reklama

Wrześniówkowe mamy

Xeone - mnie policzyli tę srednia tak, ze jestem do przodu, nie mam pojęcia niestety jak oni to liczą. Idz do kadr i wyjasnij to.

Atruviel - pijusie :rofl2:

A dziś ostatni dzień wrzesnia, od jutra zaczynamy ropakowywanie na poważnie. Ja na to konto pojadę po sklepach do galerii połazić. Pa!

reklama
Xeone - mnie też obrabowali z 200 zł. Pisałam już kiedyś o tym. A jak wyliczają wypłatę na chorobowym?

Biorą sobie średnią za ostatnie 12 m-cy pod warunkiem, że w przeciągu trzech m-cy wstecz od dnia udania się na obecne zwolnienie nie przebywałaś nawet dnia jednego na innym zwolnieniu lekarskim. Bo jeśli przebywałaś na przykład w maju na jakimś chorobowym to biorą średnią z 12 m-cy ale licząc od maja 2006 do maja 2007. Więc jeśli miałaś w tym okresie mniejsze wynagrodzenie, bo np. podwyżkę dali ci w styczniu 2007, to średnia też będzie niższa. I ta średnia z tych 12 m-cy to tzw. podstawa wymiaru, która jest dla ciężarnych w 100% płatna. Historie o chorobowym płatnym w okresie ciąży w 100% należy włożyć w bajki.

Carioca - he he, skułam się jak nie wiem...:-D:-D:-D

To od jutra się zaczyna na dobre, mam nadzieję. Tylko nie za szybko i po kolei, poproszę, bo nie nadążę z aktualizowaniem tabelki:-D:-D:-D

Atruviell-widzę, widzę, że już w nasze rajony "uderza", to już naprawdę nie żaty:szok: Ciekawe która z nas pierwsza sie rozpakuje, stawiam na Ciebie:-):-) Niezła ta historia w monopolowym:-D:-D Zdziwiłam się tylko, że babka chciałą od Ciebie dowód, a może tak młodziutko wyglądasz?
Xeone-kurde 500 zł to dużo!! Na Twoim miejscu wybrałabym się do kadr i zapytała dlaczego tak się stało. U mnie nie ma różnicy, nawet wydaje mi się, że jest ciut więcej niż normalnie.
Carioca-też mi się marzy łażenie po galerii, z tym, że ode mnie najbliżej to Wrocław. Poza tym już chyba nie dałabym rady, pochodzę trochę dłużej po zwykłym markecie i już wysiadam.
Uleeczka-trzymam kciuki!!
U mnie dziś spokojnie. Cały dzionek siedzę w domku i robię sobie kolejne imbryczki z herabatką z żurawiny:-) I tak piję i siusiam, płukam te swoje drogi moczowe, co by mi się znów coś nie przyplątało. Ostatnio zamówiłam jeszcze parę ciuszków dla maluszka, w sumie już wszystko mam, ale jak zobaczyłam na necie takie ładniusie to nie mogłam się powstrzymać:-D I dzisiaj właśnie przyszła paczka. Niby rozmiar 62, ale wydają się na troszkę większe. W sumie to dobrze, bo przecież takie bobaski błyskawicznie rosną i bedę już coś miała na potem.

Atruviell z tego co piszesz to by sie mniej więcej zgadzało. Policzyli mi taka średnia jaka miałam w lutym (wtedy poszłąm na piersze kilkudniowe chorobowe) czyli od lutego 2006. Tylko, ze od tamtego czasu dostałam dwie podwyżki, w tym jedna znaczną. Jestem wściekła:angry::angry::angry:. Nienawidzę naszego systemu ubezpieczeń, naszego rządu i wszytskich ludzi, którzy o tym decydują. Każdy patrzy tylko na to, żeby wyzyskać innych i jak najwięcej kasy od nas zabrac nie daając w zamian nic. Darmozjady piep***ne. Z naszych pieniędzy zyja i jeszcze nas okradają. A najbardziej jestem zła na to, że nikt mi o tym wczesniej nie powiedział (bo oczywiście o tym nasz wspaniały rząd nie informuje jasno i przejrzyście). Pracowałam jak głupia do połowy 8 miesiąca i teraz właśnie tak mi sie odwdzięczyli. K**wa, k**wa, k**wa. Zamiast normalnej wypłaty, takiej jak dostałam miesiąc temu dostaję 750 zł mniej!!!!!! I TO SIE NAZYWA POLITYKA PRORODZINNA:angry::angry::angry:!!!!!!
Sory dziewczyny, ze sie tak wykrzyczałam i poprzeklinałam ale jestem strasznie zła. Tyle mamy jeszcze wydatków i zagospodarowaliśmy nasze pensje co do złotówki i jeszcze zabrakło a tu sie jeszcze okazało, że będziemy miec znaczną dziurę budzetowa.

Xeone-kurde 500 zł to dużo!! Na Twoim miejscu wybrałabym się do kadr i zapytała dlaczego tak się stało. U mnie nie ma różnicy, nawet wydaje mi się, że jest ciut więcej niż normalnie.

Właśnie u mnie też było ciut więcej bo teraz zmniejszyli jakiś podatek i mniej odliczają nie pamiętam juz co to było ale jakoś tak. A swoją drogą 100 % wypłaty na chorobowym to tak tylko teoretycznie nigdy nie wyjdzie 100%. Jest tak jak napisała Atruviell. Ja co prawda nie narzekam bo najpierw wyszło mi o 300 zł mniej bo podwyżka była niedawno ( a liczą to jakoś ze średniej z 12 m-cy) ale moi szefowie co miesiąc dają mi w kopercie różnice. Wiem że to rzadkość ale u mnie tak właśnie jest.

Xeone ale Ty idź i wyjaśnij bo 500zł różnicy to już troszkę za duzo.

Atruviell ale się uśmiałam:-D:-D Ty to musisz młodziutko wyglądać że aż o dowód poprosiła.No nieźle nieletnia w ciązy i jeszcze spirytus kupuje ładnie to juz czysta nie wystarczy???;-);-);-)

Atruviell a wiesz jak jest z maciezyńskim? Dalej będa mi obliczac podstawę na takich samych zasadach, czy to sie "zeruje" i juz policza od wrzesnia zeszlego roku?

Shinead - he he, sama się zastanawiam, gdzie kobita miała oczy, bo ja raczej szczególnie młodo nie wyglądam, chociaż może..?:-D:-D:-D Na pewno nie wyglądam na lat 16.
A mi przyszły dzisiaj zamówione prześcieradełka, bardzo fajne, bawełniane (a nie z frotki) białe i niebieskie. Jestem zadowolona, bo razem z przesyłką wyszło 17,50 zł za sztukę. A jakość 2 x lepsza niż te tańsze z allegro. No i będą pasowały zarówno na łóżeczko Kuby, jak i Tymka.

Ja ciuszki już poprałam, poprasowałam i ułożyłam w komodzie. Niech sobie spokojnie czekają na maluszka.

Ojejku, wypiłam kawę i dalej nie widzę na oczy... A po obiadku jeszcze bardziej się rozleniwiłam. Idę się walnąć na sofkę. Tymek dokazuje (właśnie w tej chwili przestał, łobuziak).

Atruviell z tego co piszesz to by sie mniej więcej zgadzało. Policzyli mi taka średnia jaka miałam w lutym (wtedy poszłąm na piersze kilkudniowe chorobowe) czyli od lutego 2006. Tylko, ze od tamtego czasu dostałam dwie podwyżki, w tym jedna znaczną. Jestem wściekła:angry::angry::angry:. Nienawidzę naszego systemu ubezpieczeń, naszego rządu i wszytskich ludzi, którzy o tym decydują. Każdy patrzy tylko na to, żeby wyzyskać innych i jak najwięcej kasy od nas zabrac nie daając w zamian nic. Darmozjady piep***ne. Z naszych pieniędzy zyja i jeszcze nas okradają. A najbardziej jestem zła na to, że nikt mi o tym wczesniej nie powiedział (bo oczywiście o tym nasz wspaniały rząd nie informuje jasno i przejrzyście). Pracowałam jak głupia do połowy 8 miesiąca i teraz właśnie tak mi sie odwdzięczyli. K**wa, k**wa, k**wa. Zamiast normalnej wypłaty, takiej jak dostałam miesiąc temu dostaję 750 zł mniej!!!!!! I TO SIE NAZYWA POLITYKA PRORODZINNA:angry::angry::angry:!!!!!!
Sory dziewczyny, ze sie tak wykrzyczałam i poprzeklinałam ale jestem strasznie zła. Tyle mamy jeszcze wydatków i zagospodarowaliśmy nasze pensje co do złotówki i jeszcze zabrakło a tu sie jeszcze okazało, że będziemy miec znaczną dziurę budzetowa.

Z tego co piszesz to nie ma co wyjaśniać już wszystko jasne oni tych podwyżek nie biora pod uwage tylko średnią.
Niestety apropo naszego rządu to co się teraz tam dzieje zaczyna mnie przerażać :szok: jedyne co im wychodzi to kolejne afery!!!!

reklama
Nuśka, moim zdaniem mimoże juz dużo wiesz powinnaś iść do kadr i wyjaśnić. Może chodzi o coś innego.

Ja pod tym względem jestem szczęściarą bo mi sie udało wyrolować firmę. Poszłam na zwolnienie jak chcieli mi premię odciąć czyli dac na reke 800 zł, a tak mam znacznie więcej bo liczyli mi wypłaty z nadgodzinami. Już kiedys tak od życia dostałam w kość że sie nie cykam brac co moje i żądać wszystkiego co mi przysługuje!

Nuska nie załamuj sie a idz wyjaśniać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry