reklama

Wrześniówkowe mamy

Dobry wieczór koleżankom:)

Ja małemu NIC nie podaję... i nigdy nie podawałam no oczywiscie poza jedzeniem...:-D:-D:-D I jak narazie odpukać raz tylko był przeziębiony po zmianie klimatu ale obyło sie bez leczenia

No to super! Fajnie że już u was wszystko gra czekam na zdjęcia z wycieczki:D

Widzę, ze się wrześniątka rozgadały na dobre a mój Dawid nadal jest tylko na etapie pisków i kwików...:dry::dry: Zaczął też gulgotać slina mu zalega wszędzie więc sie nauczył nią gulgotać w gardle i teraz nic innego nie robi tylko grrrr grrrr grrrr:rofl2::rofl2:

Co do strojów to ja małego nie ubieram jeszcze w krótki rekaw bo u nas jest zwykle poniżej 20 stopni albo wieje zimny wiatr, zakładam mu cienką bluzeczkę spodenki i skarpetki a pod spodem ma body, zawsze tez zabieram jakis sweterek w razie gdyby zmarzl...

Alekarka nic Wam nie zaleciła??? Nie podajesz wit D3??? :szok::szok::szok:

No my w końcu po szczepionce!!!!! HURA!!!!! Zniósł to dzielnie jak przystało na faceta :tak::-) waży 11kg mierzy 82cm (pomyliłam się o 2 cm) ob główki 47cm a klatki pierś 48cm :-):-) z nowej lekraki jestem na razie bardzo zadwolona, a i okazało się że pracuje w tej przychodni ciotka R :-) super!!!!

Mnie również jest mało na forum bo aż żal spędzać dzień w domu bo pogoda wspaniała!!!!

Lekarka zaleciła zmniejszenie dziennej dawki wit D3 na jedną krople i Cebionmulti na 3 krople. A i nie wiem czy pisałam mamy 6 ząbka :-) sama o tym nie wiedziałam dopiero dziś na kontroli lekarka sama powiedziała no ma już 6 zębów, a ja :szok: WOW!!!:-)

Co do higieny mycia to myjemy szczoteczką sylikonową, ale ostatnio coś Kuba buntuje się przed tym i nie chce :dry:

reklama
Carioca, nie chcę się mądrzyć, ale mnie na studiach uczono, że nie możliwe jest by tak małe dziecko mówiło ze zrozumieniem.

Chciałam wkleić linka, ale oczywiście są problemy:angry::crazy:

"Gdy dziecko skończy dziewiąty miesiąc, potrafi mówić "mama" i "tata", ale jeszcze bez zrozumienia, a także wskazać nazywany przedmiot palcem ("gdzie jest lampa?").
Roczny maluch może już nazywać ze zrozumieniem najbliższe mu osoby oraz wyrażać nie tylko żądanie ("da!"), ale i sprzeciw ("nie!"). Znaczenie słów poznaje w konkretnych sytuacjach - gdy mówi "pa, pa", wie, że trzeba jednocześnie pomachać ręką."

O, Majandra, a ja właśnie miałam was pytać, kiedy dziecko powinno już mówić te pierwsze wyrazy bez zrozumienia.

Kasiu - Blimka mieszka na Wyspach, tam sie dzieciom nic nie podaje, chodzą po parku na bosaka i poza zimą ciągle bez czapeczki. I rosną i mają sie dobrze :tak:
Blimka - nie ma jeszcze powodu do zmartwienia, im pozniej wyrosna ząbki, tym lepiej są zmineralizowane i trwalsze. Ale do tego odpowiednia higiena i pelne uzebienie do 30tki gwarantowane. Tak jak nie chwaląc sie ja - do ciąży ani jednego ubytku :sorry2: Pierwszy zabek mi ponoc wyszedl po ukonczeniu 8 mesiecy. Po ciazy i karmieniu piersia inaczej to juz wyglada :dry:
Klaviel - gdzie Ty miescisz ubranka Hanife??
Hruda - Twoj Stasio to kawał chłopa! Takim jest troche ciezej. Jak sie spotkamy to Ci pozycze ta ksiazke "co nieco o rozwoju dzieci" z plytka (tylko najpierw musze ja znalezc po remoncie), tam jest troche o motywowaniu dzieci do ruchu. Moj Stacho to dokladnie tak jak Hanife. A pelzajac potrafi dojsc wszedzie.

Kasia, Maciuś też mi dziś wypychał szczoteczkę językiem:wściekła/y:

Wyobraźcie sobie, że się moje dziecko w końcu najadło:szok::tak: Dostał obiadek 130 g no i oczywiście mało. Zrobiłam przezornie 165 ml mleczka i nie wypił do końca:szok::szok::szok: Zostawił jakieś 20 ml:dry:

Byliśmy na długim spacerku. Zapuściliśmy się w rejony, gdzie jeszcze nigdy nie byliśmy i doznałam szoku, jakie osiedla i hacjendy się w około budują:szok: Aż wstyd się takim zwykłym wózkiem pokazywać:-D

Kasia, z tego co wiem to na wyspach nie dają dzieciom wit. D3.

Maciulek marudzi, idę go położyć spać, bo na spacerze nawet oka nie zmrużył.:no::wściekła/y:

Hruda - Twoj Stasio to kawał chłopa! Takim jest troche ciezej. Jak sie spotkamy to Ci pozycze ta ksiazke "co nieco o rozwoju dzieci" z plytka (tylko najpierw musze ja znalezc po remoncie), tam jest troche o motywowaniu dzieci do ruchu. Moj Stacho to dokladnie tak jak Hanife. A pelzajac potrafi dojsc wszedzie.
Mam te ksiazke, to Zawitkowskiego, tak? przejrze, moze cos znajde...
Carioca, Nuska - co z naszym Orlowem? jutro? w czwratek?

Blimka - nie ma jeszcze powodu do zmartwienia, im pozniej wyrosna ząbki, tym lepiej są zmineralizowane i trwalsze.
Niedawno obaliłam ten mit idąc z aTwoim Maluszkiem. Pytałam też mamy o nasze ząbki i okazuje się, że mój brat pierwsze 3 ząbki miał już mając 4 miesiące a do tej pory nie miał borowania itp.

W lutowym numerze Mamo to ja ten mit jednak żyje :-D
Majandra w dzisiejszych czasach podstawą w trwałości zębów jest odpowiednia higiena i dbałość o nie, a to ze im dluzej wychodzą tym sa lepiej zmineralizowane to inna rzecz.
Zauwazylam, ze Macius czesto dostaje mleczko - ma w ciagu dnia chociaz jeden posilek bezmleczny?

reklama
Dzien bryyyy...u nas bardzo bryyyy:-(
ja myje Staskowi zeby bez pasty silikonowa szczoteczka co wieczor...ale gdy bedzie mial ich wieciej zainwestuje w paste i taka gumowa szczoteczke z wypustakami...

ja tak samo zresztą za waszą radą bo już kiedyś o tym rozmawiałyśmy.

Kasiu - Blimka mieszka na Wyspach, tam sie dzieciom nic nie podaje, chodzą po parku na bosaka i poza zimą ciągle bez czapeczki. I rosną i mają sie dobrze :tak:
Blimka - nie ma jeszcze powodu do zmartwienia, im pozniej wyrosna ząbki, tym lepiej są zmineralizowane i trwalsze. Ale do tego odpowiednia higiena i pelne uzebienie do 30tki gwarantowane. Tak jak nie chwaląc sie ja - do ciąży ani jednego ubytku :sorry2: Pierwszy zabek mi ponoc wyszedl po ukonczeniu 8 mesiecy. Po ciazy i karmieniu piersia inaczej to juz wyglada :dry:
Klaviel - gdzie Ty miescisz ubranka Hanife??

O to trwalsze ząbki będą dłużej niż do 30 bo ciąża mu nie grozi;-);-):-D:-D:-D

Klavell
gdybym wiedziała że będę miała córcie to bym odkupiła ciuszki po Hanifce bo są śliczne i masz ich tyle że na pewno nie są zniszczone. Ale póki co nie planuję maluszka a jak juz będzie to mam ogromne przeczucie że to bedzie też synuś.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry