sinienia, sztywności), to najczęściej jest fizjologiczne.

Długotrwały poród nie jest powodem takich ruchów – to normalny etap rozwoju układu nerwowego.
Możesz spróbować delikatnie zawijać dziecko w otulacz lub kocyk (tzw. rożek), żeby czuło się bezpieczniej i mniej się wybudzało.

Wrzucam artykuł na ten temat https://www.babyboom.pl/niemowleta/rozwoj/drzenia-u-niemowlat-kiedy-sie-martwic-a-kiedy-to-normalne i jednocześnie, tak jak piszą dziewczyny, nagraj i pokaż podczas wizyty.

reklama
To, co opisujesz, jest bardzo częste u noworodków. Podrygi, drżenia czy nagłe ruchy rączkami i nóżkami podczas snu mogą być odruchem Moro albo mimowolnymi, szybkimi skurczami mięśni. Wynikają z tego, że układ nerwowy maluszka dopiero dojrzewa. Sygnały wysyłane przez mózg i mięśnie nie są jeszcze w pełni skoordynowane.

U większości dzieci te odruchy stopniowo się wyciszają w ciągu pierwszych tygodni–miesięcy życia. Jeśli maluch pije, przybiera na wadze i nie ma innych objawów (drgawek w czasie czuwania, bezdechów, sinienia, sztywności), to najczęściej jest fizjologiczne.

Długotrwały poród nie jest powodem takich ruchów – to normalny etap rozwoju układu nerwowego.
Możesz spróbować delikatnie zawijać dziecko w otulacz lub kocyk (tzw. rożek), żeby czuło się bezpieczniej i mniej się wybudzało.

Wrzucam artykuł na ten temat https://www.babyboom.pl/niemowleta/rozwoj/drzenia-u-niemowlat-kiedy-sie-martwic-a-kiedy-to-normalne i jednocześnie, tak jak piszą dziewczyny, nagraj i pokaż podczas wizyty.
bardzo dziękuję ❤️❤️❤️❤️

Do góry