reklama
Co do badania bioderek to my jesteśmy już po. Trzeba tylko rozebrać małego do połowy i w sumie nic więcej się od ciebie nie będzie oczekiwało. Chyba wszystkie dzieciaki mają potem zalecenie podwójnego pieluchowania. Zabierz ze sobą pieluchę tetrową bo maleństwo trzeba na czymś położyć, no i ewentualnie coś do picia.
No już jesteśmy po badaniu bioderek. Faktycznie nic strasznego :laugh:, oczywiście Maciek musiał zrobić kupę i trzeba go było w trakcie badnia przebierać ;D. Nie mamy zaleconego podwójnego pieluchowania, bo wszystko jest OK, Mam go tylko przy przewijaniu podnosić za pupę a nie nóżki.
Pycha
mama Mai i Marty
Ja własnie często się zapominam i przy przebieraniu podnosze za nóżki, a tak nie powinno się robic.
A ma po wizycie u neurologa. Wszystko OK. Tak się ciesze. Ale mimo wszystko przez rok będziemy jeździć na kontrolę.
Mała ma naczyniaka na prawej łopatce, lekarze twierdzą, że to nic groźnego i po roku, dwóch latach powinien zniknąc. A czy wy wiecie coś na ten temat, bo mimo wszystko nie wierze do końca lekarzom???????
A ma po wizycie u neurologa. Wszystko OK. Tak się ciesze. Ale mimo wszystko przez rok będziemy jeździć na kontrolę.
Mała ma naczyniaka na prawej łopatce, lekarze twierdzą, że to nic groźnego i po roku, dwóch latach powinien zniknąc. A czy wy wiecie coś na ten temat, bo mimo wszystko nie wierze do końca lekarzom???????
Pycha
mama Mai i Marty
Połozna, która do mnie przychodzi mówiła, że kichaniem i czkawką nie należy się przejmować, bo to normalne do 3 m-ca.
empolan
listopad '05 wrzesień '09
Karolinna nasz Kamil miał już katar, więc wiem już, że katar można rozpoznać m.in. po tym, że to co ma w nosku odciągane gruszką (tzw. nieelegancko "smarki" ;D) jest zielone. Jeżeli wydzielina jest przeźroczysta tzn., że kichaniem dziecko oczyszcza sobie nosek, albo oczyszcza się ogólnie, bo gdzieś tam w środku trochę wydzieliny z okresu płodowego jeszcze zostało. Teraz w ogóle niemowlaczkom może być trudniej oddychać - tak mówiła położna - bo jak mieszkanie jest ogrzewane centralnie to powietrze jest bardzo suche. Można kupić "wodę morską" i psikać nią do noska - to nawilża śluzówkę - oczywiście, jeśli oprócz tego kichania i kaszlu słychać, że trudniej się małemu czy małej oddycha - Kamil charczał okropnie. No, ale jeżeli mocno Cię to niepokoi, to lepiej, żeby małą osłuchał lekarz - nas pediatra nastraszyła, że u takich maluszków zapalenie płuc może się rozwinąć w ciągu pół dnia. No, a poza tym jak już przyszła to zapisała witaminę C i calcium na wzmocnienie. Kamil robi zabójcze miny, jak dostaję tą witaminę C, bo kwaśna :laugh:
Sorry, za taki wykład, ale jak Kamil miał ten katar to byłam przerażona, więc dzielę się wrażeniami
Sorry, za taki wykład, ale jak Kamil miał ten katar to byłam przerażona, więc dzielę się wrażeniami
Mój Maciek też ma prawie ciągle zatkany nosek, położna mówiła żeby mu czyścić wacikiem namoczonym w wodzie fizjologicznej, ale nie zawsze uda mi sie wyciągnąc te wszystkie kozy z noska, zreszta on tego nie lubi kręci sie przy tym. Zielonych "smarkow" nie ma wieć chyba to nie katar.
Nam też położna mówiła że czkawka i kichanie normalne u takich maluchów. Maciek jak ma czkawke to go przykrywam kąłdrą i jak sie dobrze zagrzeje to mu przechodzi.
Dajecie dzieciom jakieś witaminki? Nam lekarz przepisał wit D3 i multicebrion. I mam problem z ich podawaniem, na ulotce pisze żeby takim maluchom dawać z łyżeczką mleka czy herbatki tylko że Maciek krzywi się wtedy tak bardzo i większą ilość wypluwa.
Nam też położna mówiła że czkawka i kichanie normalne u takich maluchów. Maciek jak ma czkawke to go przykrywam kąłdrą i jak sie dobrze zagrzeje to mu przechodzi.
Dajecie dzieciom jakieś witaminki? Nam lekarz przepisał wit D3 i multicebrion. I mam problem z ich podawaniem, na ulotce pisze żeby takim maluchom dawać z łyżeczką mleka czy herbatki tylko że Maciek krzywi się wtedy tak bardzo i większą ilość wypluwa.
reklama
empolan właśnie dzwoniliśmy do pediatry i mówiło mniej więcej coś takiego jak Ty,więc jest mi trochę lepiej kazała nam kupić rózne witaminki itp
kunda ja zamierzam dawać małej witaminki itp pipetką i zakroplone może nie wypluje
kunda ja zamierzam dawać małej witaminki itp pipetką i zakroplone może nie wypluje