Hej dziewczyny, byłam dziś na badaniu usg genetycznym (inaczej anatomicznym).
Chyba jeszcze żadna nie zdążyła dokładnie opisać tematu... więc ja to zrobię (dla zainteresowanych). Jest to usg, podczas którego dokładnie określa się budowę anatomiczną poszczególnych narządów wykluczając przy tym (lub wykazując) wady rozwojowe lub genetyczne. Usg robiłam u innego lekarza niż moja pani dr ponieważ sprzęt musi być naprawdę super... hiper... Cena badania 150 zł (Kraków - gabinet Zdrowie Kobiety) Poprosiłam o nagranie filmu z całego badania i dostałam go na dvd.
Podczas badania sprawdzane są (wymienię wszystko co pamiętam): 1) główka - obrys czaszki - czy jest zwarty, czy nie ma wodogłowia, czy pokrywy czaszki prawidłowo wysklepione 2) czy jest linia (jakaśtam) na czaszce. 3) Oczy - rozstaw, 4) soczewki - żeby wykluczyć zaćmę noworodkową (albo coś takiego).5) Kość nosową - wyklucza zespół Downa, 6) Podniebienie, 7) zarys wargi (czy nie ma rozszczepów), 8)serduszko - czy są 2 komory i 2 przedsionki, - czy pracuje prawidłowo, ilość uderzeń 9) czy krew przepływa prawidłowo, 10) czy zastawki są poprawnej budowy i czy pracują poprawnie, 11) pień płucny, aortę i żyłę główną - czy mają prawidłową wielkość, czy są zachowane proporcje między nimi i czy leżą w odpowiedniej kolejności, 12) żołądek - wielkość, 13) pęcherz- wielkość i powinien być pełny wyklucza to nieprawidłową pracę nerek, 14) nerki - wielkość i ilość, 15) długość lub grubość kości udowej, 16) kręgosłup cały oraz czy nie ma rozszczepień - czy kanał jest zamknięty, 17) ilość wód płodowych, 18) jakość i położenie łożyska, 19) przyczep brzuszny pępowiny, czy pępowina jest trójnaczyniowa 20) komory mózgu - czy są symetryczne 21) sierp mózgu - czy jest symetryczny, 22) kości twarzoczaszki, 23) i jakieś pomiary tętnicy pępowinowej, tętnicy środkowej mózgu - bardzo ważny współczynnik pępowinowo - mózgowy, 24) i czy przepływy krwi w tętnicach: pępowinowej i środkowej mózgu oraz w żyle pępowinowej nie wykazują patologii (czy odpowiednio pracują w stosunku do siebie)
To by było chyba na tyle! W życiu się nie spodziewałam że to badanie będzie tak dokładne i lekarz wykluczy tak wiele różnych chorób. No chyba nie muszę dodawać, że u mojego dzidziusia wszystko w idealnych normach. Mąż był pod wielkim wrażeniem i bardzo szczęśliwy, za każdym razem jak lekarz mówił : "... to wyklucza tą wadę/chorobę... " A i jeszcze jedno dzidzia pokazała - jak to lekarz fachowo określił: "A to są wargi sromowe!" I tak dowiedziałam się, że będzie dziewczynka!
Buziaki i powodzenia na wizytach