reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

Ale po co robić usg na każdej wizycie? :szok: Dla mnie to nie ma większego sensu, jeśli nie ma wskazań. No chyba, że mama panikara i chce dziecko co chwilę oglądać, żeby się uspokoić;-).
A to sprawdzanie wielkości dziecka i jego ułożenia przez brzuch to przy dobrym lekarzu/położnej z doświadczeniem może być równie wiarygodne (albo i bardziej) niż usg. Pomiary wagi wg usg mogą się sporo różnić co do faktycznych, a taka położna z doświadczeniem to ma wagę w oczach. Tylko szkoda, że ciężko na taką trafić:-(.

reklama
Tricia jaw tamtej ciąży miałam USG co wizytę i po połowie ciąży mnie to wkurzało ... O ile na początku jesteś ciekawa bo nie czujesz ruchów tak potem ( zwłaszcza jak wizyty masz co 2-3 tyg) moim zdaniem bez sensu to było ...
A wymiary dziecka i jak jest ułożone nie są takie istotne , zwłaszcza na tym etapie ciąży ..

mini- na tym etapie ciazy jasne ze nie sa istotne ;-) ale pozniej juz tak... uwazam, ze ulozenie dziecka to mozna przez brzuch wyczuc ale wage ?? ja bym nie chciala 5kg dziecka przepychac... tym bardziej, ze ja jak sie urodzilam bylam bardzo duza (4600) takze troche sie tego boje .... jak oni sprawdza wage dziecka np w 36tyg?

Kamila ale zazwyczaj przed porodem ma się jeszcze jakieś USG .. Tak mi się przynajmniej wydaje .
Zastanawiam się czy waga dziecka ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o poród ... No bo szyjka i tak musi się rozewrzeć do 10 cm , a bez względu na wagę dziecka i tak główka jest największa ale nie większa niż 10 cm i to w zasadzie ją należy wypchnąć a potem to już samo z górki ...
Gorzej jak dziecko jest ułożone pośladkowo albo jak macica jest za wąska ale to akurat mierzą przed porodem takim cyrklem :tak:

Kamila a Twoja mam rodziła naturalnie czy przez CC ??

Ostatnia edycja:
mini- tu juz nie ma usg do porodu, chyba ze cos sie niedobrego dzieje:eek: dlatego tez sie zastanawiam jak to ma wygladac... a czy waga ma znaczenie mi sie wydaje, ze ma no bo urodzic 3200 a 4600 ?:happy2:
a mama urodzila mnie SN, niewiem jak ona to zrobila...:szok: bo mojego brata i sis juz pozniej miala CC choc byli mniejsi niz ja ....

ja jestem zadowolona, ze usg mam co wizyte (co 4 tyg). Bardzo sie ciesze, ze mam tak troskliwa doktorke, ktora wszystko sprawdza bardzo dokladnie... szczegolnie teraz, gdy musze kontrolowac cukier... to trzeba sprawdzac czy maluch rosnie nam proporcjonalnie. Do tego mamy kontrole przepływów itd i sluchanie serca za jednym zamachem.

pewnie , gdybym od początku nie miala USG co miesiac to nie robiloby mi to roznicy jak czesto jest robione... ale w tej sytuacji ciesze sie, ciesze i ciesze iiiii ciesze, ze kontrola na całego:)

co doktorek to inny, co ciaza to inna, co mama to też;-)

Kamila ja myślę że skoro ludzie dają radę urodzić takie kolosy to może nie ma dużego znaczenia :tak:
Moja siostra długo i boleśnie rodziła synka ważącego 2700 a są kobiety którym wypchnięcie czterokilogramowego maluszka nie sprawia problemu :sorry2:
A jak się boisz że będzie za duży to ogranicz witaminki .. podobno po nich bardzo tyją dzieci ...

Manta
i super że się cieszysz co nie znaczy że z medycznego punktu widzenia takie USG są potrzebne :-)
No chyba że coś jest nie tak i rzeczywiście trzeba sprawdzać i kontrolować ....

Co do witamin to mi się wydaje zwykła bujda :/ moje dwie koleżanki ostatnio rodziły w listopadzie dokładnie jedna 17 a druga 22 i obie nie brały witamin tylko te co w owocach i warzywach i jednej synek wazył 3900 a drugiej 4300 a w styczniu koleżanka urodziła córe brała witaminy w tabl i jej miała ważyła 3400 baba z niej przy kości była, więc wydaje mi się że witaminy nie maja aż takiego dużego wpływu na mase dziecka, ja również biorę witaminy dla kobiet w ciąży nawet lekarz mi powiedział żebym brała więc chyba wie co dobre.

reklama
byłoby zabawnie , gdyby dwie nowe małe lubuszanki przyszły na świat tego samego dnia;p
no naprawde ! MOZE SIE UDA;-)

Tricia jaw tamtej ciąży miałam USG co wizytę i po połowie ciąży mnie to wkurzało ... O ile na początku jesteś ciekawa bo nie czujesz ruchów tak potem ( zwłaszcza jak wizyty masz co 2-3 tyg) moim zdaniem bez sensu to było ...
A wymiary dziecka i jak jest ułożone nie są takie istotne , zwłaszcza na tym etapie ciąży ..
moj lekarz w klinice uwaza cytuję : "ze w naszych czasach wstydem jest nie pokazac kobiecie na kazdej wizycie dziecka" iiii że;-) "10 lat temu bylo to do przyjecia ale teraz nie rozumie takiego podejscia innych lekarzy"

Do góry