reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
ja chyba też przy jednorazówkach zostanę.... na początku spodobał mi się pomysł z tymi wielorazowymi pieluszkami, ale wkurza mnie to, że nie mogę pójść do sklepu i na żywo zobaczyć jak one wyglądają :-(
poza tym, tak jak Rondzia napisała - chyba też z lenistwa trochę wybiorę jednorazówki :zawstydzona/y:

ale mi tez inicjatywa się podoba, może jak będę miała drugie dziecko to zmienię zdanie, może wtedy takie pieluszki będą bardziej popularne ;-)

a mam jeszcze pytanko, właśnie odnośnie pieluch, bo czytałam, że dla noworodka powinny być pieluchy z odkrytym pępkiem - są takie? jakie to są pieluszki?

reklama
Mamkajty - nie widziałam. pampersa mozna delikatnie zagiac i nie przeszkadza...
inna alternatywa... nozyczki.
Paklanki sa ok, chociaz my przewaznie mielismy cala szafke jednorazowek ze sklepu i w nie sie wwalalo pojedynczo. lejka mam andzieje ze serce Ci nie stanelo..
Paklanki byly dobre na wyjazdy bo sa w pudeleczku

dzięki Rondzia za odpowiedź ;-) co do tych woreczków na pieluchy, też się nad czymś takim zastanawiałam - bo w sumie w zimę to nie wiem czy będzie mi się chciało z każdą pieluchą do śmietnika wychodzić ;-) (niby w domu mieszkamy, kosz blisko teoretycznie, ale i tak trzeba będzie i kurtkę i buty zakładać :-p) takie pojemniki na pieluchy to chyba fajna sprawa :-)

paklanki tez kupilismy na probe fajny zapaszek i fetorek juz sie nie wydostaje ale jak skonczyla mi sie paczuszka zawijałam w zwykle woreczki po zakupach i tez bylo ok.

My uzywalismy papersow i nic nie zawijalismy ani nie odginalismy. Pepek szybko nam opadl i mala nic nie uwieralo wydaje mi sie ze wlasnie takie kombinowanie moze dziecko uwierac.

Wiem ze sa z belli pieluchy z wycieciem na pepek. Ale nie wiem jakie one sa w praktyce.

My paklanek używalismy do pieluszek z kupą, neurtalizowały brzydki zapach do czasu wyniesienia śmieci.
Ale powiem szczerze, że teraz mi za to wstyd. Pieluszka jednorazowa rozkłada się ok 500 lat, ale zawinięta w foliową reklamówkę - nawet kilka tysięcy lat.
Może przyszłe pokolenia wymyślą jakiś dezintegrator do odpadów, ale może nie, nie wiemy tego, więc lepiej nie przeginać w drugą stronę. Niestety, pieluszki jednorazowe nie nadają się do przetworzenia jako surowce wtórne.

Mam nadzieję, że mnie nie znielubicie, za te proekologiczne akcenty od czasu do czasu ;-)

Ja używam do pieluch z kupką, dzięki czemu nie musiałam latac z każdą do śmietnika. A inaczej się nia da, bo smierdzą strasznie i psy są nimi zbyt zachwycone, a paklanki jakoś im nie odpowiadają :-p.

a mam jeszcze pytanko, właśnie odnośnie pieluch, bo czytałam, że dla noworodka powinny być pieluchy z odkrytym pępkiem - są takie? jakie to są pieluszki?

bella happy mają wycięcie na pępek. Mi się one bardzo sprawdziły, Jankowi bępek odpadł po 6 tygodniach dopiero i od 3 tygodnia uzywałam belli, bo pampersy mimo zawiniecia drażniły go.

No i ja pozostaje przy jednorazówkach. Na suszarkę nie mam szans, zyję na walizkach to u rodziców to u tesciowej, w obu miejscach na suszenie nie ma duzo możliwości. A dodatkowo w ciągu roku bedę sie przenosic do nieskończonego domu i w warunki mniej lub bardziej polowe. Może kiedyś jeśli zdecyduje się na trzecie. Wtedy to bym nawet chciaa spróbowac, ale to pieśń odległej przyszłości o ile wogóle.

Edit

Własnie wpadłam na to, ze może i przy misiowym mogłabym spróbowa ale dopiero po przeprowadzce. Zobaczymy jak to się ułoży :-).

w szpitalu dawali pieluszki bella ja najpierw tez takie kupiłam i byłam zadowolona Julce pępek odpadł po 5 dniach wiec nie było problemu
potem dostałam pampersy 1 i byłam zachwycona - moim zdaniem sa bardziej delikatne i maja siateczke w srodku która dobrze pochłania

reklama
· kołdra
· 2 prześcieradła (frotte z gumką)
· 1/2 komplety poszewek
· - poduszka klin
· kocyk
- rożek
· 4/5 pieluch flanelowych
· 15/20 tetrowych
· pampersy jedynki
· chusteczki nasączane
· waciki/ płatki kosmetyczne
· patyczki grubsze na koncu i zwykłe
· sudokrem
· oliwka
· oliatum do kapieli
· mydło dla dzieci
· szczoteczka z włosia
· nozyczki do skórek(rączki), obgryzacz(nóżki)
· termometr najlepiej do ucha
· wanienka ze stojakiem
· mata antyposlizgowa
· 2 ręczniki duze z kapturkiem
· przewijak na łożeczko , łozeczko
· materacyk kokosowo gryczany
· woda koperkowa
· czopki z paracetamolem
· kombinezon
· 1 czapka polarkowa (nie zakładałam nigdy cieńkiej pod spód)
· kaftaniki
· body
· spiochy
· skarpety
· pajacyki
· butelka
· smoczek
· karuzelka na łozeczko
· fotelik samochodowy z akcesoriami (np maxi-cossi)
· wózek

Jeżeli coś pominełam to dajcie znać dopiszę:):-)

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry