ŁATWE CIASTO NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
25 dkg masła lub margaryny
1 łyżeczk proszku do pieczenia
ewentualnie cukier wanilinowy
można dodać owoce np. jabłka, wiśnie, maliny, śliwki, truskawki, albo orzechy, migdały itd.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia wymieszać. Dodać jajka i wymieszać. Tłuszcz roztopić, dolać do masy i wymieszać. Wylać na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (forma ok. 20x30 cm).
Jeśli robimy ciasto z owocami, to owoce ułożyć na wierzchu. Jeśli dodajemy orzechy lub migdały, to dodać i wymieszać przed wylaniem ciasta na formę.
Piec ok. 50-60 min w 150 oC.
Robi się łatwo i szybko.
Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
25 dkg masła lub margaryny
1 łyżeczk proszku do pieczenia
ewentualnie cukier wanilinowy
można dodać owoce np. jabłka, wiśnie, maliny, śliwki, truskawki, albo orzechy, migdały itd.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia wymieszać. Dodać jajka i wymieszać. Tłuszcz roztopić, dolać do masy i wymieszać. Wylać na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (forma ok. 20x30 cm).
Jeśli robimy ciasto z owocami, to owoce ułożyć na wierzchu. Jeśli dodajemy orzechy lub migdały, to dodać i wymieszać przed wylaniem ciasta na formę.
Piec ok. 50-60 min w 150 oC.
Robi się łatwo i szybko.