reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Wizyty u ginekologa, badania, zdjęcia u USG

reklama
Bunia ja wczoraj mialam echo serca i usg jest przez brzuch. Badanie trwalo ponad 30 minut. Glownie bada serce, przeplywy ale mierzyl tez kosci, glowke, kregoslup, pokazal sisiaka i jajeczka, buzke schowal wiec srednio bylo widac, takie usg polowkowe ale glownie badane serduszko, budowa, bicie, aorty, tetnice, przepływy.

Werci no stres z ta dieta ja mam cukrzyce ciazowa i mialam i przed ciaza wiec da sie z tym zyc i jest ok ale rozumiem ze nowosc dla Ciebie i sie denerwujesz. Aby sprawdzic czy moglo byc cos wczesniej nie tak to pewno mialas badanie cukru w morfologii a jak nie to jest jeszcze badanie tzw hemoglobiny glikolowej - zapytaj lekarza diabetologa o to a jak nie zleci Ci tego badania to zrob prywatnie. To badanie pokazuje sredni poziom cukru we krwi w ostatnich 3 miesiacach.
Dieta cukrzycowa glownie polega na wyelimonowaniu weglowadanow prostych czyli biale pieczywo, slodycze, cukier na rzecz weglowanow zlozonych. Bardzo wazne sa regularne posilki 6 i wiecej co 2-3 h. Jakbys miala jakies pytania to smialo pisz.

Lucalew dzięki :) i jak, mam nadzieje ze wszystko dobrze wyszło? :)
A mi mówili ze powinnam jeść co trzy godziny nie cześciej bo po dwóch to jeszcze poprzednia insulina sie Hm rozklada.. Ale mam dni ze mam 5-6 posiłków a mam tak ze sa trzy bo nie jestem wcale az tak głodna zeby co trzy godziny .. A po za tym jak jestem w pracy albo na zakupach albo cos robię to cieżko pilnować np 5 posiłków bo bym co chwile musiała przerwy na jedzenie robić :D ogólnie mi pd tygodnia cukry latają w gore i w dół wiec jest wesoło a raczej nie wesoło .. Eh..

Witajcie :)
wczoraj nie wytrzymałam i przypomniałam sobie, że przecież płacę za opiekę w LuxMedzie ;) no i się umówiłam na wizytę u diabetogola. Termin... na wczoraj ;) więc byłam u Pana doktora, powiedział, że przekroczenie nie jest duże, bo norma jest do 152... u mnie 158 (nie bardzo wiem co miał na myśli, ale ok). Dał mi glukometr, receptę na paski i zalecenia... dieta 1900 kcal i pomiary 4 razy dziennie. Mam zapisywać wszystko co jem i wyniki. Kontrola za 2 tygodnie i ustalimy ewentualne leczenie. Mówił mi też o tym badaniu, o którym wspomniałaś Lucalew.
Dał mi zalecenia co do diety, ale ja nie wiem czy będę sobie potrafiła poradzić z jej komponowaniem. Jak będę miała problemy, to najwyżej pójdę do dietetyka. No i jestem jeszcze ciekawa co z moją wagą będzie, bo narazie od początku ciąży ma na plusie 2,7kg; ale na diecie 1800kcal byłam, jak się odchudzałam. Więc podejrzewam, że zacznę gubić, ale czy to nie jest niebezpieczne w ciąży?

Werci to zależy ile wazysz obecnie. Dziecku nie powinno i tak niczego zabraknąć. Ja jestem na etapie zamawiania diety u dietetyczki, bo ja i tak stosuje cukrzycowa. Dam Ci znac, na ile kalorii mi wyliczyla. W I trymestrze miałam właśnie 1800 kcal

Kruszka - lekarz mi powiedział, że kcal mają być obliczone do mojej prawidłowej wagi, a nie do wagi obecnej. Ja mam niestety dosyć dużą nadwagę, bo ponad 25 kg na plusie, przy niewielkim wzroście. Chociaż jak pomyślę o moim odchudzaniu, to nigdy tak dobrze i zdrowo nie jadłam, więc na plus dla dzidzi.

Miałam dziś wizytę u gin. i dziewuszka roście jak na drożdżach :) Wszystko w porządku, nawet coraz częściej czuje jak się wierci :)

Badania krwi wyszły mi troszkę słabe, mam się po prostu jeszcze lepiej odżywiać.

Dostałam skierowanie na kolejne badania.. na krew, mocz i glukoza.. ;/ i muszę je zrobić przed 15maja - wtedy mama następną wizytę :) No cóż.. jakoś przeżyje :)

reklama
Do góry