reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Trzecie dziecko i.. Co dalej ??

HEJ
Azile to daj znac jak po KTG :)
hana31 od tyłu powidasz hehehehe :-D katrina co ty na to?;-)
Ja tez mam zrypany humor;P jutro powinnam @ dostac i jak zwykle stres z tym związany ;P
Ogolnie jakos tak ta pogoda i mnie dzis przygnębiła.... ;PPPP heh

reklama
no ---dzis troszke pozniej - to zjadłam sniadanko z córcią---nic tak nie smakuje jak szprotki w pomidorach ze wspolnego talerza - tylko z mamą:-D

azile - masz prawo mieć humorki---jeszcze troszke - dasz radę!! - dobrze ze dzieciaczki pomagają;-)
liza -a co Ty w strachach? bawiło się w te dni co nie trzeba?:-p polecam mierzenie tempki- żadne strachy wtedy:tak:

oj - dobrze mi :happy:zebym tylko do pracy nie zapomniała pojsc:-D

Melduje się po ktg. Wsio ok, skurcz był jeden na 50% dość długi.
Jestem ubita bo deszcz mnie zmoczył na maksa. najchętniej to przeleżałabym pół dnia:)

jestem ...

Azile no to odpoczywaj i cały dzień ...

Lenka :(((((
toxoplazmoza powoduje poronienie a Ty nadal w ciąży jesteś więc już pewnie kiedyś chorowałaś i może dlatego teraz nie jest taka groźna dla dziecka...
współczuję Ci i czekam na wieści...pewnie jesteś załamana :((

Hana-łykasz folik?? działasz ???

Liza śliczne te kwiaty-jak sie zowią????

Katrina a no widzisz -śniło mi się dziś ,że na 2 testy sikałam i oba z II ...a jak ja mam takie sny to @ przyłazi-wiec dzis cd złego nastroju...

pozdrawiam wszystkie ...

Sempe-jak remonto???

witajcie

Mama - zaraz się rozpakuję i na Ciebie przerzucam mój balaścik...

Liza - wiesz ja na Hany propozycje jak najbardziej TAAAAKKKKK, po tylu miesiącach postu to i od tyłu i od przodu hihihi,

lenka - strasznie mi przykro, ale poczekaj co lekarz powie, mnie toxo nie straszna, przechodziłam ją w wieku nastu lat, więc teraz może mi..., no nic mi nie może,

azile - no to nie fajnie, że mokra wróciłaś, my wczoraj ciut zmokłyśmy,

lenka -takie info znalazłam....:

Leczenie toksoplazmozy w ciąży

Lekiem z wyboru toksoplazmozy w ciąży jest Spiramycyna - Rowamycyna doustnie, w dawce 3 g (9 mln. j.) na dobę w trzech dawkach podzielonych od chwili rozpoznania toksoplazmozy aż do rozwiązania (niektórzy zalecają 20-dniowe cykle leczenia z 20-dniową przerwą). Ostatnio stosuje się również w leczeniu w drugim i trzecim trymestrze ciąży 3-dniowe kuracje Sumamedem (po 500 mg).

Po porodzie u dziecka przez rok należy seryjnie określać poziom przeciwciał IgG i IgM. U dzieci nie zarażonych poziom przeciwciał IgG, które od matki, przekraczając barierę łożyskową przeniknęły do płodu stopniowo obniża się.

Zapobieganie toksoplazmozie wrodzonej

Ciężarne powinny przestrzegać następujących zaleceń:

1. Kobiety ciężarne mogą spożywać wyłącznie mięso dobrze ugotowane; powinny unikać natomiast posiłków z mięsa marynowanego, grilowanego lub wędzonego.

2. Owoce i warzywa powinny być dokładnie umyte i obrane przed jedzeniem.

3. Ręce oraz sztućce, naczynia lub inne przyrządy, które zostały zanieczyszczone surowym mięsem powinny być umyte ciepłą wodą z dodatkiem detergentu.

4. Kobiety ciężarne powinny zawsze stosować rękawice gumowe w trakcie prac ogrodowych, a w szczególności kontaktu z ziemią lub piaskiem.

5. Kobiety ciężarne powinny unikać kontaktu z kotami oraz ich odchodami. Koty domowe należy karmić wyłącznie suchą karmą oraz uniemożliwić im opuszczanie pomieszczeń domowych.

6. Zaleca się wykonanie badań serologicznych w kierunku obecności przeciwciał IgG i IgM przed ciążą, na początku ciąży, a w przypadku kobiet seronegatywnych powtarzanie ich w kolejnych trymestrach ciąży

Katrina- z otwartymi ramionami ów balast przyjmę :)

Mama ja już ci balaści przesyłam (może mi szybciej pójdzie:) ) i ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~do puki mogę:)

reklama
no - już po robotce - miło było---ocen powstawialam - dzieci fizycznie obuczone---teraz jeszcze chcą - gorzej będzie za 3 tyg:szok:
Hana-łykasz folik?? działasz ???
folik łykam - ale działać ---się wstydze:-p:-D:ninja2:--------bo jak wyjdzie:szok:...jeszcze ten miesiąc odkładam... a pozniejspróbuję czy jestem płodna:-p w lipcu jedziemy na wakacje to wtedy na pewno;-)mamuś a który dc masz??? - musisz wierzyć!!!
na Hany propozycje jak najbardziej TAAAAKKKKK, po tylu miesiącach postu to i od tyłu i od przodu hihihi,
katrinka - to się wypnij:rofl2: haha - dobra - zarty się mnie trzymają---ale możecie poćwiczyć wywoływanie porodu---pokazać dzidzi światełko w tunelu:-D
lenka -&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

dobra ---tyle by w temacie
zimno u nas ze hoooooo

Do góry