reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WAGA NASZYCH DZIECIĄTEK!!!

Dzeiwczyny wy to macie super - przynajmniej wiecie, czego się spodziewać. Ja mieszkam w mieścinie gdzie na USG czeka się po 2 miesiące i mój gin powiedział, że jak się zgłoszę do porodu to mi zrobią USG w szpitalu. Także nie wiem czego się spodziewać. Mam tylko nadzieję, że maleństwo nie będzie większe niż Szymon - on ważył 3370 i 54cm.

reklama
Aniu76 trzymamy kciukasy za wagę maleństwa ;D ;D ;D ;D
A swoją drogą to chyba rzeczywiście czasem lepiej nie wiedzieć jak wielkie jest "maleństwo" ;D

To prawda Sumko, ja od poczatku bylam straszona gigantem , teraz ma wazyc ok 3600 ale tego tez nie mozna brac na 100% wiec ufam ze damy rade i przejdzie przez mamusi 'wnetrznosci' od wlasciwej strony hehe :D

Wy sie martwicie ze za duze sa maluszki a ja ze za maly....juz nie wiem co mam robic, tak mi sie dluzy do tej 14....ahhhh

Aniu ja cie rozumiem. z niepokojem oczekuje kazdego usg i z nadzieja ze lekarz powie w koncu ze mu z pomiarow wchodzi 3 kg +/- 300 gram. narazie bylo ostatnio 2600 ale to malo :( nastepne dokladne usg w poniedzialek i juz sie nie moge doczekac! to bedzie prawie 2 tygodnie od poprzedniego wiec juz moze kolo 2800-2900 bedzie. fajnie masz ze juz dzisiaj sie dowiesz. trzymam kciuki mocno!

ja też byłam straszona gigantem a to dlatego ze Marysia ma bardzo długie nóżki - i to zawyżało wagę. Dziewczyny nie sugerujcie się usg, bo to jest naprawde orientacyjna waga i moze sie różnić o nawet 0.5 kg. Znam firmy, ktore sprzedają usg i rozmawialam z ich handlowcami (także znam to jakby z drugiej strony) i powiedzieli, że usg nie jest w stanie zważyć dziecka tylko mierzy obwód brzuszka i długość kości udowej i na podstawie tych parametrów wylicza się średnią wagę. Ale pomyślcie sobie - porównajcie swoje wymiary i wagę. Dziewczyna o wymiarach 95-70-100 o wzroście 170 moze ważyć zarówno 60 jak i 70 kg!!!! Więc tak naprawde radze sie nie sugerowac usg. Słyszałam o przypadkach, że dziewczyny miały rodzić dzieci o wadze 3,500 a rodziły kluski o wagach 4200 albo usg pokazywało 4500 a dziewczyna rodziła dziecko o wadze 3800. Najważniejszy jest obwód główki bo to ona idzie pierwsza i toruje droge reszcie ciałka - no i oczywicie wasze miednice.

wrocilam..zdolowana..w gabinecie az sie poryczlam, teraz mi troche przeszlo...
Maly wazy ok 2200g a 2 tygodnie temu wazyl 2000g , juz nie mowiac ze w poprzedni wtorek jak mi robili usg w szpitalu wyszlo 2220g ale nie biore tego pod uwage bo to byl inny sprzet....
Lekarz powiedzial ze zdecydowanie za malo przybiera na wadze i ze za tydzien mam sie zglosic na wizyte i jesli waga nie podskoczy to ide do szpitala...
Dal mi skierowanie na ktg i tam jest napisane ze podejrzenie hypotrofii plodu.... :( :-[ :-[ :-[ :-[
Ulozenie nadal miednicowe, czyli cc, bo ja na porod naturalny sie nie pisze, zreszta i tak by mi nie pozwolili bo dziecko za male..
Jeszcze mowil ze moze byc taki przypadek ze ciaza dziecku nie sluzy i trzeba bedzie ja skonczyc... :( :( :(
Mowie Wam...dolina!!!!
i bede rodzic na inflanckiej, bo solec od dzisiaj zamkniety na 4 miesiace....
dziewczyny juz sama nie wiem co myslec.....
musze miec pozytywne nastawienie, ze moze to blad maszyny, ze roznie ta wage mierzy.. ??? ??? ???
Lozysko mam w porzadku, ilos plynow tez, szyjka dluga i zamknieta.... :) :) :)

Aniu nie martw się, na pewno z maluszkiem bedzie wszystko w porzadku, zreszta jeszcze ma czas przybrac na wadze, moje maleństwo w ciagu ostatnich 2,5 tyg. przybralo 700g!!! TakzeTwoje spokojnie tez może tyle przybrac, a tak poza tym to maszyny róznie pokazują i prawda jest taka, że równie dobrze Twoja kruszynka może juz wazyc 2500-2700......

Nie denerwuj sie tylko teraz, przeczekaj ten tydzień, a nawet jezeli za tydzień sie okaze, ze niewiele przybrało na wadze, to przeciez w szpitalu juz coś na to poradza. Dobrze, ze lekarz zauwazył, i ze bedziesz teraz pod kontrolą!!!

Trzymaj się!!! Zachowaj spokoj, pewnie bedzie cięzko, ale niestety nerwy tutaj nie pomoga:(((

Aniu, nie martw się. Na pewno wszystko będzie dobrze!! 2 kg to juz wcale nie tak mało, a możliwe też, że sprzęt nie domierzył i faktycznie waga dużo wyższa... Zrobia Ci ktg, powiedzą co i jak, w najgorszym przypadku położą na trochę do szpitala i podtuczą bajtla... Sama zobaczysz, że jeszcze po porodzie Twój szkrab będzie małym żarłokiem i przegoni wszystkie czerwcowe dzieci :) Słyszałam, że dzieci bardzo szybko nadganiają różnice...

A za kilkanaście lat jeszcze się będzie odchudzać :):):)

reklama
Dzieki dziewczyny za wsparcie....patrze tak jak gluszek pisala na wymiary glowki i maly ma obwod HC=33,5 co sugeruje 34tydz4dzien.. to chyba tez malo...ahhh juz nie patrze na te wszystkie wymiary, bo sie dopiero zestresuje....
jutro ide na ktg,
ruchy czuje bardzo wyraznie, wiec sie ciesze:))))) :) :) :)
bede z niecierpliwoscia czekala do nastepnego czwartku:)))))))oby sie polepszylo.... :) :) :) :)
tak sobie tlumacze, ze jak ma przemiane materii po mamusi, to jak sie urodzi bedzie wazyl kolo 2800g - tyle co ja albo tyle co moj brat 2650g..
tez nie bylismy gigantami...

Do góry