reklama

Wcześniaki z 33 tc

Monika, Franiu miał ogromna nadwrażliwość w rekach, dłoniach - nie można go było dotknąć za dłonie. Ciągle walczymy z nadwrazliwością, choc teraz to już problem z konkretnymi strukturami (np piach). Nie macie terapii SI? Co możesz robić sama w domu - ćwiczyc z małym różnymi strukturami, cała praca polega na odwrażliwieniu danego obszaru - dotykaj go piórkiem, futerkiem, zmywakiem szortstkim (tak!), Franiowi masowałam tez całe ręce szczoteczką chirurgiczną (taką jak chirurdzy czyszczą ręce przed operacją), ale to terapeuta SI musiaby Ci pokazac sposób masażu. Ta szczoteczka jest taka specyficzna - kup i wypróbuj na sobie - z jednej strony b miękka, jak zmienisz kierunek ruchu jest twarda. Rewelacja na odwrażliwianie rąk!
Poza tym zajrzyj do Yjska (nigdy nie wiem jak oni się piszą...po prostu do Józka:). Mają tam takie masażery - na baterię (ok 20 zł) i drewniane. Kup to i rób małemu masaż - daj małemu nawet do potrzymania w dłoniach. Fr nie tolerował np żadnych wibrujących zabawek. Tu zabawki wibrujące z ...McDonaldsa baaaaardzo nam się przydały.
Sorry za chaotyczny post, jakbys miała pytania, pytaj:)

reklama
Franiowa Mamo a czy przy np. przebieraniu Franiu płakał jak go dotykałaś za rączki, ramiączka? Jak próbuję robić masaż, czy chociaż go przebieram, to zaraz mały płacze strasznie. Ale piąstkę to mu zawszę próbowałam otwierać poprzez głaskanie różnych faktur np. ciągnę rączką po dywanie ścianie, nawet po drzewie. Ale wiem o jakie drewniane masażery chodzi, może dzisiaj wpadnę do Jyska to zobaczę czy mają takie. Jeszcze się zapytam który specjalista powinien zlecić takie zajęcia terapeutyczne SI?

A zapomniałam się pochwalić że wczoraj pani rehabilitantka tak ustawiła młodego że zaczął obracać się wokół własnej osi leżąc na brzuszku :)) W prawdzie tylko w lewą stronę to potrafi bo jak próbował obracać się w prawo to się przewracał.

Franiowa co z wapniem to nie wiem. Wyników do rąk jeszcze nie dostałam. lekarka z poradni dzwoniła z infomacją i mówiła tylko o dobrym poziomie D3 i obniżonym fosforze. Wyniki mamy pokazać endokrynologowi co on o tym myśli. Zobaczymy co to będzie w wtorek (wtedy mamy endokrynologa). Franiowa- Ty nasza Skarbnico Wiedzy, czy wiesz może jakie konsekwencje może nieść ze sobą niedobór fosforu??? Przejrzałam już chyba cały internet i nie ma żadnych sensownych informacji. Piszą o wapniu, wit. D3 a o fosforze niciwo...

Już, postaram sie po kolei, mały spi, obiad gotuje sie, więc mam chwilę:)

Kamea, wg mojej skromnej wiedzy właśnie skorelowane wahnięcia poziomy wapnia i fosforu mają znaczenie. Sam fosfor to niewiele znaczy. Fr miewał fosfor poniżej normy - jak rok temu robiłąm mu ost jonogram gdy zaczął sie dziwnie zachowywać wyszedł mu obnizony fosfor, nasza dr od razu poprosiła zeby z tej samej próbki zrobić wapń, ten wyszedł ok. I powiedziała, że spokojnie, sam obniżony fosfor może się zdarzyc. Musiałąbym zajrzec do tamtych wyników i powiedziec ci dokładnie jakie miał poziomy.Jesli chcesz:)

Monika, ten nie: http://cdn2.jysk.com/getimage/web.large/2706901/WEB/1005
Pozostałe dwa ok, no i spytaj o masażer na baterię.
Franka nie można było dotknąc w ogóle do ramion - jakbys go żelazem przypiekała. Strasznie wtedy protestował. Nie było mowy o pasach na ramiona w wózku, masaż ramion to była masakra.
Monika, nie ma innego sposobu. U nas odwrazliwianie trwa b długo. Masaż zaczynałam z Fr w 4 mies życia (shantala)..zobacz ile miesięcy to już trwa. Ale już jest naprawdę ok. Acha i polecam ci jeszcze wibrator;-) Jakbyś kupowała w sex shopie to poproś o banana..:tak: he he. Ja Frankowi wibratorem robie masaż pleców. Uuuuwielbia to:-) Już uwielbia:tak: chichra się w głos:tak:

Kamea, zajrzałam do jonogramów Frania. Niechcący okłamałam Cię:zawstydzona/y:
Franiu miał podwyższony fosfor, zresztą razem z wapniem.
Choroba, mam nadzieję, ze obniżenie nie jest niczym poważnym. Kiedy idziesz do dr?

Kamea mam nadzieję że nie zaczęłyśmy za wcześnie się cieszyć z odejścia z tej poradni i ten obniżony fosfor nie okaże się czymś istotnym dla Kubusia Życzę mu dużo zdrówka i żeby jak najszybciej mógł się uwolnić od tych wszystkich badań
Monika gratuluję postępów !! i również życzę powodzenia w ćwiczeniach
Franiowamamo Ty i Twoja wiedza jesteście niezastąpione :tak: Naprawdę bardzo Cię podziwiam;-)
Przepraszam że tak chaotycznie ale Kacperek mi do ucha krzyczy;-)

Magdzik, dziekuję Ci. Wkurza mnie ze tylu rzeczy jeszcze nie wiem lub nie rozumiem. bardzo dużo nauczyłam się na turnusach - zawsze zasypuje terapeutów milionem pytań.

Opowiem Wam pewna historię z wibratorem..:)
Jak pisałam Franiu uwielbia masaż wibratorem po plecach, kupiłam mu tez wibrator logopedyczny z nasadką słonika. Kiedyś jechałam z nim pociagiem do Wawy, w przedziale siedziało z nami 2 młodych mężczyzn. Wyciagnęłam Franiowi do zabawy wibrator, myslałam ze faceci padną.. Starasi sie zachowac powagę, co chwila zerkali na siebie i hamowali usmiechy:-) A Franiu miał dobrą zabawę:-)
Ważny jest cel nie środki;-)

opowiem wam pewna historię z wibratorem..:)
jak pisałam franiu uwielbia masaż wibratorem po plecach, kupiłam mu tez wibrator logopedyczny z nasadką słonika. Kiedyś jechałam z nim pociagiem do wawy, w przedziale siedziało z nami 2 młodych mężczyzn. Wyciagnęłam franiowi do zabawy wibrator, myslałam ze faceci padną.. Starasi sie zachowac powagę, co chwila zerkali na siebie i hamowali usmiechy:-) a franiu miał dobrą zabawę:-)
ważny jest cel nie środki;-)

normalnie niewierze - oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu ,:)

reklama
Do lekarza idziemy we wtorek. Lekarka z którą rozmawiałam nie była zbyt wylewna. Powiedziała mi jedynie, że poziom fosforu, który ma Kuba to 2 a norma to 4. No i dodała, że ten poziom, który teraz ma nie zagraża jeszcze jego życiu... No to mnie kobita pocieszyła!!!
Zajrzałam to badań Kuby z 24.09.2010 r. wtedy poziom fosforu nieorganicznego miał 6,43mmg/dl a norma wynosiła 3,88-6,51. Żeby aż tak spadło? Czym to może być spodowane... Nie zauważyłam, żeby zachowanie Kuby jakoś się zmieniło cały czas jest bardzo żywy radosny i energiczny...Nic mądrego chyba nie wymyślę i pozostaje mi tylko czekać do wtorku.
Jest przynajmniej jeden pozytyw, TSH spadło Kubie z 2,85 na 1,42. Może zmniejszą nam dawkię euthyroxu...???...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry