reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

noo u mnie rh- a facet rh+ i teraz ide robic badanie na konflikt dziwne że nie pytała was o grupe krwi to chyba wazne jest. u mnie to już drugie badanie a będzie jesszcze jedno

reklama
U Nas też jest konflikt i mam skierowanie na badanie przeciwciał
Mam nadzieję,że będzie ok. Bo jak kuźwa jeszcze to dojdzie to chyba w depresję wpadnę

Swoją drogą ciekawi mnie czemu Ci niektórzy lekarze mają pewne ważne rzeczy w tyłku? Badanie krwi i grupa krwi matki to mega ważna rzecz

Nasz Oli waży 650g i sisiola coraz mocniej wystawia :-)
Lekarz karze mi zwolnic i więcej odpoczywać...a wydawało mi się ze ja dużo odpoczywam.
Tak czy inaczej po wczorajszym twardnieniu i skurczu brzucha mam rozkaz nie przemęczania.
Poza tym wszystko dobrze.Twierdzi że do świąt urodzimy...wielkanocnych znaczy:-)

noo u mnie nie było takie łatwe musiałam przyniesc potwierdzenie grupy krwi mojego faceta bo powiedziała że niektóre panie "zmyslają" albo nie wiedza i później sa problemy. jak narazie jest wszystko dobrze i mam nadzieje ze po tych badaniach będzie też dobrze :)

laspetunia- ja tez mam ABrh- a mowi sie, ze tylko 1%populacji ma ta grupe :-p no ale do rzeczy, kochane ja juz tu wam pisalam jakie konsekwencje moga byc konfliktu!! pilnujcie tego bo to naprawde wazne !!!
powinno sie robic test na obecnosc przeciw cial w kazdym trymestrze + w 28 tyg szczepionka z imoglobuliny (czy jak to sie zwie) + zastrzyk w ciagu 24h po porodzie jezeli dziecko urodzi sie z rh+, rowniez powinno sie dostac zastrzyk przy jakich kolwiek krwawieniach po ukonczeniu 12 tyg, lub po silnym uderzeniu w brzuch ~(np. wypadek samochodowy)

MaMicurina- super, ze wszystko u was ok :) oby tak do konca, no i odpoczywaj duzooooooo:happy2:

tunia też sie dziwię, że nie dostałaś skierowania na grupę krwi przy pierwszej wizycie :confused:

A jak ja mam grupę krwi AB Rh- a nie wiem jaka mój mąż (ale wydaję nam sie że ma Rh+) to co wtedy, dostaje się jakiś zastrzyk czy jak?
/

Miałam duzo pisać, ale dziewczyny szybsze były ;-) Ja też mam minus, ale małż też (w sumie wierząc na słowo honoru trochę), więc jestem spokojna, bo u nas konfliktu też nie ma - ale badania na obecność przeciwciał mam wykonywane (właśnie dziś byłam kłuta na tę okoliczność).
Bywa też, że kobieta ma minus, ojciec plus i też nie ma konfliktu - jeśli dziecko odziedziczy grupę po matce (stąd badania na obecność przeciwciał). Również mało prawdopodobne żeby pojawił się konflikt (matka minus, dziecko plus) w pierwszej ciąży - chyba że właśnie doszło do kontaktu matki z krwią dziecka. Oczywiście jeśli organizm matki wytwarza przeciwciała, to nieciekawie - bo innymi słowy traktuje płód jak wirusa - ale wtedy właśnie się działa immunoglobiną, a jeśli to konieczne, także przeprowadza się transfuzję krwi u dziecka.
Moja babcia miała grupę minus - urodziła czworo dzieci, w tym troje z grupą plus - wszystkie zdrowe, więc bądźcie dobrej myśli.

MaMicurina gratuluję udanej wizyty :tak:

tricia super, że glukoza w porządku :tak:

U mnie też glukoza ok, ciśnienie wyszło mi dziś 144/90 (po ostatnich dwóch dniach jakoś się nie dziwię - stwierdziłyśmy z położną, że chyba jakiś wirus jest w powietrzu, bo jej mąż też ja wkurza :blink:), ale nikt się generalnie nie czepiał. Na skurcze (łydek) zalecenie dodać nieco wapna.
Serducho Malucha bije jak należy (dziś już tak nie "ganiał" po całym brzuchu), lot aeroplanem standardowy - wszystko w porządku, następna wizyta za 5 tygodni, czyli dopiero pod koniec stycznia. Wcześniej 17.01 USG.
Dostałam pampersika na próbę. I dwa kupony zniżkowe (10%) na PAMPERSY w Carrefourze :-).

reklama
Do góry