reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

reklama
dziewczyny szukam inspiracji na stój wigilijny, czegoś łatwego w przygotowaniu, no i żeby to nie była ryba po grecku czy pierogi z kapustą, bo chodzi mi o coś nowego co mogłabym zanieść do moich rodziców, pochwalcie się co się u was serwuje, moze wy mi coś podsuniecie:sorry::sorry::sorry:
Ja serwuję kulebiak i wszystkim bardzo smakuje :)
Kulebiak z pieczarkami
http://www.winiary.pl/image.aspx?fileID=327&width=605&height=420
Farsz:
1 Sos grzybowy staropolski
250 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 ugotowany ziemniak
1 jajko
pieprz
Ciasto:
300 g mąki
150 g margaryny lub masła
2 żółtka
szczypta soli
1 jajko do posmarowania

Sposób przyrządzania
Kapustę ugotować, odcisnąć, drobno pokroić. Pieczarki i cebulę oczyścić, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Ziemniak rozgnieść. Składniki farszu połączyć, dodać jajko i Sos grzybowy (proszek), doprawić pieprzem.
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać margarynę lub masło, żółtka, szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godz. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na środku położyć farsz, zawinąć brzegi, dokładnie zlepić. Kulebiak przewrócić na drugą stronę. Ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Po upieczeniu lekko przestudzić. Pokroić. Podawać ciepły do Czerwonego barszczu.
Czas oczekiwania: 50 minut. Ilość kalorii w porcji: 271
smacznego
 
BANANOWIEC
biszkopty[ja wole osobiscie te jezyczki,ale moga byc zwykłe]
2opakowania galaretki-najlepiej cytrynowa
kostka masła
żółtko
pół szklanki cukru[ja daje puder]
4-5 bananów[zależy od wielkości]
5łyżeczek żelatyny
mleko
Z rozpuszczonych galaretek troche odlewamy i moczymy w tym biszkopty,zanuzamy tylko na moment i układamy w tortownicy,lub foremce.
Utrzec masło z cukrem i żółtkiem.Żelatyne rozpuścic w odrobinie goracego mleka.Utarta mase połaczyc ze startymi na tarce jarzynowej bananami[jednego zostawic do dekoracji],dodac żelatyne,wymieszac i wyłożyc na biszkopty.Ułożyc plastry bananów[maczam od razu w galaretce,żeby za bardzo nie sciemniały],leciutko wprzycisnac żeby nie wypłyneły,gdy masa nieco stęzeje polac
resztą galaretki.

Oczywiscie Beatko jak wolisz na biszkopcie to możesz jakis upiec i na to masa,ja leniuch robie na biszkoptach bo mi sie nie chce biszkopta krecic i w sumie to chyba nawet biszkopciki bardziej mi smakuja:-)
 
Ja osobiście w te święta żadnych gości nie planuję, ale pomimo to coś tam upichcę.

  1. Po pierwsze primo - PASZTET GRZYBOWY.
    Mój małżonek nie jada zwykłego pasztetu więc zawsze przygotowuję pasztet z pieczarek.
    Skłądniki:
    Pieczarki - tyle ile mąż kupi :-D
    Grzyby suszone - tyle ile mąż kupi :-D
    Cebula
    Ser żółty - j.w.
    jaja - ok. 6 - 8 (zależy ile pieczarek mąż kupił)
    Bułka tarta i sucha bułka do namoczenia
    Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
    • Pieczarki obieram, kroję nie zagrubo (ale bez przesady).
    • Cebulkę kroję w kostkę.
    • Cebulkę zeszklić dodać pieczarki.
    • Grzyby suszone wypłukać, dodać do duszących się pieczarek.
    • Całość odparować do maximum i zmielić 2-3 razy dodając namoczoną bułkę.
    • Ser żółty zetrzeć na tarce (gruba jarzynowa) i dodać do pasztetu.
    • W przypadku zbyt luźnej konsystencji dodaję trochę bułki tartej.
    • Przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i innymi ulubionymi przyprawami.
    • Dodać całe jaja.
    • Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki "pasztetowej", obsypać z wierzchu bułką tartą i piec aż będzie pyszniutki :-D Trochę urośnie więc nie należy wypełniać foremki po same brzegi (później opadnie :-p).
  2. Po drugie primo - SCHAB PIECZONY
    Mój małżon nie jada wędlin, nawet domowej roboty, tych zaprawianych saletrą, gotowanych, wędzonych - po prostu żadnych :rofl2: więc piekę dla niego schab, ale żeby nie był on taki zwykły to "nadziewam" go zielonym pieprzem. Takim z zalewy ze słoiczka. Fajnie to wygląda po pokrojeniu maszynką w plasterki
    • Biorę kawał schabu (taki jak mąż kupi)
    • Robię w nim dziurki ostrym cienkim nożykiem i w każdą dziurkę wsadzam ziarenko zielonego pieprzu. Robota głupiego, no ale czego się nie robi z mniłości :cool2::-D
    • Dla urozmaicenia i dla smaku czasem w coponiektóre dziurki wsadzam kawałeczek czosnku.
    • Całość nacieram z zewnątrz solą, pieprzem, jakimiś ziółkami, zalewam paprykową oliwą i zostawiam do następnego dnia rano. Rano obsmażam na gorącym oleju, przekładam do żaroodpornego podlewam wodą i resztą marynaty i duszę w piekarniku pod przykryciem.
    • Pod koniec odkrywam by skórka się zrumieniła.
    • Czas pieczenia: Podobno 1h/kg mięsa.
  3. Po trzecie primo - Uszka z grzybkami
    Moja teściowa może i rysować umie, ale prace manualne typu lepienie uszek/pierogów nie są jej mocną stroną... więc automatycznie spadłą ona na mnie. Teściowa przygotuje farsz - bo ja bym niedosoliła jak zawsze, a ja będę tylko lepić :-D Może zamiast uszek zrobię faszerowane aniołki dla każdego ;-)
Oho! Mąż wrócił :-)
 
reklama
Ewa spodobał mi się twój przepis na pasztet:-):-)
na święta już niezrobię, ale potem na pewno wypróbuję:rofl2::rofl2::rofl2:
 
Do góry