reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Chlebek naan:
kilogram mąki pszennej z pełnego przemiału (ja daję zwykłą + otręby)
kostka drożdży rozrobionych z mlekiem i wyrośniętych
jogurt naturalny - nie wiem ile - mniej więcej jedno duże opakoawnie
przyprawy (ja lubię czarnuszkę, można też dać pokrojony w cienkie plasterki czosnek lub zioła prowansalskie)
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Podzielić na niewielkie kuleczki i rozwałkować na grubość ok pół cm. Wielkiść placków - jak kto lubi - ale żeby się mieściły na patelni. Smażyć przez chwilkę z jednej i drugiej strony. Można bez oleju. Najlepsze są na ciepło. Jeśli nie zostaną zjedzone można zamrozić i odgrzewać na patelni. Ja podaję z sosem czosnkowym i jakimiś sałatkami typu pomidory+sos czosnkowy+start ser.

ciąg dlaszy nastąpi - Idek marudzi.
 
reklama
Ciasteczka krucho drożdżowe
pól kg maki
kostka masła/margaryny
pół opakowania rozrobionych, wyrośnietych drożdży
trochę śmietany (ja teraz robię bez)
Mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, wyrobić cisato. Odłożyć do lodówki na ok godzinę.
Rozwałkować - ok pół cm. Pokroić jak na rogaliki - okrągły placek podzielić na 8 części lub wyciąć kółka jak do pierogów. Włożyć nadzienie i piec ok 20 min w temperaturze ok 180 stopni.

Nadzienie 1:
podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać szpinak, czosnek, sól, pieprz, ser pleśniowy, ser żólty. ewentualnie kaszę gryczaną

To bardziej pasuje do kształtu pierogowego

Nadzienie 2:
podsmażyć cebulkę, dodać boczek i żółty ser

To robię jako rogaliki.


Ciasteczka krucho-drożdżowe robię też w wersji słodkiej - wtedy jako nadzienie może być marmolada, ser biały lub cząsteczki jabłek - najlepiej szarych renet.
 
wątek masakruje moje slinianki!! może dlatego Adaśko się tak ślini, bo mu z mlekiem ten ślinotok przekazuję....
czekam na wieczór i pochłonę zapiekanką makaronową z dynią i pieczonego łososia:) (dobrze że sukienka elastyczne, hehe)
 
O rany, u Was da się dynię dostać? Ja ostatnio miałam wielką ochotę na placek z dyni, a tu kicha - nigdzie nie ma. Wiem, że to nie sezon, no ale żeby nigdzie nie było??...
 
kupiłam dzisiaj świeżą i część sobie zamroziłam pokrojoną w kostkę, bo za duży kawał wzięłam...
dynia jest cały rok tutaj
maliny już są niby z hiszpanii, ale ja mam mrożone z lata
truskawki też są (nie takie plastiki jak u nas), ale ich nie jadam, bo jeszcze foliowe i niedobre. W maju juz będą pyszniutkie:)
 
Indyk zapiekany z mozarellą i sosem pomidorowym

filet z indyka
mozarella
sos pomidorowy (jaki kto lubi)
masło
sól, pieprz

1. umyć, oczyścić, posolic i popieprzyć mięso i podsmażyć delikatnie na masle
2. lekko podsmażone mięso przełożyc do naczynia żaroodpornego, ułozyć na wierzchu pokrojona w plastry mazarellę i zlać wczesnie przygotowanym sosem pomidorowym
3. wstawić do piekarnika na 180stopni, około 40minut

Ja podaję z trzykolorowym makaronem kokardy (farfelle)

smacznego:)
 
reklama
Boże ale sie zrobiłam głodnaaaaaaaaaaaa
Ja dziś spagetti a jutro moze zapiekanke....Makaron i tuńczyk..
 
Do góry