reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Wszystko dla maleństwa

U nas tak samo - dwa pokoje, kuchnia i mikrołazienka. Dzidzia będzie z nami w sypialni, a potem chyba zrobimy jej kącik w dużym pokoju. Nie ulega wątpliwości, że będzie ciasno, ale co tam...;-)

reklama
2 pokoje i sie martwicie? ;P dacie rade dziewczyny, jak by pokoj byl jeden i docelowo na cale zycie taka chatka to wtedy bylby problem :) ja wychowalam sie w kawalerce i wiem ze to jest dla obu stron bardzo uciazliwe ale 2 pokoje to juz wszystko mozna jakos poukladac ;))

Wiolcia- jak dla mnie to jest tu kilka niepotrzebnych rzeczy w takim zestawie.
Materacyk jest piankowy-- a wiadomo-pianka się szybko odkształca. Lepszy jest kokos-gryka.
U mnie mały spał pod kołderkę DOPIERO( a może nawet JUŻ) coś ok 7-8 miesiąca. Bo powiedziałam sobie, że dopóki nie umie się sam obrócić to nie dam mu pościeli.
Zresztą ja poprosiłam chrzestnego by nie kupował żadnych ubranek i innych pierdułek tylko właśnie kołderkę+podusię. I mi było to na rękę i jemu bo nie musiał długo myśleć co tu kupić przy pierwszych odwiedzinach.

Jeżeli chodzi o pościel. Potrzebujesz przynajmniej 2 prześcieradeł. Możew kupić 2 komplety trzy częściowe ( poszewka na kołdrę, podusię i ochraniacz). Gdzie głównie chodziłoby mi o ten ochraniacz na szczebelki.

Jak planujesz łóżeczko turystyczne to przydadzą ci się tylko prześcieradła na zmianę.

Kup dobry, gruby kocyk ( głównie na spacery) i drugi cieńszy, np polarowy do drzemek w domu.

Rożki- ja miałam 2- usztywniany i nie. Usztywniany jest super na pierwszych kilka dni i jak przyjdą pierwsi goście a każdy będzie chciał potrzymać. Nie umrzesz ze strachu :p
W zwykłym rożku mój mały spał. Kładłam go na rozłożony rożek, przykrywałam kocykiem polarowym ( lub taką malutką pościelą -troszkę większą jak do wózka ) i zakładałam ramiona rożka by to wszystko ładnie trzymał :)

Co do ubranek to ja polecam od pierwszych dni bodziaki ( kaftaniki się podwijają, a pępuszek i tak odpada do 14 dni po narodzinach, a bodziak i tak go nie uwiera) i tzw pajacyki. Ja miałam śpiochy i strasznie przy nich dużo roboty z tymi zatrzaskami :) Teraz chcę pajacyki :) A w ogóle dla mnie rewelacją były półśpiochy :)

i teraz zgłupiałam- dla mnie pajacyk to takie ubranko bez rączek zapinane na ramionach na 2 zatrzaski, a śpiochy to takie zapinane na całej długości w odwrotną literę Y. Mogę się mylić dlatego zostawiam MOJA legendę ;P

Ostatnia edycja:
mamolka a ile sztuk z jakich rozmiarow? bo wlasnie mnie to najbardziej zastanawia, dzieci szybko rosna wiec ile kupic z rozmiaru 56 a ile z wiekszych itd... nie chce przesadzic a juz pare ciuszkow kupilam zeby oczy nacieszyc :-)

Oj ciężko powiedzieć. Ja przedstawię swoją wersję- jako mama zimowego dziecka ur.z wagą 3500 i 54cm

Wszystko zależy od maluszka- od tego jak szybko przybiera na wadze i rośnie :/ Synek ma w tej chwili 18 miesięcy i waży 11,3kg i mierzy 85 cm. Znam kobietę, której synek w wieku 5,5 miesięcy ( karmiony piersią) przekroczył 9 kilo- mój ważył wtedy 7200. Na roczek syn ważył 10 kg, a znam mamy których pociechy na 9-10 miesięcy ważyły 12 kg. Różnica znacząca.

Wydaje mi się że na rozmiar 56 trzeba 7 bodziaków kr. rękaw (jak planujesz takie śpiochy jaba16 Pajace śpiochy 0-3 Early Days MIX KOLORÓW (1041135901) - Aukcje internetowe Allegro ( lub długi rękaw jak planujesz kupić takie śpiochy ***EWA*** ___ ŚPIOCHY/śpioszki ____ŁATEK____ 62 (1042713413) - Aukcje internetowe Allegro) oraz ze 2-3 zestawy wyjściowe w rozm. 56 ( np.na wyjście ze szpitala, do lekarza lub w gości),

ze 2 czapeczki cieniutkie

z rozm. 62- małe 68 śpiochy/pajace- 7 sztuk, co by codziennie pralki nie włączać ( na początku dziecko trochę w nich pływa, ale szybciutko nadrobi masą :))
Bodziaki kr. rękaw - najlepiej z tych 0-3 miesiące- 7 sztuk
Bodziaki dł. rękaw- też z 7 sztuk
2 zestawy wyjściowe.

1-2 czapeczki: zakładane głównie po kąpieli.

Do tego jeden gruby koc ( głównie na spacery lub leżakowanie ) i jeden może 2 kocyki polarowe na co dzień do opatulenia lub drzemek.
ja miałam 20 pieluch tetrowych- były mi zawsze potrzebne, a nie musiałam co chwilę włączać pralki oraz 5 pieluch flanelowych- używałam okazjonalnie.

Reszta ciuszków jak kto woli :) i co się komu podoba.
rajstopki, bluzeczki, półśpiochy, sukieneczki, spodenki...

ahaaaa ja jestem/ byłam maniaczką skarpetek... miałam ich pełno :)

Ktoś by się puknął w głowę po co tyle bodziaków w tak małym rozmiarze- hmm.. mój mały srał po każdym karmieniu, na początku zdarzało mi się go przebierać do 4-5 razy dziennie bo poleciało pleckami lub boczkiem i pobrudziło bodziak.

A te plamy się nie spierają- na pewno nie przy praniu ich w jelpie, loveli, dzidziusiu. Pomaga trochę namoczenie od razu w wodzie z mydłem po wcześniejszym jak najdokładniejszym i możliwym spraniu ręcznym. A potem wieczorkiem do pralki.

Ostatnia edycja:
mamolka a może wrzuciła byś te cenne wskazówki na wątek ważne?? Wydaje mi się że będzie nam łatwiej odnaleźć później, a naprawdę wydaje mi się to ogromnie istotne co piszesz:) Tym bardziej dla takich dziewczyn jak ja co w życiu styczności z własnymi dzidziusiami nie miały. Taka nasza "ciocia dobra rada" jesteś, oczywiście w najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu.I oczywiście czekam na więcej porad, mnie nawet pytania do głowy nie przychodzą bo nie wiem o co można jeszcze pytać:) Ty jako doświadczona już mamusia na pewno będziesz widziała o czym nam jeszcze napisać - a co nam do głowy nie przychodzi:)

Uważam ,że baldachim w łóżeczku jest zbędny. Zresztą o tym też piszą w czasopismach dla mam.

reklama
Elena zgadzam się z tobą w stu procentach.. tylko że tak słodko wygląda :) Ja nie miałam. Zastanawiam się tylko czy potem na takim pałąku od baldachimu nie da się zawiesić potem np. jakieś karuzeli. Chociaż one co do zasady mają własne pałąki.

Do góry