reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

gratuluje wszytskich pozytywnych wiesci :)

ja pogadalam dzis z moim starym kumplem i namowil mnie na zwolninie... zapisalam sie zatem do internisty bo to mohje gardło nadal daje mi w kosc i mam 36 st wiec oslabienie jest... moze da mi zwolnienie na kilka dni. Ciekawe czy lekarz na kolejnej wizycie da mi zwolnienie czy znowu bedzie pytal "a powód?"

reklama
Weźcie bo mnie zaraz znowu złośc ogarnie, bo nie wiem juz o co chodzi.
Ange ja to wyczytałam w gazetce, którą dostałam w szpitalu w ubiegłym tygodniu pt. Happybaby: Pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży lekarz zleci wykonanie testu obciążenia glukozą, wykrywającego tzw. cukrzycę ciężarnych. badanie to polega na ocenie stężenia glukozy we krwi w 60 minut po wypiciu 50 g glukozy. glukozę kupuje się w aptece w postaci proszku, który należy rozpuścić w szklance wody i wypić w przeciągu 5 minut. Można wcisnąć nieco soku z cytryny dla poprawienia smaku. Badanie można przeprowadzić o każdej porze dnia.
tyle na ten temat, a co lekarze praktykują to nie wiem.... mnie się wydaje, że mój zrezygnuje z tego badania ale mogę się mylić.

Ciekawe czy lekarz na kolejnej wizycie da mi zwolnienie czy znowu bedzie pytal "a powód?"
Jaka ja jestem wdzięczna mojemu lekarzowi, że nie pyta o "powód" tylko po prostu wypisuje zwolnienie...

Ostatnia edycja:
Perelandra moj na poczatku sie czepil ze wlasnie jak bedzie chlopczyk to chce zeby byl Leonek:-)wiec juz mu chyba odpuszcze i powiem ze jak chce to bedzie mial Leonka mial byc Kubus, zobaczymy:-)

matko zastrzelę mojego lekarza! dał mi 75 glukozy!!aaaaaa!!!!<a w 1wszej ciąży miałam 50..> to co będę 2h czekać????!!! wrrrrrrrr........:szok::angry:
Tunia - jak wymiotujesz po wypiciu to MUSISZ pić jeszcze raz!:no:

Perelandra - odpowiadał odpowiadał;)
w PL jest obowiązkowe, ale lekarze stosują dwie różne metody
jedni dają skierowanie na 50mg (wtedy pobieranie krwi przed i po godzinie) . Jeśli wynik jest nieprawidłowy, to każą powtarzać dla 75mg.
inni dają skierowanie na 75mg (wtedy pobieranie krwi przed i po dwóch godzinach -> tu wtrące że są tacy który przy 75 każdą pobierać po godzinie i po dwóch).

Generalna zasada testu obciążenia glukozą - glukozę trzeba wypić i od momentu wypicia NIE CHODZIĆ ! usiąść gdzieś w pobliżu laboratorium, wypić jak najszybciej i siedzieć grzecznie tą godzinę albo dwie. Wysiłek fizyczny fałszuje wyniki!! Dlatego w szoku jestem że jakieś piguły proponowały wypić glukozę w domu i przyjechać na pobranie:szok::szok: u nas absolutnie nie mogłoby tak być! W laboratorium same piguły rozrabiają odpowiednio zawiesinę i mówią żeby przejść się np do bufetu, tam dopiero wypić i grzecznie siedzieć. Bez spacerowania i jak najmniej ruchu podczas badania!
Oczywiście obowiązkowo pobranie krwi przed testem, na czczo, żeby mieć porównanie wyników z tymi "po".

Do zawiesiny podobno można wlać sok z cytryny, podobno jest bardziej "zjadliwe" wtedy

reklama
Do góry